Pages

28 December 2011

Gas


Pitanje je - da li će Rusi da grade Južni tok? Čini mi se da je najtačniji odgovor - "niko ne zna". Zašto?

Kao što sam napisao pre jedno tri godine, Južni i Severni tok služe isključivo kao alternativa sadašnjim gasovodima koji idu kroz Ukrajnu i Poljsku, dakle izgradnja nije prevashodno podstaknuta nedostatkom kapaciteta. Pošto Rusi periodično imaju probleme i sa jednima i sa drugima, prosto žele da diversifikuju kanale snabdevanja. Ukoliko, recimo, uspeju da se nekako dogovore dugoročno sa Ukrajincima, Južni tok je čisto bacanje para. Čak i da se poveća tražnja u Evropi, uvek je jeftinije da naprave još jedan gasovod kroz Ukrajnu, nego da ga postavljaju po dnu Crnog mora. 

Drugo veoma bitno pitanje sa realizaciju ovog posla (a koje se otvorilo tek u poslednjih par godina) je otkriće velikih zaliha gasa u Poljskoj, kao i energetska politika drugih EU zemalja (Koga zanima ovo pitanje, obavezno neka pročita ovaj članak. U stvari, pročitajte članak i ako vas energetska politika ne zanima previše, stvarno je dobar). Ukratko, ako Nemačka nastavi sa planovima za odustajanje od nuklearne energije, otvara se ogromno dodatno tržište energije. Međutim, u Poljskoj su nađeni velike zalihe gasa koje novom tehnologijom mogu da se eksploatišu. Pitanje je kako će Francuska (kojoj je nuklearna energija primarni izvor energije i koja računa na veliki izvoz u Nemačku nakon zatvaranja tamošnjih nuklearki), kao i Rusija (kojoj se očigledno nasmeši brk svaki put kada nemački antinuklearni lobi postigne neku pobedu) da reaguju na mogućnost eksploatacije gasa u Poljskoj. Naime, tehnologija vađenja gasa koja bi morala da bude primenjena u Poljskoj je relativno "prljava", pa postoji bojazan da će Francuzi (ali i Rusi) lobirati u Briselu da se Poljacima maksimalno oteža i poskupi eksploatacija. Naravno, pitanje je i da li Poljaci imaju dovoljno dobar regulatorni okvir koji bi privukao privatne investicije bez kojih nema ništa od eksploatacije.

Ljude u Srbiji ovo pitanje zanima prevashodno zbog toga što je svojevremeno dovedeno u vezu za prodajom NIS-a. Dakle, ovde je narodu "prodata" prodaja NIS-a bez tendera pričom da je vezano za izgradnju Južnog toga. Ali, treba biti svestan da ako Južnog toka uopšte ne bude, ne treba kriviti Ruse. 

Naime, ruska strana u pregovorima za NIS nikada nije ništa pismeno garantovala. Možete pročitati vesti od pre tri godine, pa ćete se sami uveriti. Evo jedne vesti:

Vlada, naime, nije prihvatila da se sa Gaspromom napravi jedinstveni ugovor, koji će obuhvatati i prodaju NIS-a i garancije o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i izgradnju skladišta Banatski Dvor. Prema izvoru B92, Dinkić je ponudio opciju da Gasprom kupi 25 odsto NIS-a sada, a da preostalih 26 odsto akcija dobije kada se potpiše ugovor o Južnom toku.

Većina članova Vlade odbila je taj predlog insistirajući da se NIS proda Gaspromu bez ikakvih garancija. 

Evo i druge vesti:

Cvetković je kazao da će Srbija i Rusija potpisati jedan krovni sporazum, koji će sadržati političke garancije da će Srbija dobiti gasovod preko svoje teritorije i završetak izgradnje skladišta gasa Banatski Dvor. Iza tih garancija, za koje je ocenio da nisu male, biće predsednik ruske vlade i predsednik Rusije Vladimir Putin i Dmitri Medvedev.

Na pitanje da li je Srbija uspela da u pregovorima zaštiti svoje interese i uz podsećanje da je predsednik Srbije Boris Tadić ranije kazao da Srbija traži finansijske i pravne garancije za realizaciju celog sporazuma, Cvetković je naveo da za sada Srbija nema takve garancije, ali da ih očekuje u roku od dve godine. 

"Imamo političke garancije dva predsednika Putina i Medvedeva, koji su založili svoj lični i politički kredibilitet. Nije finansijska garancija i mi zakonski gledano ne bi mogli da naplatimo garancije ukoliko do realizacije sporazuma ne dođe. Međutim, malo je verovatno da će dva takva državnika pogaziti ono što su obećali", objasnio je premijer. 

Znači, jasno je od početka da izgradnja Južnog toka nije izvesna, kao i da Rusi nijednom nisu formalno (kada kažem "formalno" mislim - "pismeno, uz jasne pravne i finansijske sankcije za nepoštovanje dogovora") garantovali izgradnju Južnog toka. Svakome ko iole poznaje situaciju je jasno da je Rusima izgradnja Južnog toka second best rešenje, a da je najbolje rešenje dogovor sa Ukrajincima. Takođe, jasno je Rusima da im Južni tok ne rešava sve probleme. Dok na Ukrajinskom gasovodu treba samo da se dogovaraju sa Ukrajincima, na Južnom toku treba da se dogovaraju sa makar tri zemlje (Bugarska, Srbija, Mađarska), koje nisu ništa bolje raspoložene prema Rusima od Ukrajinaca (osim možda nas, mada smo i mi prevrtljivi).

Sve u svemu, moj zaključak je da se još ne može znati da li će Južnog toka biti ili ne. Ali, kakva god odluka da bude, nemamo razloga da se ljutimo na Ruse, oni su ljudi štitili svoje interese. Možemo samo našim političarima da budemo zahvalni na svemu ovome. Namerno kažem "političarima" a ne "vladi", jer je privatizacija NIS-a imala apsolutnu podršku skoro svih stranaka. Ako se dobro sećam, protiv su bili samo G17 i LDP.

11 comments:

Anonymous said...

A kako bi onda dopremali gas do zemalja Balkana i Turske,preko Ukrajine? Možda čak i da to ima ekonomskog opravdanja Mađari su provereno veći rusomrsci od Ukrajinaca,a smisao za biznis im je na nivou 48e.
Dobro si napomenuo diverifikaciju,ako su možda najveći Nemci sigurno nisu jedini klijent Rusima,a kompanija koja ima 1 klijenta nema dug vek trajanja.
Za državne garancije si u pravu,ko je kriv ovom društvu koje poleti na svaku glupost političara,al mislim da nisi za Mlađu i Čedu.
Mlađa je bio protiv jer mu nisu dali da omasti brk od toga,a Čeda pokušava da promeni ovo društvo šireći opštu proizvoljnu rusofobiju(mada mu ne smetaju đenerali koji su proizvoljno zatvarali i ubijali ljude).
A ako su tenderi i aukcije najbolji način privatizacije neke firme ja stvarno ne znam kako mi nismo doživeli ekonomski procvat,sve smo prodali na taj način,al mi se nešto čini da su jedino ovi iz Gasproma nešto napravili od silnih rupa bez dna koje smo krpili(ne računam u to proizvođače akciznih prozvoda,oni nisu kupovali kompanije nego tržište)

Anonymous said...

Nis je trebalo prodati u celosti.

VladimirV said...

Trenutno aktuelna vest je da Rusi preuzimaju i Petrohemiju (34% vlasnickog udela) i vracaju joj profitabilnost do 2014.
Posle NIS-a, Rusi dižu Petrohemiju?

Dorćolac said...

Jedna stvar mi je odavno zanimljiva. Naime, malo se priča da je, s izuzetkom LDP-a, ozbiljna kritika načina privatizacije NIS-a dolazila iz Srpske napredne stranke (često vezivane za rusofilstvo), tačnije od Zorane Mihajlović:

http://www.youtube.com/watch?v=zWlwCjGldWA

http://www.youtube.com/watch?v=z21E4OeHYBs&feature=related

Marko Paunović said...

Milane,

"A kako bi onda dopremali gas do zemalja Balkana i Turske,preko Ukrajine?"

Pa i sada gas u Srbiju stize iz Ukrajine. Turskoj gas iz Rusije ne treba, granice se sa Irakom i Iranom, a i Centralna Azija ima gasa.

"Možda čak i da to ima ekonomskog opravdanja Mađari su provereno veći rusomrsci od Ukrajinaca,a smisao za biznis im je na nivou 48e."

Pa gas sada ide iz Ukrajine preko Madjarske, a i Juzni tok ide preko Madjarske, tako da mi uopste nije jasna poenta.

"Za državne garancije si u pravu,ko je kriv ovom društvu koje poleti na svaku glupost političara,al mislim da nisi za Mlađu i Čedu."

Sta tacno nisam u pravu? Jel su bili protiv? Jesu. Sad ce jos Dinkic i Jovanovic da ispadnu korumpiraniji od onih koji su odradili ceo mutan posao, jer su se tome protivili.

"A ako su tenderi i aukcije najbolji način privatizacije neke firme ja stvarno ne znam kako mi nismo doživeli ekonomski procvat, sve smo prodali na taj način,"

Koji je bolji nacin? Kad prodajes polovni Jugo iz 1985. godine, mozes da sprovedes najbolji i najtransparentniji tender na svetu, ali niti ces da dobijes visoku cenu, niti ce taj Jugo jos dugo da potraje.

"al mi se nešto čini da su jedino ovi iz Gasproma nešto napravili od silnih rupa bez dna koje smo krpili(ne računam u to proizvođače akciznih prozvoda,oni nisu kupovali kompanije nego tržište)"

Pa NIS je klasican primer proizvodjaca akciznog proizvoda, gde je kupac kupio trziste, uopste mi nije jasna poenta.

Dorcolac,

Kritika iz SNS je dosla MNOGO POSLE privatizacije. U trenutku privatizacije Toma (tada jos radikal) je bio skroz za.

Inace, mislim da se ovde radi o licnom Zoraninom misljenju. Igrom slucaja Zoranu poznajem, tako da znam sta je ona licno mislila o privatizaciji NIS-a u trenutku prodaje, ali to tada nije bio stav Napredne stranke (koja tada jos nije postojala, niti je Zorana tada bila u radikalima), ali su radikali bili zdusno ZA.

Anonymous said...

Marko,
Oprosti ali čini mi se da ti promaču neke osnovne stvari kad je trgovina u pitanju.
Bili Turci u pitanju ili bilo,kad se radi o sirovinama a naročito energetskim ne zaobilazi se trgovina sa zemljom koja kontroliše više od četvrtine potvrđenih rezervi gasa. Jedini iranci mogu da se mere sa njima,oni imaju 15 posto svetskih rezervi,al ne može me niko ubediti da pored sve despotije u Rusiji oni nisu razumniji od iranske vlasti,plus ako ćemo već generalno o ,,ljubavi" među državama veliko je pitanje koga Turci manje vole hrišćane ili šiite. A u biznisu nema ljubavi,kad ti nešto treba a prirodni je resurs trguješ sa svima sa kojima možeš.

Gas ide sad preko Mađara,i Južni tok će ići preko njih,al neće moći da nama i ostalim naplaćuju enormne cene,niti da kontrolišu protok gasa,već će Južnim tokom gas stizati njima kroz Srbiju a ne kako je sad slučaj obrnuto.

Što se tiče Mlađe i Čede,znači nisu bitni nečiji motivi da nešto kaže ili uradi,bitno je samo dal se tvoje i njihove ocene slažu? Misliš da oni nikad nisu uzeli proviziju i da ne bi to uradili i preko tendera da su mogli?

Što se tiče tendera ili aukcija,ako smo već rešili da te državne zombije prodamo i održimo ih u životu,posmatram to kao na arhaičnu situaciju kad otac prodaje ćerku? Koji je dobra otac onaj koji da ćerku za brdo para ili onaj koji je da onom koji je voli. Ne radi se ovde o emocijama,nego prosto o tome da ako želiš da ta firma opstane,postane profitabilna kakva je koralacija između toga ko će dati više para na tenderu i ko će bolje firmu voditi? Lično ne bi uradio ni jedno ni drugo ni treće već bi likvidirao sve socijalističke zombije al takva opcija bi bila političko samoubistvo u doba eksponencijalne ekspanzije soc demokratije.
Ovo za proizvođače akciznih prozvoda bio sam neprecizan,mislio sam na sve akcizne proizvode sem nafte i gasa,al ne znam ja zašto je akciza pomogla NISU,ako ćemo čisto ekonomski svaki porez otežava transakciju,akciza je porez u apsolutnom iznosu koliko je njima pomogla ili odmogla isto i drugima toliko,a gas je gas a nafta nafta,tako da kad se ukinuo monopol NISa oni su ušli u tržišnu trku sa ostalima,a ko da uđe u trku za proizvodnju piva sa apatinskom pivarom ili cigara sa Filip Morisom?

Anonymous said...

Možda je trebalo upariti vaučersku privatizaciju i zakon o radu.
Ovako su ušli u arbitražu, jer nit' je to tenderska, nit' aukcijska, već insajderska, sa agencijom koja pretvara tranziciju u trajan, beskonačan proces.

Anonymous said...

Može se gas uvesti i preko Austrije, Slovenije i Hrvatske, sa linije Nemačke, ili preko Rumunije sa linije Ukrajine, ili preko Bugarske sa Južnog toka (kak'a Turska i centralna Azija?), ili Italije...
Diversifikacija u kombinaciji sa skladištenjem. Al' cena, kvalitet (sg meša co2), te i problem bilansa... Garancija države za dugove... Jedan svinjac, eto šta je ovo. Jebena ebola, politička "elita", ne zaslužuju ni status pijavice, ili bar manje smrtonosnog virusa.

VladimirV said...

Marko Paunović said...
Pa i sada gas u Srbiju stize iz Ukrajine. Turskoj gas iz Rusije ne treba, granice se sa Irakom i Iranom, a i Centralna Azija ima gasa.
------------------------------------------------------
Turska je posle Nemacke i Italije najveci uvoznik ruskog gasa u Evropi, Turska uvozi oko 20 milijardi m3 gasa godisnje iz Rusije:

evropsko trziste:
http://www.gazprom.com/marketing/europe/

gasovod Blue Steam:
http://www.gazprom.com/production/projects/pipelines/blue-stream/

Marko Paunović said...

Dobro, ali svakako nece koristiti Juzni tok....

VladimirV said...

Svakome ko iole poznaje situaciju je jasno da je Rusima izgradnja Južnog toka second best rešenje, a da je najbolje rešenje dogovor sa Ukrajincima.
-----------------------------------
Problem je sto bi dogovor sa Ukrajincima bio skuplji od Juznog toka

Ukrainian gas transmission system may cost more than South Stream construction
http://www.gazprom.com/press/news/2011/december/article127170/