Pages

02 June 2012

Španski premijer predlaže samoukidanje

The European Union needs to reinforce its architecture. This entails moving towards more integration, transferring more sovereignty, especially in the fiscal field.

And this means a compromise to create a new European fiscal authority which would guide the fiscal policy in the euro zone, harmonise the fiscal policy of member states and enable a centralised control of (public) finances."

kaže španski premijer Rajoy. Javno, ne tajno. Predsednik vlade suverene zemlje javno nudi da ukine njen suverenitet i preda ga nekom drugom. Da sebe pretvori u lokalnog činovnika centralne evropske vlade. Komentari?

7 comments:

Anonymous said...

Komentari?

Sloboda će otići uz aplauz. Ili tako nešto.

I bet! ... Da je izjava naišla na gromoglasno i nestrpljivo odobrenje javnosti. Pardon, medijske klike.

Nego... RTS1, Dnevnik2...
Najbolja predstava Sterijinog pozorja u NS, onom boljševičkom koncentratu, je...

Radnici umiru pevajući :)

Zatim ide prilog o pokojniku, nosiocu partizanske spomenice i članu SUBNOR-a, pa drveni mačevi, SVIBOR i Tiršova, pa na kraju sport! Reprezentativni.

Jovan Galtić said...

Ajmo drugovi svi u glas:

Ustajte svi na zemlji kleeeti,
Svi suuužnji koje mori glaaad!

elCoyote said...

The Bank for International Settlements (BIS) is an intergovernmental organization of central banks which "fosters international monetary and financial cooperation and serves as a bank for central banks." It is not accountable to any national government. The BIS carries out its work through subcommittees (komiteti i pod komiteti), the secretariats (sekretarijati) it hosts, and through its annual General Meeting of all members. It also provides banking services, but only to central banks, or to international organizations like itself. Based in Basel, Switzerland, the BIS was established by the Hague agreements of 1930........

BTW... Trenutni CEO BIS je španac Jaime Caruana koji je pre ove funkcije od 2000 do 2006 bio guverner centralne banke Španije.

Počinje javna implementacija ugovora koji su potpisani pre mnooooogo vremena.

George Carlin je to lepo sažeo u 3 minuta "The American Dream"

Anonymous said...

Čini mi se da od kako je u EU krenula kriza suverenog duga,ne baš uvek ali često ovi koji vode PIGS zemlje u trenutku kad su skroz saterani u ćoše počinju d paniče i da se odriču i kuće i okućnice samo d ne propadnu...da je neko srećnije vreme galamili bi i mahali nezavisnošću svakog ćoška svoje zemlje na sve strane u svrhu političkog marketinga. Ovako,može kako oćeš samo daj ojre.
Možda ovi u Grčkoj vole malo više da se kurabecaju,ali to je zato što su oni najveća kanta od ekonomije u EU,pa im je onako i šta pričaju svejedno,mislim da je neko i izračunao da se njima odma obrišu svi dugovi,da bi bili u istoj situaciji za koju godinu,tako d Grcima ni iz džepa ni u džep.
Kada čujem na TV prosečnog grčkog ovcočuvara kako u stilu Arhimeda eurekiše kako Merkelova je mlađa Hitlerova sestra,znam da ta zemlja ide ka putu bez povratka. Tamo čak i neki doktori nauka pričaju istu priču i to je samo dokaz da je u proučavanju društvenih nauka ljudska mašta neograničena.

Nemanja said...

Odgovor na pitanje koje trenutno muci EU dao je Sun Tzu jos pre dva milenijuma:

"Stoga pobednička vojska prvo pobeđuje a potom ide u bitku; poražena vojska se prvo bori a potom pokušava da pobedi"

Ta pridika o gubitku suvereniteta je kao kada biste gojaznima u Srbiji kazivali da ne kupuju junk food jer je to lose za njihovo zdravlje. Na kraju, to je njihova stvar, ljudi su usvajanjem evra vec odbacili deo svog suvereniteta.

Ipak, jos gori zlocin je kazivati da to rade svesno kada znate da su pritesnjeni uz zid.

Sa druge strane, Bogdan Lisovolik govori slicnu stvar, a covek nema cega da se odrice:

"Building a stronger currency union
Improved fiscal rules and institutions"

Medjutim, ono sto autor primecuje koristeci kriticko razmisljanje, ja sam uvideo takodje u navedenoj prezentaciji. Javila mi se analogija sa podmornicom i svemirom.

Poslali smo podmornicu u svemir, nije se bas najbolje pokazala, ali zato moramo napraviti bolju, vecu, jacu podmornicu. A niko da se zapita da li je ona uopste namenjena svemiru.

Веља said...

Izvinjavam se upadanjem u temu gde sledećem linku nije mesto, ali bih vam skrenuo pažnju na:

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/SANU-protiv-SANU.sr.html

SANU dakle pod pritiskom postojećih "ekonomskih instituta" ukida sopstveni, tek osnovani.

Citat:
„У Предлогу за оснивање ИАН САНУ он је сажето изнео критички интониране ставове о стању српске привреде и друштва, економској науци, актуелној економској идеологији и текућим економским „мерама и акцијама”. Оне нису засноване на знању, него обрнуто, ослоњене су на „празноверне ритуале”, који се у озбиљном свету поспрдно називају „вуду” и „аутистичном” економијом која, уместо да решава проблеме, ствара нове, које опет не може да реши.”

Bojan said...

I sta je tu problem? ne kapiram.