Pages

30 March 2012

Koliko ovakvih ima u Srbiji

Mađarskom predsedniku je oduzet doktorat zbog plagijata. Pitanje - koliko doktorata bi u Srbiji bilo oduzeto kada bi se strogo proverili? Ako kažem "50%" mislim da neću preterati.

Prošle godine je jedna moja koleginica guglovala svoje ime i naišla na master rad nekog studenta (sa jednog privatnog fakulteta, ali ne verujem da je to bitno, osim u smislu da državni fakulteti uglavnom ne stavljaju na internet  master i doktorske radove) koji je citirao nešto što je ona napisala. Nije je mrzelo, otvori dokument i shvati da je "master rad" od reči do reči prepisana jedna studija u kojoj je ona bila koautor. Ali, bukvalno copy-paste od prve do poslednje reči, jedno stotinak strana.

Obavestila je taj univerzitet, pokrenuli su postupak oduzimanja diplome, pretpostavljam da je do sada oduzeta, ali je stvar u suštini zataškana jer je tu naravno postojala neka komisija, neki mentori koji su dali saglasnost na rad, a da očigledno nisu ni pogledali o čemu se radi.

2 comments:

Anonymous said...

Heh... 50%?

Plagiranje nikako nije nova stvar, postoji decenijama, i kao takvo je potpuno uništilo oslonac za evaluaciju, tj doktorate bi trebalo izvlačiti isključivo ino.

A struke... To je posebna priča.

Željka Buturović said...

"ali je stvar u suštini zataškana jer je tu naravno postojala neka komisija, neki mentori koji su dali saglasnost na rad, a da očigledno nisu ni pogledali o čemu se radi."

ne bih da branim te mentore ali nije mi tako ocigledno da, ako neko nije uhvatio plagijat, da nije ni procitao rad. ako su njene reci u celini preuzete, onda su oni zapravo citali njen rad, s tim sto nisu znali da je njen. ako je rad dobar, mozda bi ga i ti pustio.

ja sam jednom uhvatila jednog studenta na kolumbiji (barnardu) da je plagirao nesto za svoj zavrsni rad. ali on je lose odabrao taj tekst sto je prepisao (neki BS sa interneta) - da je prepisao nesto od npr. nekog studenta od pre par godina nisam sigurna da bih ga uhvatila (uostalom mozda ih ima i koje nisam uhvatila).