Pages

31 July 2012

Neverovatno

U Indiji se desila neverovatna stvar

Polovina Indije je paralisana, a više od 600 miliona ljudi ostalo je bez struje nakon novog kolapsa energetskog sistema u toj zemlji, najvećeg u istoriji.

...

Prema prvim informacijama, za popravku sistema biće potrebno najmanje nekoliko sati, a samo pojedini gradovi koji koriste usluge privatnih električnih mreža imaju struju.

Kako je to moguće, kad znamo da su državni monopoli bolji od privatnih, nemam pojma.

4 comments:

Stanke said...

Ne radi se tu o dobroti. Pad EE sistema može da se desi svakome. Dovoljno je da jedan generator u mreži ispadne iz faznog pomeraja za određen deo ugla, i onda on počinje da se ponaša kao motor, a to povlači serijski sve nakačene generatore u mreži da jedan za drugim počnu da ispadaju iz faze i dolazi do lančanog kraha EE sistema.

Sedamdesetih se u SFRJ desio pad EE sistema na taj način. Neki operater je bio zaspao na dežurstvu i nije isekao generator sa mreže kad je ispao i ovaj je povukao ceo sistem. Ali srećom su to brzo rešili.

Inače, gledao sam na TV, mislim na Discovery emisiju "How do they do it", o proizvodnji struje u UK. Ima jedan interesantan fenomen: Englezi su navikli da posle fudbalske utakmice skuvaju čaj. I kada se igra neki derbi (ne razumem se u fudbal) cela zemlja gleda naravno utakmicu. Kada sudija odsvira kraj, milioni Britanaca ustaju sa kauča odlaze u kuhinju i pritiskaju dugme na električnom kuvalu za čaj. U tom trenutku u pogon se pušta cela jedna dodatna hidroelektrana da bi se kompenzovao šok na sistem. Mislite o tome :) !

Vlada said...

EPS je nacionalno blago i ne treba ga dirati :)))

Anonymous said...

Stanke,
Ne radi se ovde o tome što može pasti sistem,već što bi privatnoj kompaniji neko zaista platio grešku,a ovde niko neće. Socijalistički uzrok ovog konkretnog ispada je ipak veći u tome što se njima ovo desilo jer su ,,pojedine države vukle više nego što im je dozvoljeno" ergo ove državne firme nemaju pojma ni koliko će im koji potrošač povući struje,a koliko mi se čini to je jedna od elementarnijih stvari...

kanura said...

@stanke

Da je vise malih proizvodjaca i distributera struje ne bi se desila steta ovolikih razmera. I jos bi se za gresku platilo smanjenjem kupaca.