Pages

05 June 2012

Grčko javno mnjenje

O Nemcima. Toliko se vole, nema sumnje da se radi o optimalnom valutnom prostoru.

10 comments:

Anonymous said...

Sta drugo ocekivati, prave novu Jugoslaviju od EU, medjusobne mrznje ce biti sve vise.

Misljenje Evropljanja jednih o drugima, posebno obratiti paznju na Grke. :)

Lazar Antonić said...

Nazalost i u Nemackoj je misljenje o Grcima da su neradnici, lenji i slicno. Obe strane imaju, rekao bih, iskrivljenu sliku sto samo otezava resenje problema.

Ivan Jankovic said...

Lazar: "Nazalost i u Nemackoj je misljenje o Grcima da su neradnici, lenji i slicno. Obe strane imaju, rekao bih, iskrivljenu sliku sto samo otezava resenje problema."

Samo ako pod "resenjem problema" mislis fiskalnu uniju i super-drzavu.

Aleksandar Stevanović said...

Malo mi lakse. Ovo cak ni u Srbiji ne bi bili rezultati ankete. valjda.

Lazar Antonić said...

Koje god da je resenje ovaj pristup nikome nece biti od koristi.

VladimirV said...

Razbijanje mitova o "lijenim" Grcima

Najduže prosečno nedeljno radno vreme u EU je u Grčkoj a najkraće u Holandiji, dakleM Grci su najvredniji u EU, a Holanđani najlenjiji :)

Speaker said...

"Koje god da je resenje ovaj pristup nikome nece biti od koristi."
Hoće, Lazare, kako neće, biće od koristi svima nama koji mislimo da ne samo Grci, već i sve slične ciganšture, uključujući i Francuze, treba da, za početak, lete i iz evrozone i iz EU, jer su kulturno nekompatibilni sa konkurentnim ekonomskim i političkim modelima, a to, barem što se mene tiče, mogu i treba da "izleče" samo potpuno ekonomsko propadanje i glad, i, još mnogo važnije, da sadašnji koncept EU kao socijalističke tamnice naroda i franko-germanske planove za unifikaciju kontinenta treba razvaliti i zaustaviti po svaku cenu, čak i onu, relativno visoku, potpunog raspada zajedničkog tržišta i cepanja na nacionalne države (ili, pre, nekoliko ekonomskih i političkih blokova) - to cepanje je ionako neminovno, a što se pre desi, manje će koštati i oporavak će pre doći. Sve ovo je, naravno, samo damage control, jer je ogromna šteta već učinjena, ali u situaciji kada izvor svih problema, neodrživ koncept "socijalne države" i "pozitivnih prava", nije realno ukinuti demokratskim sredstvima i bez pribegavanja represiji, a u isto vreme postoji nekoliko velikih prepreka za bilo kakvo rešenje tog tipa, na čelu sa egzistencijom same EU, jedina konstruktivna stvar za koju čovek može da se zalaže, bez mnogo nade na uspeh, je odsecanje onoga što je beznadežno kontaminirano da bi se smanjili već tragični troškovi, i nada da će ostatak, u jednom komadu ili, pre, u nekoliko, uspeti da protera dovoljno radikalne reforme da ne pođe putem juga kontinenta, koji je, čini mi se, već ekonomski mrtav, i samo je pitanje pre meseci nego godina kada će optiranjem za neku komunističku ili fašističku diktaturu staviti finalni muhur na svoje ležerno samoubistvo, jedino što im to još niko nije rekao :)) Za mene je ključno pitanje šta će se desiti sa Nemačkom, i, u manjoj meri, Holandijom, Flandrijom (rekao bih da Belgija neće još dugo), Austrijom, Češkom, Slovačkom i Poljskom, jer se za Britaniju, Skandinaviju i Baltik ne brinem previše (barem dok je NATO iole funkcionalan, što je u uslovima ovog kolapsa takođe veliko pitanje), sve ostalo nema nikakve šanse da se provuče bez drastičnog osiromašenja i, gotovo izvesno, ovog ili onog oblika populističke diktature koji će samo da još pogorša ionako jezivu situaciju, dok su ove zemlje negde na pola, i teško je predvideti kako će se stvari odvijati, mada ja generalno nisam optimista, jer je pivotalna država i privreda, Nemačka, daleko trulija nego što to i na prvi i na drugi pogled izgleda, a ako Nemačka ode, nekoliko inače u relativnom smislu prilično zdravih ili, barem, poluzdravih zemalja, kao Češka, Poljska, Slovačka ili Holandija, imaće ogromne probleme, jer su i geografski blizu i veoma ekonomski povezani s Nemačkom.

jouissance said...

Nisam sigurna koliko bi u Srbiji rezultati bili drugaciji - posto mi nije prihvatljivo da poredim sa "nasim" odnosom prema NATO ili USA tokom bombardovanja, ali jeste sa odnosom prema UN tokom sankcija. Sigurna sam da ne bi bilo mnogo drugacije. Pogotovo kada su pitanja postavljena na OVAKAV nacin kao ova koju ste linkovali.

Mene vise zanima metodologija: ko je ovo radio, na kolikom primerku i na koji nacin?

Ko je smislio pitanje tipa (parafraziram): "da li je za ekonomski uspeh Nemacke u skorije vreme zasluzna:
a. kompetitivnost
b. nedostatak transparentnosti u koju ukljucujemo Simens/mito/korupciju?
c. oba
d. NOPO

WTF? Pitanje je forulisano tako da je "nezeljeni" odgovor predstavljen mutno apstraktno (a, odnosno kompetitivnost) koja sama po sebi ne znaci nista, dok je pozeljan odgovor, odnosno visoko sugestvan odgovor, formulisan kao specifican, upotrebom udarnickih reci koje svima nesto znace ili su percipirane kao one koje su vrlo konkretne, odnosno kao reci koje otkrivaju srz problema.

Ili ono prvo pitanje: Unesite slobodno prvu rec koja asocira na Nemacku. Ma ne s**ite da je ta rec Nacizam? U kontekstu citave "ankete" to je predstavljeno kao da samo po sebi nosi vrednosno odredjenje (citaj: "svi Nemci su Nacisti"), sto apsoultno ne mora da znaci i verovatno ni ne znaci prosecnom Grku ili Grkinji.

Ovo mi lici na ankete u Blicu ili, jos grdje, u Kuriru.

jouissance said...

Vazna nota:
Glupo sam formulisala obracanje "vi", u vecem delu teksta sam se obracala onima koju su anketu smislili i uradili, a NE ljudima koji prave ovaj blog. Unapred se izvinjavam na mojoj brzopletosti!

Speaker said...

Mais, Jouissance, sporopleti su beskrajno dosadni, čak i kada se ispričavaju proaktivno a ne retroaktivno :))