Pages

17 May 2012

U kolikom je problemu srpski budžet?

Teško je znati, Ministarstvo finansija nije objavilo aprilske podatke, ali koliko čujem od ljudi koji imaju pristup podacima, ukupni deficit u prva četiri meseca je oko 80 mlrd dinara. Do kraja marta je bio oko 49 mlrd.

Ako je to tačno, to znači da, ukoliko se ništa ne uradi, deficit ide preko 6% GDP-ja. Naravno, nemoguće je da mi dostignemo tih 6%, neće niko da nas toliko finansira, tako da će nešto prosto morati da se uradi. Šta će da urade? Pa, povećaće PDV. Pitanje je samo koliko - 2%, 3%, 4%?

Godišnja naplata PDV-a je reda veličine 350 milijardi dinara. Ako pretpostavimo da je efektivna stopa PDV-a oko 12-13% (veliki deo prometa se oporezuje po 8%), to znači da povećanje PDV-a za 1 procentni poen donosi oko 30 mlrd, uz herojsku pretpostavku da povećanje PDV-a neće povećati i sivu ekonomiju. Dakle, meni se čini da će povećati PDV za makar 3%, možda i više. Mislim, tu ima više opcija, mogu da se igraju sa višom i nižom stopom

Da li očekujem da će negde da štede? Da se oni pitaju, sigurno bi uradili sve što mogu da izbegnu štednju, ali ako budu želeli nastavak programa sa MMF-om, moraće. Sada mi već izvesno deluje da će morati da zamrznu plate i penzije. Jednostavno, pošto se plate i penzije indeksiraju inflacijom, povećanje PDV-a bi se dobrim "istrošilo" kroz povećanje plata i penzija, pa bi efekat bio znatno niži. Recimo, ako povećaju PDV za 3%, to donosi novih 90 mlrd u budžet, ali za tih 3% se povećavaju državne plate i penzije, što odmah "odnosi" nekih 25 mlrd, pa je efekat povećanja PDV samo 65 mlrd.

3 comments:

Vladimir said...

Parafraziraću "citat dana". Najkomplikovanija stvar na svetu je srpski budžet.

Anonymous said...

Još jedan,indirektan dokaz,je najnovije traženje PIO fond da mu se vrati imovina na upravljanje u koju je ulagao,neki silni centri za lečenje a između ostalog(ni manje ni više) najmanje 10 posto kapitala svih javnih preduzeća u Srbiji.
U ovoj zemlji očigledno su svi kompasi poludeli,sad kad ne mogu da namaknu koliko su obećali penzionerima i invalidima sad će da krenu za ,,svojim" kapitalom.
Pa nisu oni samostalno pravno lice(nisu oni nikakvo pravno lice kad smo kod toga) pa da mogu da lupaju pečate na sve što misle da je njihovo od 48e na ovamo.
Što pre propadnemo,kao zemlja,pre ćemo dobiti šansu da se oporavimo. Ovde više nema smisla ovo presipanje iz šupljeg u prazno. Nit je nezaposlen a teško oporezovan narod zadovoljan nit su miliona svetih krava koji se u Srbiji zovu ,,nosioci stečenih prava" zadovoljni.

Anonymous said...

Oznaš, ppp, penzije prate plate, može da konkuriše za titulu finansijskog uništitelja zemlje. Te dve krilatice, ppp i eubezalterne su najveći domet ove vlasti. Šta bi bez njih?