Pages

20 April 2012

Fudbal u Evropi

Od šest najvećih evropskih zemalja po broju stanovnika (Rusija, Nemačka, Turska, Francuska, Engleska, Italija), četiri imaju prvaka Evrope, Rusija i Turska nemaju.

Pobednici Lige (ili Kupa) šampiona iz ovih zemalja nikada nisu bili iz glavnog i najvećeg grada, odnosno Ligu šampiona nikada nisu osvojili timovi iz Berlina, Pariza, Londona ili Rima (kao ni iz Moskve i Istambula, dva najveća evropska grada).

Što se Nemačke tiče, prvaci Evrope su bili timovi iz Minhena, Dortmunda i Hamburga, iz Francuske je to bio Marsej, iz Italije timovi iz Milana i Torina, iz Engleske timovi iz Mančestera, Liverpula, Birmingema i Notingema. Posebno je zanimljivo to što Evropa nije SAD, Kanada ili Australija, gde su glavni gradovi relativno mali: London i Pariz su ubedljivo najveći i najbogatiji gradovi u Engleskoj i Francuskoj, a i Berlin i Rim su znatno veći (ako ne i bogatiji) od Minhena i Hamburga, odnosno Milana.

Imate neko objašnjenje?

8 comments:

Vladimir said...

Objašnjenje je krajnje jednostavno.
Veličina i bogatsvo nisu bitni, ako razumete šta hoću reći.

Aleksandar Stevanović said...

Za Landon nemam objasnjenje, posebno jer je Arsenal clan velike cetvorke engleskog fudbala. U Nemackoj verovatno ima veze sa tim sto Zapadni Berlin nije bas bio atraktivno mesto do 1990-ih, a do tada su se vec stvorili jaki klubovi sa mnogo fanova drugde u Nemackoj. U Italiji je verovatno to rezultat cinjenice da je sever bogat, a jug po svemu Srbija sa mnogo istorijskih spomenika. U Francuskoj je osvajanja titule izolovani incident koji je plod entuzijazma jednog bogatasa. S druge strane, Spanija, Portugal, Holandija (ne racunam da je Hag istinska prestonica, bas kao ni ti Ankaru) i naravno moj voljeni klub daju drugu sliku.

Anonymous said...

Objašnjenje je u dve stvari-tradicija i novac. Najpre tradicija-svi klubovi koje ste naveli a nisu osvajali ligu šampiona imaju odavno mnogo manje značajnu tradiciju nego ovi što su osvajali. Sa izuzetkom Arsenala koji prvenstvenu tradiciju ima u 30im godinama kada je u više navrata revolucionarno izmenio fudbal,svi drugi timovi su smešni u poređenju sa Man Utd i Liverpulom,tj sa Milanom i Juveom u Italiji.
Druga stvar je što nekad novac nije kao danas presudno uticao na kvalitet timova.
Mada treba biti naučno precizan kao Aleksandar pa detaljno naglasiti istoriju svakog kluba,Tapi je sam osvojio jedinu titulu u Francuskoj(mada ih to nije sprečilo da ga strpaju u zatvor čim su mogli) Real je privih 5 ili 6 titula šampiona Evrope(sa sjajnim Di Stefanom a pre toga i Puškašom) osvojio kao Frankov fašistički projekat (Barselona je do 92ge i dolaska Krojfa na čelo sa Stoičkovim i Romariom bila jedan mali i nebitan klub u evropskim razmerama), Juve je decenijama uživao mecenstvo Anjelija,kao i Milan svog Velikog Vođe,jedino je Inter uspeo da posle 60ih od sebe napravi jedan nebitan klub.
Francuzi su bili do 98e generalno skoro pa nebitna fudbalska nacija,a o Nemcima imam samo reći da su to Nemci,mada ruku na srce isti ovakav privilegovan status tamo uživa i Bajern kao državni klub najveće savezne države.

Marko Paunović said...

Dobro, za Berlin je manje-vise jasna stvar.

Za Pariz bas i nije. Jasno je da Francuski timovi nisu bas evropska prva liga, ali i u samoj Francuskoj godinama dominiraju timovi poput Marseja, Liona, Bordoa, Monaka, Sent Etjena...

Za London i Rim, recimo da im je nedostajalo malo srece. :)

Ivan Jankovic said...

"Za London i Rim, recimo da im je nedostajalo malo srece. :)

Videti pod Frank Lamapard. :)

Aleksandar Stevanović said...

Kod Bajerna imamo i fenomen da je to ponos Bavarske, najbogatije nemacke drzave, koja je i malo drugacija (ima svoju demohriscansku partiju, listom su katolici, ima dosta monarhista). Slicno je i sa Barselonom, cak i jace. Pariz i mene kopka, nije samo u fudbalu tako nego i u kosarci.

kejsi said...

Pariz nema tu fudbalsku tradiciju, to je grad ljubavi, mode umetnosti, poezije itd. U fudbalskom smislu to je nebitan grad i obzirom na broj stanovnika parizani ne vaze za strastvene ljubitelje fudbala. Drugo francuski klubovi ipak spadaju u drugu evropsku ligu zajedno sa holandjanima, portugalcima itd.

Marko Paunović said...

I Milano je grad mode. :)