Pages

04 June 2012

Srpska čajanka

Sutra u podne, ispred Ministarstva finansija.

23 comments:

Ivan Jankovic said...

Mislim stvarno:

"Ukoliko smatrate da je nivo i način javne potrošnje loš i korumpiran, ako smatrate da se sa javnim finansijama Srbije rasipnički upravlja, preporučujem da dođete, upznate druge ljude koje dele takve stavove i da kažemo organizovano Dosta je! Iako smatram da je podizanje PDV neophodna mera, uz zamrzavanje penzija i spuštanje plata u javnom sektoru, moramo poslati poruku da se rasipništvo ne toleriše."

Kritika javasluka, rasipnistva, zalaganje za "racionalizaciju javne uprave" i povecanje poreza! I to zovu "cajanka"! Nisu obevasteni da je cajanka bila za ukidanje poreza! Al, kakva zemlja takva i cajanka.

Anonymous said...

Nisam video to za POVEĆANJE poreza. Koj' je njima pimpek bre?

Pavle Mihajlović said...

Ma jeste, ko da me Krugman porodio

Pavle Mihajlović said...

Ma jeste, ko da me Krugman porodio

Ivan Jankovic said...

A j jednom dokumentu na koji linkuje saopstenje se dodaje da treba povecati ne samo PDV, nego i porez na profit, na celih 20%, po mogustvu.

Pavle Mihajlović said...

Ivan, a sto se tvoj program za LDP zalago za ulazak u EU kada je to birokratski maatodont a ti tako pravoveran. Ja se licno, i niko drugi ko ce doci tamo. Ja smatram da je to neminovno, kao i svi razumni ekonomisti, ne zato sto to volimo nego u sadasnjem rasporedu snaga to.nas sleduje. To ili bankrot. Ovo je pre svega protest PROTIV podizanja PDV.

Saša said...

Fiskalno opterećenje privrede je samo jedna strana medalje. Druga strana, podjednako štetna, je nefiskalno opterećenje u vidu brojnih skupih i nepotrebnih administrativnih i komunalnih taksi. Po meni je najveći problem što je ostavljen suviše veliki diskrecionih prostor lokalnim samoupravama koje svaki put kad imaju problema sa punjenjem budžeta udare po administrativnim i komunalnim taksama. Prema tome, nije samo povećanje poreza problem. Suština je da se te brojne takse naplaćuju bez obzira na ostvareni poslovni rezultat preduzeća, a uz njihovo stalno menjanje, jasno je kakve negativne implikacije to ima na razvoj preduzetničke inicijative. Sve to skupa dodatno doprinosi rastu neizvesnosti i povećanju percepcije rizika za preduzetnike. Jedino što time, uslovno rečeno, raste izvesnost punjenja budžeta republike i lokalnih samouprava. Mislim da "reforma" treba da ide u dva pravca, smanjenje fiskalnog i smanjenje nefiskalnog opterećenja, uz zamenu teza: povećanje izvesnosti za preduzetnike, a smanjenje izvesnosti za državu. Neka malo i oni budu preduzetnici, pa da vide kako je. Eventualni rast plata zaposlenih u javnom sektoru otuda treba vezati isključivo za rast budžetskih prihoda po osnovu PDV-a. Naravno, ukidanje obaveze plaćanja PDV-a po fakturisanju, a ne po naplati, se podrazumeva.

Nemanja said...

Lord Wolfson covek raspisao nagradu od 250.000 funti za plan najboljeg upravljanja pri raspadu EU. Kod nas niko da se seti da raspise nagradni konkurs npr. Kako smanjiti javni dug bez povecanja PDV-a?

Zasto? Zato sto je to preduzetnicko razmisljanje, a kod nas ni u vlasti niti u tim raznim organizacijama nemate preduzetnika.

Anonymous said...

Nemanja,

Na vlasti su nitkovi i lupeži. Bube. Insekti. Puževi :) Dobri su gaženje. Namerno i slučajno.

Anonymous said...

Uostalom, meni je neshvatljivo da je peglanje budžeta tolika naučna akrobacija. Očekujem nakon toga uputstvo za hodanje, spavanje, disanje itd.

Šta je problem smanjiti dug bez povećanja poreza? Šta je problem smanjiti i dug i poreze? Šta je problem rešiti problem penzija i zdravstvenog na kvalitetan i održiv način?
PROBLEM SU ONI i postoje samo dva načina rešavanja, a oni su odabrali drugi.

Lazar Antonić said...

Ako vec cepidlacimo, ja sam mislio da je cajanka organizovana ne zbog uvodjenja poreza vec neke vrste carina na uvoz caja.

Ivan Jankovic said...

Pavle, nas program je bio politicki program jedne stranke. Nismo nastupali mi kao grupa pojedinaca. No, cak i kao takav bio je radikalniji od ove vase platforme. Nije trazio povecanje nego drasticno smanjenje svih poreza.

Vi pak nastupate kao privatna grupa, sa punom slobodom da kazete ta god hocete, koja propagirate svoj protest kao "cajanku", zalazuci se za povecanje poreza.

Nexus said...

Pa, na fejsbuk eventu piše da je protest PROTIV povećanja PDVa, u čemu je problem?
Pavle Mihajlović, sudeći po postu na blogu Club von Neumann, ima lično mišljenje da PDV treba povećati, ali to nije stav ovog protesta i to je on napisao.

Pavle Mihajlović said...

@Ivane, pa nije ni Beogradska čajanka moj lični projekat niti stav. Ali je zato važnod da si našao priliku da diskredituješ ljude sa kojima bi sutra mogao zajednički da nađeš konsenzus u fiskalnom konzervativizmu. Ja naprotiv mislim da sa ljudima koji možda nisu libertarijanci ili liberali, ali se zalažu za odgovornu javnu potrošnju imam zajedničkij tema. Zato ću podržati sutrašnji skup.

Osnovna je pristojnost da se informišeš o nečemu što pljuješ. A ovo što si pisao je čista pljuvačina, bespotrebna. Niko se ne zalaže za podizanje poreza u toj priči.

Ja ne nastupam slobodno i lično već me je fiskalni monitor i ekipa iz Mreže za političku odgovornost pozvala da im se pridružimo i podržimo na skupu koji organizuju. Naravno ti si dobronamerno mogao da se raspitaš o detaljima i rado bih ti ih preneo.

Ja se NE ZALAŽEM za povećanje PDV nego će se to DOGODITI u pokušavam da pozicioniram svoje izvaje i pisanje u taj realni kontekst.

Mogu da se pravim lud i kažem podizanje poreza ne dolazi u obzir, ali je cena za to bankrot države do kraja godine. Mislim da bi posledice toga bile mnogo gore nego povećanje PDV. Ne načelno i teorijski, nego danas u realnoj Srbiji sa ovim političkim establišmentom i ovim stanjem javnog mnjenja.

Ivan Jankovic said...

Pavle, u proglasu pise da si ti licno ZA povecanje PDV, ali samo pod uslovom da se politicari fino ponasaju i ne rasipaju. U onom drugom tekstu koji je linkovan zalazes se i za povecanje poreza na profit. Ja samo kazem da se to ne uklapa u retoriku "cajanke". Uopste ne ulazim u detalje da li ce biti "nuzno" povecati poreze, i sta uopste znaci da je nesto "nuzno" ili ne u ovom kontekstu, i sta ce politicari uraditi, i sta je "realno" danas u Srbiji a sta nije. Samo kazem da je cudno i nelogicno u proglasu pod nazivom "srpska cajanka" pisati da si za povecanje poreza. Ako se vasa manifestacija odnosi na razmatranje sta je prihvatljivo Tomi Nikolicu ili Borisu Tadicu, a ne na to sta treba uraditi sa libertarijanske tacke gledista, onda treba tako i da kazete, a ne da nazivate to "cajankom" stvarajuci konfuziju i lazna ocekivanja kod ljudi.

Inace, ja uopste ne prihvatam tu mantru "drugovi budimo jedinstveni, malo nas ima". Ja, naprotiv, verujem da najvecu stetu libertarijanizmu nanose ljudi koji ga kompromituju nedoslednim zastupanjem. Ne mi koji "sektasimo" u ime ideologije. Shvatas: sutra ce Dinkic ili Tadic da kazu, evo cak i ovi klinci libertarijanski ekstremisti kazu da je povecanje PDV nuzno. I granica dozvoljenog se tiho pomera ulevo. I vi ste suodgovorni za to.

Pavle Mihajlović said...

"Iako smatram da je podizanje PDV neophodna mera, uz zamrzavanje penzija i spuštanje plata u javnom sektoru," ne znači isto što i za povećanje PDV. Potpnuo si me razočarao ovako niskim pljuvanjem.

U onom drugom tekstu, koji nisam linkovao ja već drugi, pisao sam za novine o mogućoj strategiji konsolidacije javnih finansija. Prosto ne znam strategiju konsolidacije koja će da ispegla deficit i smanji dug dugoročno uz protržišne reforme itd. Ako imaš podeli sa nama a nemoj iz udobne fotelje zbog jedne reči koju istrgneš iz konsteksta da pljuješ po mom ili tuđem radu.

Selektivno izvlačenje podatka je bezveze. U tekstu piše da je ideja da se podigne porez na profit a smanji porez na zarade i to tako da ukupno oporezivanje bude niže. Ajde ti predloži kako da konsoliduješ javne finansije Srbije.

Čajanka nije moj skup ja ga nisam organizovao tako da neću ni praviti strategiju nečega što nisam organizovao. Ja nisam nazvao protest "Sprksa čajanka" nego organizatori. Ne bih ga inače tako nazivao jer mi je bezveze da kopiramo ime. Ja sam pisao tekst za dnevnik koji je namnjen relativno izvodljivoj strategiji konsolidacije.

A ova mantra kako je ti nazivaš je potpuno nepotrebna ovde. Zašto ne bih podržao ljude koji se zalažu za smanjenje poreza i duga iako nisu libertarijanci. Šta jedini skup na kome treba da se okupimo, ili da podržimo je pravoverni Rotbardijanski marš? Ne razumem? Pa što si onda pisao program za LDP kad oni nisu libertraijanci. Iz istih motiva kao što i ja podržavam ljude na sutrašnjem skupu. Razočarao si me što si tako neselektivno popljuvao bez udubljivanja.

Ivan Jankovic said...

"Ajde ti predloži kako da konsoliduješ javne finansije Srbije."

Ja nisam "eskpert" te se i ne bavim "konsolidovanjem javnih finansija", nego se bavim libertarijanskom ideologijom. I imam suludo ocekivanje da onaj ko tvrdi da promovise "cajanke", nema prevashodnu ambiciju da "konsoliduje javne finansije", nego da siri libertarijanske ideje.

Ali, kad vec pitas, evo da i ja budem malo "ekspert" - verovatno najbolji nacin da se "konsoliduju javne finansije" je da se povecaju svi porezi 30% i streljaju svi koji ne placaju. Onda ne bi bilo ni javnog duga ni deficita i budzet bi bio nabudzen.

Ivan Jankovic said...

P.S. I ne vidim nikakvo "nisko pljuvanje" u mom pisanju nego vrlo logican prigovor bez adekvatnnog objasnjenja s tvoje strane.

Pavle Mihajlović said...
This comment has been removed by the author.
L2 said...

Kad osetim slobodu na delu,onda uživam u raznolikosti mišljenja, pobunama i ostrašćenosti.Njih nikada dosta. Što je više očiju nad istom stvari, to smo bliže punoći pod uslovom da ne zabasamo u besmisao hiperkomunikacije.

Istina lako izmakne ali se u njenu blizinu ne dolazi laskanjem. Da su mene u moje vreme ovako “pljuvali” ja bih bila najsrećnije stvorenje na ovom svetu. Pljuvanje (ono pravo) je lična promocija;kritika (pogotovo stvaralaška kao što je ova) je mišljenje u dijalogu.U ovom artikulisanom "pljuvanju" i hrabrom odgovoru na "popljuvanost" ja sam svojski uživala.

Vladimir said...

Mi smo pljunuti liberali.

Pavle Mihajlović said...
This comment has been removed by the author.
Pavle Mihajlović said...

http://clubvonneumann.blogspot.com/2012/06/utisci-sa-cajanke.html