Pages

11 April 2012

21/12/2012

Stojan Stamenković najavljuje da će se devizne rezerve istopiti u nekoj tački u ne tako dalekoj budućnosti ukoliko se ovim tempom bude branio dinar. Ne znam baš kako to može da se desi ukoliko nema dodatne emisije dinara. Jednostavno u nekoj tački novčana masa se će se dovoljno smanjiti da će dinar postati dovoljno redak da bude tražen. Ako se zna da su devizne rezerve ponešto veće i od onih najvećih agregata, biće da je ova analiza monetarno majansko proročanstvo.

14 comments:

Jovan said...

Aleksandre,
ne razumem ovaj deo:
"Jednostavno u nekoj tački novčana masa se će se dovoljno smanjiti da će dinar postati dovoljno redak da bude tražen"

Na ovom linku je kretanje M3 za RSD od Jan03 do Jan12.

Koja je sansa da ce NBS pustiti da se novcana masa smanji? Svrha njihovog postojanja je da povecanjem novcane mase uzmu od naroda ono sto drzava ne uzme porezima. Teorijski je moguce smanjenje M3, ali samo ako zanemarimo sta je svrha NBS-a.

Na stranu i to, kad prestane mogucnost dodatnog zaduzivanja i krene vracanje dugova, videce se koliko su devizne rezerve smesno male.

Cak i ovo sto ima u rezervi je sumnjivo obzirom na to da:
- dobar deo je samo deponovan u nbs i ne pripada drzavi
- ostatak je takodje racunovodstvena mahinacija tipa
"država povuče sredstva od MMF, ali isključivo za devizne rezerve". Imamo rezerve koje poticu od kredita, ma dajte, to uopste nisu rezerve.

Aleksandar Stevanović said...

Ja sam rekao samo pod pretpostavkom da ne emituje nove dinare ili da ih ne emituje bas previse. M3 raste sve sporije jer nema prostora za dalju dinarizaciju vec duze vremena, plus nema prostora za dalji bitan rast kreditne aktivnosti jer nema kome da se povecava neto zaduzenje. Ukljucujuci drzavu.
Ipak, moja poenta je da je ono sto Stamnekovic prica nemoguce osim ako NBS ne postane sluga potpuno umobolnih likova iz izvrsne vlasti, a takvih za sada nema.

Terminous said...

Mislim da je post jako problematican, cak i ovako kratak, i da bi mu dobro dosla dorada. Vasu pretpostavku bi trebalo ukljuciti u post, da bi se izbegla recenica koju je vec izdvojio Jovan u prethodnom komentaru. Ne zaboravimo memorandum o dinarizaciji od pre dva dana, koji ce verovatno imati nekog efekta u saradnji sa komercijalnim bankama. Da ne govorimo o tome koliko je kontrakcija novcane mase potencijalno opasna i moze nas fino uputiti ka nezeljenom smeru. Dalje, koja je to tacka u kojoj jedna valuta postaje "dovoljno retka da bi bila trazena"? I pored toga sto uvek mozete da se pozovete na zakon ponude i traznje, pa i u valutnoj teoriji, dinar je egzoticna valuta, te je kao takva jako podlozna razlicitm uticajima. Moguce da je izjava Stamenkovica donekle zbunjujuca, pa i cudnovata, svejedno mislim da Vas post ne uspeva da je ospori na efektan nacin.

Anonymous said...

Ko danas sluša savete koji daju ljudi tipa Stamenkovića i/ili Bajeca mora da ima problem sa pamećenjem svih dužina. Kad ih gledam na TV jedini razlog zašto ne prebacujem kanal je što čekam da se svakog trenutka u kadru pojavi Joza Šepavi.
Raspalo se X država a ekonomija bar 2X puta kolabrirala dok su oni davali savete i nikom ništa. I dalje su oni eksperti. Mudrim rečima Miodraga Zeca kao što je nekad superlativni pežorativ za nekog ko nema pojma o ničemu bio seljak,u vrlo skoroj budućnosti će ih zameniti ,,eksperti".

Frustracije na stranu,ali mislim da iako nemam dobro mišljenje o guverneru NBS bar nije toliko glup kao Sloba da bilo primarnom emisijom il repo operacijama pokušava da nadoknadi pad deviznih rezervi možemo slobodno reći da se neće dogoditi simultani rast bilo kog monetarnog agregata uz topljenje deviznih rezervi.
Pokušaj dinarizacije je takođe jedna smešna strategija jer ko ima ikakvog pojma o ekonomiji,znam da nema te državne politike(pogotovo ne nekog parčeta papira koga nazivaju memorandum) koji će naterati građane Srbije da više vole dinar od nemačke marke tj njenog naslednika.
Dinar je jedina neegzotična valuta u Srbiji,ako ne verujete pogledajte koliko su ostale valute rasle prema dinaru od 2000(sem ako nemamo drugačiju definiciju egzotike ili u valutnoj teoriji važi kontra zakon ponude i tražnje)

Anonymous said...

"Mudrim rečima Miodraga Zeca kao što je nekad superlativni pežorativ za nekog ko nema pojma o ničemu bio seljak,u vrlo skoroj budućnosti će ih zameniti 'eksperti'."

:))))

"M3 raste sve sporije jer nema prostora za dalju dinarizaciju vec duze vremena, plus nema prostora za dalji bitan rast kreditne aktivnosti jer nema kome da se povecava neto zaduzenje. Ukljucujuci drzavu."

Изгледа да постоји разлаз у поимању значења динаризације?

Alexandre Brutuse, нисам очекивао овакво непријатно изненађење од Вас :)))

"Ipak, moja poenta je da je ono sto Stamnekovic prica nemoguce osim ako NBS ne postane sluga potpuno umobolnih likova iz izvrsne vlasti, a takvih za sada nema."

Јој животе, што ме шибаш?
1. НБС није слуга извршне власти;
2. У извршној нема потпуно умоболних типова.

Значи, Александар је решио да се мало шегачи са нама :)))

Jovan said...

Aleksandre, verujem da je povecanje novcane mase neminovnost, a ne mogucnost. Uloga NBS je da dodatno oporezuje gradjane putem povecanja novcane mase. Drzava je izmislila previse rashoda da bi ih finansirala iz poreza.

Sto se tice Stamenkovicevih teza, naravno da se devizne rezerve nece potpuno potrositi. Ili ce NBS uzeti novi "kredit za devizne rezerve" od MMF-a, ili nekog drugog, ili ce u jednom trenutku pustiti da kurs kliza.

Poenta je da oni mogu da eksperimetisu sa monetarnom politikom sve dok mogu da se zaduzuju, al kad dodje trenutak vracanja kredita, sve pada u vodu.

Jovan said...

Josh jedna stvar u vezi NBS,

"NBS ne postane sluga potpuno umobolnih likova iz izvrsne vlasti, a takvih za sada nema"

ja sumnjam da su umobolni likovi vec u samoj NBS, jer niko normalan ne bi za branjenje kursa koristio termin "sprecavanje prevelikih dnevnih oscilacija" bez da trepne.

Sprecavanje prevelikih dnevnih oscilacija bi bilo da u zbiru podjednaku kolicinu deviza kupuju i prodaju.

Anonymous said...

"sprecavanje prevelikih dnevnih oscilacija"

То је субвенција банкарском сектору

"kredit za devizne rezerve"

Ино помоћ ино банкама, рачун становништву, шема прва лига

Kikijev tata said...

Aleksandre, a kako na ovaj proces utiče činjenica da strane banke kontinuirano povlače evre iz Srbije? To znači manje evrica u prometu,tj. u plasmanu.

Nije baš monetarna informacija,ali su upravo milioneri iz Dortmunda skoro overili titulu pobedom nad Bajernom :)

Anonymous said...

"Aleksandre, a kako na ovaj proces utiče činjenica da strane banke kontinuirano povlače evre iz Srbije? To znači manje evrica u prometu,tj. u plasmanu."

Хммм... Стварно, како утиче? :) Како би цене требало да се крећу, да су слободне? Курс? Наплата потраживања? Стечај? О којим то потенцијалним губицима причамо? Зашто држава, тј. партијска врхушка, покрива те губитке? На чији рачун?

На крају, да ли је заиста могуће имати развијен банкарски сектор, ако је привреда замрзнута, а становништво сиромашно? Мис'им, како то? Зар тај банкарски систем представља неку самосталну, природну ствар, која се, тако некако, однекуд, појавила? Шта је са монетарним слободама? Да ли банкарима, а и држави, одговара повећање тих слобода? Зашто се курс формира на МЕЂУБАНКАРСКОМ тржишту? Како се ту уклапа фиксни курс? Валутни одбор (звучи моћно, зар не)?

Ма ко то све плаћа, а ко убире кајмак?

Не лупајмо главице, то су неважна питања :)))

Aleksandar Stevanović said...

Ja ne volim da se gadjam izjavama, a da iza njih ne stojim. Dakle, pravo je pitanje sta komentator radi sa svojim parama? Prvo, ako je odgovor da nema pare, ne treba ni da komentarise, dokazano je nekompetentan. Ja sam se na svoje izjave kladio tako sto drzim solidnu kolicinu dinara (koje su stigle indeksirane u evrima po 111) po vidjenju koje cu konvertovati u srpsku valutu evro za nekoliko sedmica kada mi se to bude vise isplatilo. Barem su moje procene takve.

E sada, sto se tice povlacenja bankarskih sredstava, one to cine zato sto nemaju kome da plasiraju sredstva, osim za refinansiranje, sto ne podize ukupne plasmane. U ovu jednacinu sada ulazi i drzava. To i vrsi pritisak na kurs, ali nije to tolika kolicina, posebno ako se ima u vidu da ako banke povuku 100 miliona, ustvari neto povlace oko 70 jer je ostatak bio u deviznim rezervama. Samo neto zaduzenje tesko da ce biti smanjeno, jer (a) ako to budu forsirali kod klimavih duznika, upropastice i sebe i njih (b) kod odlicnih duznika nema razloga da prekidaju finansiranje, kod nas je lep prinos, ponderisan rizikom.

E sada ova vox populi pitanja sa dozom emocija me malo mrzi da komentarisem, mozda neko drugi od blogera to uradi, ko ima vise predavackom zara. Ja nemam, posebno u ovakvim free of charge formama.

Anonymous said...

1. Da li država socijalizuje dugove?
2. Da li država pomaže poveriocima (ne u kvalitetu, već u kvantitetu)?

Aleksandar Stevanović said...

Na ova dva pitanja ti moze da odgovoriti svako ko ima tri ciste u glavi, a odgovor znas - DA
Znas i lose posledice, ni tu ne treba biti genije.

Anonymous said...

Ne treba biti genije, ali to je lopovluk, otimačina, i valja predstaviti to, po mom viđenju, na taj način. Kao super Hik. Populistički :)