Pages

17 April 2012

Rezultati urbanog mlečnog govedarstva

Kada nemate dovoljno dobre proizvode koje možete prodati biračima, odnosno kada patite od nedostatka prodajnih veština uopšte, nužno pristajete da vam navuku ludačku košulju koja znači nedovođenje u pitanje projekata koji su dno dna. Neki koji trenutno bodu oči su bebeći PDV, besplatni udžbenici i slična zamajavanja. Nedavno saznadoh iz prve ruke i to od onih malo hrabrijih da i gradska poljoprivreda spada u tu kategoriju i to ne ona u Gradu Beogradu, nego ona na obodima naselja Beograd.
Danas je Press objavio "potpuno slučajno" izvrsne rezultate vlasničke tranformacije iz ničije u gradsku imovinu. Uz svu pomoć Grada Beograda proizvedeno je, poredeći mart 2011. godine i mart 2012. godine celih 2,1% više mleka, uz poboljšanje kvaliteta u vidu mlečne masti od celih 1,5%. Nekorigovana proizvodnja po grlu na godišnjem nivou porasla je za 1,8%. Broj grla opao je za 1,2%. Ako se pođe od pretpostavke da je pre ove revolucionarne transformacije bilo baš loše, a to smo i mi na blogu tvrdili, onda ne vidim čemu uopšte ovakav članak. Ovo ima jedino smisla ako su troškovi po grlu značajno smanjeni inače je rezultat mizeran, ali nešto sumnjam da bi se to propustilo. Doduše suditi o jednom ovakvom sistemu samo na osnovu slatkih kravica je paušalno, ali ne znam zašto se neko hvali ovim razvojem, jer meni ovo liči samo na sistematsko trovanje javnosti pričama o "uspešnim državnim projektima" sa ciljem povećanja broja volova.

7 comments:

Stanke said...

Izvinjavam se za offtopic, ali zar niko nije primetio da je država rešila da opljačka farmaceute?

http://t.co/RvK8qEXW

Marko Paunović said...

Stanke, primetio sam, ali nikako da stignem i da nesto napisem na tu temu...

Goran Živkov said...

Meni je zanimljivo to neverovatno upljuvavanje gradskih vlasto da objasne kako su napravili dobar potez podržavljenjem PKB. I dok su se pre makar trudili da kažu kako je to privremeno, pa kako je to da se ne bi posle kupovala zemlja za neke saobraćajnice (što je isto notorna laž je skoro svo poljoprivredno zemljište državno a ne društveno, pa samim tim ne i predvet privatizacije), pa kako radnici ne bi ostali bez posla ... A sada je došlo do toga da nas ubedjuju kako krave od kad su državne daju više mleka, kako Beograd nije gladan jer je PKB podržavljen, kako je država bolji vlasnik od privatnika ...

U stvari kroz to stalno spinovanje može lepo da se vidi koliko se Djilas promenio i izgubio u svakodnevnim lažima i preterivanjima.

Срђан said...

Đilas se promenio?

Nemanja said...

Sram da ih bude! Pa clanak nije objavljen na Studiju B, gde cesto imam cast da uzivam u hvalospevima o nasem vrlom sposobnom gradonacelniku.

Iako me izvrsni kolovozi bez neravnina i milimetarski ravni trotoari, izorani svakih par godina, cesto podsecaju na njegove uspehe, covek se ponekad zaboravi pa ga treba podsetiti.

Inace, gledajuci izbornu kampanju, vidim da se mnogo napredovalo od vremena Nusicevog Narodnog poslanika, starog preko 130 godina. Kao da je juce napisan.

Aleksandar said...

Mislim da ne shvatate poentu. Djilas se nameračio da, posle sagradjenog najvišeg mosta u Evropi, dokaže da pod njegovom čvrstom komandom i socijalizam može da bude efikasan ekonomski sistem. Kao što je Isus pretvorio vodu u vino, tako će i čika Djilas da neefikasni socijalizam pretvori u ekonomsko čudo.
Jer, po njemu, osnovni razlog zašto komunizam nije uspeo u svetu je taj što on nije bio na čelu tog projekta.

Inače, pogledao sam par predizbornih spotova, i mogu vam reći da mi se najviše gade spotovi G17 i Ds-a.
Prvi zato što lažu na veliko, a drugi zato što im je svako rešenje za problem: sve će to država da pomogne. Toliko veličanja države nisam odavno video.

Aleksandar said...

Opet ja. Ali ovaj put o Dragasu, ponovo. Ko o cemu ja o Dragasu, al nema veze.

Naime, vec dugo sam sumnjao da Dragas ne poznaje osnove ekonomskih teorija i da je njegovo napredovanje u znanju u tom pravcu stalo sa zavrsenim Ekonomskim fakultetom 80-ih.

O cemu se radi? Pa, vec nekoliko puta u clancima(koje nisam mogao da pronadjem) i na Tv sam ga uhvatio kako mesa neoliberalizam sa kejnzijanizmom, odnosno upotrebljava te nazive kao sinonime kada ih oznacava kao uzrocnike krize. Nisam mogao da verujem.

Ali evo u ovom clanku nedavnom "PAUL KRUGMAN" je corpus delicti

http://dragas.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=9477:paul-krugman&catid=144:reagovanja&Itemid=123

Znaci prvo kaze :
" Paul Krugman je najveći zagovornik kenzijanske ekonomske doktrine,tvrdeći da mere štednje ne mogu dovesti do izlaska iz krize, da će to srušiti ekonomije EU i da su rešenja napuštanje zone evra, inflacija i povećana potrošnja. Potrošnja je izlazak iz krize! Štampanje novca! Inflacija! Smrt štednji!"

"Na drugoj godini studija na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, na smeru Ekonomska teorija, imao sam predmet Ekononomske doktrine, gde smo izučavali misao Kejnsa i ja sam se sukobio sa tadašnjim stavom profesora da je izlazak iz krize povećavanje potrošnje.Ni tada ni danas mi nije jasno kako se može iz krize da izađe povećavanjem potrošnje"

Pa onda kaze:
"Takav nakaradan,neoliberalni sistem je danas bankrotirao.Posle više od osam decenija kensijanske prevare da se može trošiti ono što nije zarađeno kako bi se održao bankrotirani sistem, posle Drgog velikog klanja, razvoja interneta,novih tehnologija i novih naučnih otkrića, savremeni kapitalizam je dospeo do bankrota."

I dalje:
I umesto da se podvuče linija i objavi bankrotstvo neoliberalnog kapitalističkog sistema, pojavljuje se estradni mešetar,profesor koji je otkrio nove tajne trgovanja...(misli na Krugmana)

Iju,ju, ju
BLAM, BLAM, BLAM