Pages

30 April 2012

Prognoza rezultata izbora


Već godinama postoji jedna privatna igra prognoziranja rezultata izbora u Srbiji, koju je otpočela ekipa iz Centra za slobodno tržište, potom su se u igru uključivali članovi Tržišnog rešenja i poneko od ljudi koji nam nisu baš potpuno ideološki bliski, ali koje cenimo jer znaju da brane malo drugačije stavove. Prognozeri imaju slobodu da koriste koju god hoće metologiju za svoju prognozu, najbolji dobijaju večeru na račun onih koji izgube i to bi bilo to. Uvek smo pravili i grupnu prognozu koja je, naravno, bolja od većine individualnih, ali ipak malo gora od najboljih pojedinačnih. Na prošlim izborima smo recimo precenili SRS i LDP, a podcenili ZES i SPS. Godine 2007. smo poslali SPS ispod cenzusa. Dakle, nismo pogađali perfektno, ali smo pogađali prilično tačno. Za izbore 2012. godine grupna prognoza je sledeća (u mandatima): Izbor za bolji život 74, SRS 16, Preokret 19, SNS 90, DSS 16, SPS-PUPS-JS 28, SVM 3, Sve zajedno 2, SDA 1, KAPD 1. 4% nevažećih listića, izlaznost 62% Naravno, i mi zdržavamo pravo da pogrešimo pa bi preciznija, ali istovremeno i manje egzaktna bila: Izbor za bolji život 70-78, SRS 14-18, Preokret 17-21, SNS 86-94, DSS 14-18, SPS-PUPS-JS 25-31, SVM 2-4, Sve zajedno 2-3, SDA 0-1, KAPD 1. Sve u svemu, grupna pamet kaže da će biti zanimljive kombinatorike.

30 comments:

RainDog said...

Kako god okreneš, Ivica forimira vladu-

Vlada said...

Znači Dveri, URS, komunisti ništa?

Aleksandar Stevanović said...

Tako je, doduse URS se klacka oko cenzusa, ali vecina ga vidi u istoriji.

Nevena said...

Ako URS ode u istoriju (što i ja smatram da hoće) to će biti najbolja posledica ovih izbora. Vredno aplauza. :)

Izlaznost će možda biti malo veća, a SNS (valjda) neće baš tako dobro proći (?).

Aleksandar Stevanović said...

Izlaznost je de facto veca, ali zbog naseg birackog spiska od preko 7 miliona biraca, gotovo je nemoguce imati izlaznost mnogo preko 60% bez da se odlucuje nesto jako bitno.

Nemanja said...

Javlja mi se da je za Dveri prognoza omanula. Polusvet mozda ne ucestvuje u anketama, ali itekako glasa.

Biti (predsednik) ili ne biti, pitanje je sad. Index bede kaze da Tadic silazi sa trona, a kvote u kladionici da je u blagoj prednosti.

Milos Vulevic said...

Ja bih rekao SNS 70-80 maksimum, a Preokret 14-15, u vrh glave 16 :)

Miloš Bošković said...

Kratki offtopic, samo da skrenem pažnju na jednu vama interesantnu izjavu SRS-ovaca:

http://www.juznevesti.com/Politika/SRS-Korupcija-u-zdravstvu.sr.html

"Mi smatramo da se privatno i državno zdravstvo mora izjednačiti po pravima i to je u našem programu."

Aleksandar Stevanović said...

Milose,

SRS je partija ciji su stavovi o ekonomiji slicni Dverima - dakle mis-mas. Cas imaju protrzisne izjave, cas lupaju najgore levicarske besmislice. To je posledica cinjenice da je njihov vodja operisan od ekonomije, a u poslednje vreme operisan i od realnosti. Mada to vise nije ni toliko bitno, njihovo je proslo, mozda ih Dveri vec u ovom krugu dovoljno nacnu da odu ispod cenzusa, ako ne desice se to sigurno u narednom ciklusu.

Aleksandar said...

@Nemanja
"Polusvet" sigurno učestvuje u prognozama, ali ja mislim da oni namerno lažu da će glasati za Tadića, kako bi ovome napakostili. Tako bih ja radio kada bi me pozvali na telefon da rade anketu, realno. To je jedino što običan čovek može da uradi kako bi im uzvratio za sva zla koja su on i njegova svita uradili nama. Čak znam ljude koji su, na svoju štetu, uključivali ogromni kalorifer koji troši mnogo struje, zimus kada je Tadić pozivao ljude da ne troše struju jer je energetski sistem bio pred kolapsom.

Anonymous said...

Постоје три врсте изборних превара:
- она која постаје очигледна у првој недељи након избора,
- она која постаје очигледна у првој години након избора,
она која постаје очигледна у првој деценији након избора.

:)))

Шта каже Шутановац (хидротехничар иначе) на предлог канала "Дунав-Морава-Вардар"?
- Нема воде! Одакле вода??
- Па са неба, Драгане, са неба.

Драган, иако кејнзијанац по понашању, одбија појам агрегата, и то се може видети и у овом тексту.

Који је агрегат?
ДС-Г17-(ЛДП)-(СПС)-(СНС)?

Шта каже текст?
- Ту је вода, стоји. Чека :)

А постоји и треће образложење. Људи из Центра, централисти, су толико ван токова (јербо су на пупку), да ове прогнозе заиста представљају одраз тог света, те касте.

Anonymous said...

@Alexandar Brutus

Šta znamo o ekonomskom programu Dveri ili radikala?

Evo, priznajem, ja ne znam ništa.
Ali znam da je onomad Alexandar "preskočio" monetarne slobode, i bacio se na pšenicu-bjelicu :) Valjanje po kukolju. Dinarizacija inflacijom.

Brutus: wheat trumps legal tender!

Jovan Galtić said...

U čemu je razlika...

andreas breme said...

Moja prognoza je da ce SNS i DS biti jako blizu, SNS ce dobiti 2-3% vise glasova. Treci SPS sa oko 8-9%, zatim LDP+SPO sa oko 6-7%. Radikali na malo vise od 5% a DSS ostaje ispod cenzusa (dveri im uzmu procenat-dva), kao i G17.

andreas breme said...

a moguce je i da LDP+SPO budu na nivou SPS-a..

Anonymous said...

Teško je proceniti rezultate, ali jedno je sigurno:

ds doživljava katastrofu.

Radi se o potencijalnom jednocifrenom rezultatu.

To znači da će sns ili praviti vladu sa levima (sps i ldp), ili sa desnima (dss i dveri), a možda i samo sa jednom dodatnom strankom (malo verovatno).

Kako sada izgleda, sps i ldp su verovatniji.

Rex said...

Neverovatno kako potcenjujete rezultate URS, pa i Dveri. Ono sto je sigurno je da ce URS biti blizi dvocifrenom rezultatu nego cenzusu, a Dveri su blizu cenzusa.
Pozdrav

Rex said...

Neverovatno kako potcenjujete rezultate URS, pa i Dveri. Ono sto je sigurno je da ce URS biti blizi dvocifrenom rezultatu nego cenzusu, a Dveri su blizu cenzusa.
Pozdrav

Aleksandar Stevanović said...

@ Rex
ako imas 4,9% imas nula poslanika, ako ims 5,1 imaces 14 kako stoje stvari. URS je kod nas na granici cenzusa, ali vise veruje da ce imati manje od 5%. Otuda 0. Isto je i sa Dverima, ne podcenjuje ih niko, sam si rekao da su blizu cenzusa , ali i 0,1% i 4,9% glasova znace 0 poslanika.

inace ako URS dobije blize 10% onda je broj retardiranih u Srbiji zaista velik.

Anonymous said...

Pa i ldp može lako imati nulu.

Aleksandar Stevanović said...

@ Srdjan

Moze, nije iskljuceno, ali nije preterano verovatno

Anonymous said...

Tsar Boris i kamarila će se odlučiti za kanonadu u toku izborne tišine, i tako pogoditi i lađu ldp-a, jer se Čeda asocirao otvoreno sa njima, gledajući u fingirane brojke podrške. Te brojke su moguće samo uz (tešku) izbornu krađu. Ko veruje da će svaki četvrti glasati za ds? Pa gde živite :)

Aleksandar said...

Ceo kragujevac glasa za URS. dinkic je u njihovim ocima spasilac.

Nevena said...

Nema šanse da URS postigne dvocifreni rezultat. :)
Znam da je jako nezahvalno i neozbiljno izjavljivati ovakve stvari, ali ja duboko verujem u to da je ta opcija nemoguća.

Međutim, svaki narod ima vlast koju zaslužuje, pa će tako biti i u tom nesretnom eventualnom scenariju.

Aleksandar Stevanović said...

@ Aleksandar

Ceo Kragujevac 150.000 ljudi, na izbore izlazi 100.000, od toga za Verka vec ranije glasalo oko 40.000. Cenzus oko 220.000. Dug je put.

Nevena said...

Ne mogu da verujem da je URS ovako dobro prošao. Bila sam ubeđena da neće.
I odziv me je iznenadio, mislila sam da će biti veći, kao i rezultat Preokreta (mada, jasno je zašto se to dogodilo, LDP je bio i više nego konfuzan u kampanji i ovaj loš rezultat je direktna posledica toga).
Takođe, moja procena je bila da će Tadić biti lošiji od Tome u prvom krugu, što sve ukupno znači da sam sa izbornim procenama omanula skroz na skroz. :)
Jedino što sam bila dobro zaključila je da do suštinskih promena neće doći.

Stanke said...

Bruka i sramota za Preokret. Nisu prešlji cenzus u BG ni u Vojvodini.
Stanković i mrtvi Koštunica koji nije izašao iz dnevne sobe za vreme kampanje imaju više glasova od Čede. Jedini častan potez za eventualni spas LDPa je Čedina ostavka.

Ovaj neverovatan skok Dačića možemo samo da zahvalimo Tadiću.

Najbolje za Srbiju bi bilo da sada SNS formira vladu sa SPS i recimo SVM i da se u narednom mandatu DS u opoziciji interno pročisti.

Nevena said...

Svi koji su apstinirali u Beogradu (a bilo ih je očigledno dosta) su poslali time poruku svog nezadovoljstva i Preokretu i DS-u. Nadam se da će se ta poruka kod stranaka uzeti u razmatranje.

Stanke said...

Nije ih bilo dosta. Tek oko 4%. Toliko ih je bilo malo da sve i da su svi dali svoje glasove DS i LDP, opet bi SPS imao preko 15%.
Naravno od tih 4% treba oduzeti nevažeće listiće kojih na svakim izborima ima oko 2%.
Konačno, nisu svi beli listići došli iz DS i Preokreta. Verovatno ih ima razočaranih i od simpatizera drugih stranaka.

Nevena said...

Stanke, kako samo 4%...? Kolika je bila izlaznost u Beogradu?