Pages

19 April 2012

Nekom majka, nekom maćeha

Razmotrite sledeće dve vesti:

Vest 1: Srpskom tržištu lekova preti kolaps

Vlada Srbije usvojila je 29. marta program mera za izmirenje dugova od 19 milijardi dinara Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u 12 kvartalnih rata, prema kome svi proizvođači i distributeri linearno moraju da se odreknu 40 odsto duga. 

Vest 2: Usvojen Predlog zakona o otpisu kamate na dospele obaveze

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, saopšteno je danas iz Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima.

Prema ovom predlogu kamate će biti otpisane poreskim obveznicima koji podnesu zahtev do 30. juna 2013. godine za - porez na dohodak građana uključujući i porez na prihode od samostalne delatnosti, porez na dobrobit preduzeća, porez na prenos apsolutnih prava, porez na nasleđe i poklon, porez na promet, porez na registrovano oružje. Takođe, za one koji ispoštuju taj rok, biće otpisane i kamate za dospele obaveze za - porez na fond zarada, porez na finansijske transakcije, doprinose za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinose za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Vlada se dakle velikodušno odriče kamata na neplaćene poreze, a sa druge strane nema da plati za potrošene lekove. Međutim, osim ovog "maćehinskog" tretmana farmaceutske industrije, otvaraju se još dva mnogo bitnija pitanja - 1) da li ovo znači da je država Srbija bankrotirala i 2) šta je ostalo od vladavine prava i zaštite ugovora ukoliko država jednostrano otpisuje svoje dugovanje na štetu privatnih poverilaca?

9 comments:

Vlada said...

Pa još ako se ugledaju na Argentinu, kao što razni somovi priželjkuju, gde će nam biti kraj.

Anonymous said...

Šta fali bankrotu?

Stanke said...

"porez na dobrobit preduzeća" :)))
Da, mislim da država jeste bankrotirala. Ako su Grci u sred EU štimovali finansijske izveštaje, mene jeza hvata kad pomislim šta li ovi naši tek rade.

Stanke said...

U Srbiji se uvek isplatilo biti dužnik, a nikad poverilac. Dok god je tako, nema napred.
Ali ovo besramno otimanje, pa to je strašno. A negde sam pročitao da su farmaceutske kuće davale robu i na 500 dana odloženog plaćanja.

Vlada said...

@ Srđan

Nisam mislio na bankrot beć na nacionalizaciju

Speaker said...

Ja bih rekao da je ovo neustavno, odnosno da, kada bi ono dole bila pravna država, ne bi bilo šanse da tako nešto prođe. A i ovako ima šanse da se tuže na međunarodnom nivou i glatko dobiju bilo kakvu arbitražu, pitanje je samo koliko su ti proizvođači deo korumpiranog sistema i spremni da u jednoj takvoj džavi brane svoja prava, u kom pogledu sam, i bez ikakvih informacija o farmaceutskoj industriji u Srbiji (s tom delatnošću mi se putevi nikada nisu ukrstili :) ), nažalost veoma skeptičan.

Speaker said...

@Srđane
Bankrotstvo vam se dopada, ali kada bi se siroti, stari, humani Speaker nešto pitao, po bankrotstvu bi sledila objava rata bankrotiranoj državi od strane alijanse kreditora, i zaplena svega što se može zapleniti, uključujući, ako nema dovoljno pokretnih dobara i delove teritorije, i, naravno, uvećano za troškove vojne intervencije i debelu kaznu od jedno pedesetak procenata izvornog duga, pa bismo videli da li bi se argentinske i ostale ciganšture tako lako odlučivale da bankrotiraju :)))

Anonymous said...

@Speaker
Ma arbitraža pomaže u bankrotu :)

Ko je vukao za uši bilmeze da otvaraju račun kod Jezde?

Anonymous said...

Ovaj Đurić je Brozova komunjara koja bi da juri doprinose. Sramota. Pored toga što trpi onog degenerika.