Pages

20 April 2012

Nole, Ana, Jeca, Andrić, Tesla, Njegoš, Hilandar...

Ja sam se svojevremeno ovde sprdao sa politizacijom teniskog uspeha Novaka Đokovića, pronalazeći "duhovnu vertikalu" Vaskolikog srpstva od Svetog Save preko Tesle do Đokovića.

Ali, podmladak DS iz Prokuplja je daleko prevazišao tu moju istorijsku lakrdiju, po obuhvatnosti, temeljnosti i maštovitosti: jedino što se oni uopšte ne šale...

14 comments:

Dorćolac said...

Ne vredi, ja sam odslušao do pola, ne mogu više, blam me.

Ivane Jankoviću, uništio si mi dan... :/

jouissance said...

all i can say is... http://youtu.be/WsJSRP7cZVo

Marko Paunović said...

Dorcolac,

Mislim da se to strucno zove "transfer neprijatnosti" a jedan moj drug pravnik to zove "blam treceg savesnog lica". :)

Davor Nikolić said...

Taman sam jeo kad sa ovo uključio da gledam, znate na šta mi liči laptop sad? Damn!

Dorćolac said...

@Marko

Da, upravo sam na to mislio. http://vukajlija.com/transfer-blama

fg said...

... kajmak, rim, sekspir, rakija....
trebalo je to povezati! :)

Anonymous said...

Баш језиво...

"Ja sam se svojevremeno ovde sprdao sa politizacijom teniskog uspeha Novaka Đokovića, pronalazeći "duhovnu vertikalu" Vaskolikog srpstva od Svetog Save preko Tesle do Đokovića."

Руку на срце, правилно би било рећи да је то духовна хоризонтала од васколиког српства до светлог еунијатства.

Marko Paunović said...

Podseca me na refren himne moje gimnazije:

"Kembridz je Kembridz, svaka mu cast.
Sorbona, nije da nije.
Al jos je lepse biti djak Pozarevacke gimnazije."

Bez zezanja, tako ide himna...

Filip Radulovic said...

Auhh...Marko, ja moram da priznam da nikada nisam cuo za tu (prelepu :)) himnu, a isao sam u Pozarevacku gimnaziju (period 2001-2005)!
Je l' to stvarno bila zvanicna himna, ili zezanje medju djacima?
I je l' se zna ko je to smislio?

Speaker said...

Pored takve mladosti, ne moramo da brinemo za starost, ako smo na vreme emigrirali i živimo što je dalje moguće od Srbije :))) U nešto ozbiljnijem modusu, ja znam šta je Srbija, ipak sam rastao u Beogradu, ali zar je moguće da čak i u nekom Prokuplju, gde nikad nisam bio, ali manje-više mogu da zamislim na šta liči, na osnovu petnaestak srpskih provincijskih gradića koje sam posetio u životu, nema makar neko normalan da ovoj deci kaže kakav monumentalni treš su napravili i da ga ta deca poslušaju? Ili su stvari, od neke 1997. kada sam, mislim, poslednji put posetio Srbiju južno od Beograda, stvarno toliko rikunule da su u takvim mestima ostali bukvalno samo imbecili koji valjda misle da je ovo dobar eklektično-centristički politički marketing, prosvetlite me, nisam pametan, južna Srbija je danas za mene ipak veća egzotika od Hispaniole, Sejšela ili Mauricijusa? :))) A "transfer blama" je, btw, belodano "kulji" prevod od "transfera neprijatnosti" :)

Marko Paunović said...

Filipe,

To je bila pesma koju je hor redovno pevao na priredbama. Ne znam ko je smislio.

Nego, zanimljivo mi je da ne mogu da nadjem stihove na netu. Ovo je prvi put posle verovatno nekoliko godina da sam nesto guglovao i nisam nasao. Ne mogu da verujem. :)

Filip Radulovic said...

Skoro neverovatno.
Sve u svemu, moram da priznam da si mi ulepsao dan.

Aleksandar Stevanović said...

@Speaker
Cudnovato je danas ici po Srbiji juzno od Beograda. Nema pravila, kada je rec o tome da li ima dovoljno normalnog sveta, kakav je vox populi, kakav je svet koji stvara vrednost. Negde se iznenadis da ima toliko sveta koji cisto i logicno razmisljaju, negde je takva tupost da ti bude neprijatno. Medjutim, obrni-okreni kada se vratim iz Srbije u Bg, posebno u estetski sugavo vreme kakvo je recimo kasna zima i rano prolece kada je i mentalna i fizicka prljavstina jednako vidljiva, uvek kazem da necu kritikovati kako je Beograd prljav, obican..; jbg, meni vise lici na Evropu, nego sto lici na ostatak Srbije. Kada sve saberem, meni je vec godinama utisak da je Srbija tacno tamo gde treba da bude.

Speaker said...

@Aleksandar
Slučajno ste nagazili na najkoncizniju definiciju za raspad Jugoslavije i poslednjih dvadeset godina u Srbiji koju ja znam: Srbija je došla na svoje. Ranije je pravi kvalitet zemlje u kojoj sm živeli, naročito za ljude iz centralnog Beograda, bio zamaskiran činjenicom da je to bila prestonica jedne velike države u kojou se slivao novac odasvud, kao i činjenicom da je u toj državi bilo nekoliko oblasti poput Slovenije i nekih delova Hrvatske koji su stvarno, a ne zahvaljujući političkim anomalijama kao Beograd, bili na dosta višem nivou od prosečne Srbije. I to je fenomen na koji mislim kada spominjem "Novosrbe" ili bilo šta što se može označiti pridevom "novosrpski", ja tu vidim jasan prelom, iako je diskutabilno kada se desio, mada se nameće nekoliko simboličnih datuma, od 1991. za one koji misle da je bitniji početak ovog procesa pa sve do 1999. ili 2000. za one koje više zanima kraj :)) Ono što je nesporno jeste da su posle 2000. nestali i poslednji tragovi tog nezasluženo visokog statusa Beograda, koji se donekle, ali ne previše, reflektovao i na celu Srbiju, i da je otada priroda ove zemlje jasno trećesvetska, sa Beogradom kao diskutabilnim ostrvom nekakve polucivilizacije :))