Pages

05 June 2012

Dinar, a konvertibilan

Posle raspada Austrougarske carevine 1918. prestala je da važi i zajednička valuta, austrougarska kruna. Umesto štampaja novih novčanica elegantno rešenje je bilo da zemlje koje su do tada koristile istu valutu samo pečatiraju stare novčanice novim simbolima. Ovo je dovelo do konkurencije među novim krunama i ljudi su logično pokušavali da pečatiraju svoje novčanice u zemljama za koje su smatrali da će imati najjaču valutu. Najkredibilniji izbor je bila Kraljevina SHS koja je i prva odlučila da napusti krunu.

Ako vas zanima više detalja poslušajte Money Planet podcast. Autori tvrde da je to najsvežiji primer napuštanja zajedničke valute, naravno sve u svetlu mogućeg grčkog istupanja iz evra. Podcast im je inače dosta bolje pripremljen od recimo EconTalk koji je ponekad suvoparan. 

Pečatirana austrijska kruna (wikipedia)

4 comments:

Anonymous said...

U Austriji, veliku ulogu u pečatirnju kruna kako bi se spriječilo da inflatorne krune kojima je financiran rat periferija vrati u centar, odigrao je sam von Mises. Općenito njegova uloga u tom periodu mi se čini kao dosta neprincipijelna.

Nemanja said...

Poredjenje bekstva kapitala u doba Austro-Ugarske i danas neispravno je. IT tehnologija omogucava scenario bekstva svih depozita preko noci klikom na dugme.

Ali, ista ta IT tehnologija belezi SVAKU promenu, i vodi evidenciju o SVIM transakcijama. Sta sprecava drzavu da udje u trag i automatski konvertuje pobegulje, pa vi zivite sa nedomicilnom valutom u inostranstvu.

Kao kada biste beskonacne vagone novca iznosili iz zemlje, a drzava ih, u Star Trek maniru, teleportovala nazad sa novcanicama u konvertovanom obliku. To pocetkom 20 veka nije bilo moguce.

Pavle Mihajlović said...

O monetarnoj istoriji Srbije u četiri tekst aje pisao i Mihailo na našem blogu:

http://clubvonneumann.blogspot.com/#uds-search-results

Lazar Antonić said...

Dobar tekst, hvala!