Pages

18 May 2012

Amerikanac Saverin

Facebook danas izlazi na berzu, videćemo kako će se akcije kretati. 

U međuvremenu, Eduardo Saverin, jedan od osnivača firme, rođen u Brazilu ali naturalizovani Amerikanac, odrekao se američkog državljanstva pre izlaska Facebooka na berzu. Pošto živi u Singapuru gde nema poreza na kapitalnu dobit, odricanje od državljanstva će mu uštedeti oko 500 miliona dolara. 

I sa leva i sa desna digla se buka -- jedne je pogodilo što će se milijarder izvući da ne plati porez, druge što Saverinu nedostaju lojalnost i patriotizam. I demokratski i republikanski senatori izašli su sa predlozima promena zakona kako ovakvih propusta više ne bi bilo.

Što levičari i demokrate žale zbog poreza nije iznenađujuće, Obama odavno traži načine da bolje oporezuje američke državljane i firme sa novcem u inostranstvu. Ali kad konzervativci optužuju Saverina za nedostatak patriotizma -- umesto da ga lepo politički upotrebe kao živi dokaz da porezi imaju posledice -- to pokazuje da su pre svega zaboravili sopstvenu istoriju. SAD su nastale na protivljenju porezima, proglasile su nezavisnost jer ih je engleska kruna oporezivala. Kako je sada postalo neamerički kada pojedinac sam proglasi svoju nezavisnost, a američki je biti ovca za šišanje? Ovim postupkom je Brazilac Saverin samozvanim patriotama održao lekciju iz amerikanizma.

9 comments:

Aleksandar Sekulić said...

Prema ovom tekstu Saverin će morati da plati exit tax koji može da bude i viši od poreza koji bi platio na kapitalnu dobit:

http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2012/05/renouncing-citizenship

Slaviša Tasić said...

To u slučaju da su prilikom naplate izlazne takse vrednovali akcije više nego što će vredeti na IPO, što je malo verovatno.

Ali svejedndo, suština je da se Saverin odriče državljanstva zbog poreza, čak i ako ne bude u plusu od ove jedne FB transakcije.

Saša said...

Izgleda da i USA gubi kompas. Možda je malo paranoično, ali mene ovakve tendencije u američkom društvu podsećaju na izlazne vize u vreme komunizma u Evropi.

Jovan Galtić said...

Piter Šif je lepo prokomentarisao - najave takvih zakona će samo naterati ostale preduzetnike da pobegnu što pre i glavom bez obzira...

Nevena said...

Njegov potez nije toliko čudan s obzirom na to da je američko državljanstvo verovatno stekao prijemom, tako da njegov patriotizam ni ne može biti u toj meri razvijen, posebno ako je sa druge strane tasa cifra od 500 miliona dolara. Tako da je on ipak svojevrsni izuzetak.

Mada, generalno, kada je lova u pitanju (i to ozbiljna) tu nema puno lojalnosti i patriotizma, i u Evropi je to odavno uobičajeni manir i među biznismenima, estradom, sportistima...

400 bad request said...
This comment has been removed by the author.
400 bad request said...

Slavisa, nisu Amerikanci postali nacija zato sto su se protivili placanju poreza engleskoj kruni, nego su se usprotivili placanju poreza zato sto su (pre toga) postali nacija.
Amerikanci su postali nacija u srcima patriota pre nego sto su proglasili nezavisnost i doneli svoj, slavom ovencan, ustav.

Srđan Mladenović said...

Dobra poenta o ovom slučaju sa Nedjeljnjeg komentara: "g. Saverin (je) u Facebook uložio oko $30,000 dolara svoje ušteđevine. Firma je stvorila više od 1.000 milijunera, zapošljava vjerujemo više od 10 tisuća ljudi, g. Saverin će još uvijek platiti nekoliko stotina milijuna dolara poreza ali on je za mnoge, pogađate, lešinar."

mileusna said...

Ko je gledao film "Društvena mreža" Eduardo je onaj lik što je ispao iz ekipe potpisavši loš ugovor, ali se nakon tužbe vratio kao suvlasnik ali dalje nije imao veliki uticaj na sam Facebook.

Ono što želim reći to je da čovek nije baš preduzetnik jer bi mu u tom slučaju US državljanstvo više značilo od tih 500M dolara. Svaki preduzenik mašta o pokretanju startapa u silikonskoj dolini, a on je otišao u Singapur?! Čovek je jednostavno keširao akcije i penzionisao se, da planira novi IT biznis da pokrene sigurno bi ostao US državljanin.