Pages

10 May 2012

Resursi i cene

U postu odmah ispod Ivan citira podatke o nafti i drugim iscrpljivim resursima. Suprotno katastrofičnim prognozama, stalno se ispostavlja da nekih kritičnih resursa poput nafte ustvari ima sve više i više. Sa napretkom tehnologije nalazi se i više resursa ili poznate rezerve postaju dostupnije uz nove metode eskploatacije. 

To čak i nije glavni argument protiv iscrpljicosti resursa, jer u fizičkom smislu resursi jesu iscrpljivi. Iako sada neke od njih i dalje nalazimo, njihova količina na kraju krajeva jeste ograničena. Ne može biti beskonačne količine nafte na svetu.

Međutim, to što je količina nafte ograničena ne znači da nafte mora nestati. Naprotiv, sa sigurnošću tvrdim da svet bukvalno nikada neće ostati bez nafte. Nikada neće doći dan kada saudijski kralj ili ruski predsednik objavi da je i poslednja kap nafte sa Zemlje iscrpljena.

Ovaj paradoks između ograničenosti resursa sa jedne strane i njihove praktične neiscrpljivosti sa druge starne, rešava se mehanizmom cena. Uzmimo naftu. Što ima manje nafte, biće sve skuplja. To je osnovna tržišna zakonitost. To se za sada još ne događa, nema dugoročnog trenda rasta cene nafte već samo oscilacija. Ali kada jednom stvatno bude manje nafte ona će sve više poskupljivati i zbog toga će alternative postajati sve privlačnije. (Električni automobili već postoje, ali samo zbog državnih subvencija -- pored ovako jeftine nafte oni se ne isplate.) U jednom trenutku cena nafte će biti tolika da će alternative postati ravnopravne, a onda, kada privatni sektor postane stvarno, na tržišnom a ne subvencijskom osnovu zainteresovan za alternative, i bolje. 

Kada se to dogodi, ostatak nafte će ležati neiskorišćen ili će nalaziti neke druge sporedne upotrebe.  Svet nikada neće ostati bez nafte. Jedini mogući scenario je da nafta postane relativno nevažan resurs. 

12 comments:

Marko Paunović said...

Ali, striktno posmatrano, nafta nije "iscrpljiv resurs", jer postoje tehnologije proizvodnje biodizela i etanola. Jedino sto je potrebno za proizvodnju nafte su zemlja, sunce, ugljen dioksid, masine, rafinerije i nesto malo ljudi.

zmau said...

Još striktnije posmatrano, nije ti potrebna ni tehnologija, ni ljudi. Nafta je do sad nastajala bez njih, pa tako valjda nastaje i ovih dana :). Tako da će verovatno jednog dana zalihe početi da rastu.

Marko Paunović said...

To je tacno, ali buduci da proizvodni proces traje nekoliko desetina (stotina?) miliona godina, mislim da to slobodno mozemo da zanemarimo. :)

Anonymous said...

Svakako da ljudi nisu baš toliko retardirani da ne razumeju razliku: ne postoji/neekonomična eksploatacija. Niko ne misli pod prvim nešto bukvalno. Mada... :)

Električni auti?

Energetski bilans?

Anonymous said...

Marko,
Našao sam pre par meseci članak(ne uspevam opet da ga pronađem al pustiću link čim uspem) gde se tvrdi da su naučnici u Rusiji skontali da nafta jeste bukvalno neograničen resurs.
Naime hipoteza da nafta nastaje taloženjem organskog materijala pod pritiskom milionima godina nikad nije dokazana,to je samo pretpostavka. Oni tvrde da ona nastaje taloženjem ogranskog materijala,koji prolazi kroz neku glinu ali mnogo brže,a da je na velikim nalazištima samo potrebno da se ona crpi sporije nego što se stvara. Čak su i njihove kompanije počele da crpe manje nafte sa pojedinih mesta,kažu problem je ranije nastajao samo zbog toga što bi zbog prebrzog vučenja nafte iz basena cevi u jednom trenutku počele da vuku mulj sa dna i da se smatralo da je u tom trenutku potrošeno nalazište.Pustiću link čim ga nađem

Anonymous said...

Milane,

Znači li Vam šta anaerobni proces?

YoKey said...

Teorija je tzv. abiotička, tvrdi se da nafta uopšte nije organskog porekla, već nastaje složenim hemijskim/termodinamičkim procesom pod visokim pritiskom u dubljim slojevima zemljine kore.

http://web.archive.org/web/20110718094609/http://www.gasresources.net/Introduction.htm

Anonymous said...

YoKey,
Hvala i na linku i na ispravci :-)

Anonymous said...

Dragi cyber-prijatelji!

Obratimo pažnju na par, bazičnih činjenica.

Nafta je, nevaspitano rečeno, mešavina ugljovodonika.

U ovom svemiru postoji nešto što zovu disipatio, ili rasipanje.

Razumem ja Slavišine i Ivanove napore, ali smatram da su u pogrešnom pravcu!

PEAK OIL & QE
PRICE FIXING

To su teme za njih. A ne ovo. Kada to napisah prošli put, Slaviša me "mrko gledao"...

YoKey said...

Možda bi te "blagonaklonije gledali" kada bi prestao da glumiš moderatora na blogu.

Anonymous said...

Na koji način? Nisam dobar?

Anonymous said...

Autor spominje da nafte nece nestati jer ima alternativa, ali nije odgovorio na pitanje: koje su to alternative nafti?