Pages

17 December 2011

Christopher Hitchens

Prešao je (utabani) put od trockiste do neokona, ali kada se velika država umešala u slobode koje su njemu važne reagovao je na briljantan način -- ovo je njegov najbolji kratki članak koji sam video, pravi liberalni klasik. Članak je osnova za ovaj govor, ali se ne poklapaju potpuno, a i snimak govora su nešto skratili.

Reason ima još nekoliko linkova o Hitchensu, a čisto estetski izdvojio bih tekst Christophera Buckleyja.

Ovde smo ga, koliko mogu da nađem, pomenuli samo jednom

Vredi pogledati i njegove otrežnjavajuće članke o Kosovu

18 comments:

Nemanja said...

"... pathology of Serbia's combination of arrogance and self-pity, in which what is theirs is theirs and what is anybody else's is negotiable."

Ovo jedino vredi u celom "otreznjavajucem clanku". Da li je uzrok ovakvog ponasanja pola milenijuma ropstva pod Turcima, komunizam, rasna odlika ili nesto trece, ne bih znao.

Ostatak teksta reci su pristrasne osobe koja je odabrala jednu stranu, stranu sa kojom se hvali da je jedno vreme i zivela zajedno.

Gavrilo said...

"Био је истакнути, иако можда не и доследни моралиста, и неустрашиви бранитељ слободе говора, због чега ћемо га се сећати са захвалношћу" - Дејвид Хоровиц

Slaviša Tasić said...

"Ostatak teksta reci su pristrasne osobe koja je odabrala jednu stranu, stranu sa kojom se hvali da je jedno vreme i zivela zajedno."

Procenjuje nepristrasna osoba, pripadnik jedne od suprotstavljenih strana.

400 bad request said...

Christopher Hitchens je bio poznati pijanac.
Srpskom narodu zelim da povrati staru slavu i pobedi sve svoje neprijatelje.

Milan Igrutinovic said...

Nemanja said...

"... pathology of Serbia's combination of arrogance and self-pity, in which what is theirs is theirs and what is anybody else's is negotiable."

Ovo jedino vredi u celom "otreznjavajucem clanku".
___

Не вреди пошто је то политичко опште место.

Већ су заморне "анализе" које посматрају понашање једне стране без узимања у обзир да се ради о вишестраној конфронтацији у којој не постоји вакуум и у којој су одлуке у огромном проценту реактивне а не проактивне.

У бити се своди на продају личног става под окриљем универзалија.

Nemanja said...

Milan Igrutinovic,

Moja najbliza komsinica ispoljava iste patoloske simptome iz citata, sto je neverovatno da je Christopher Hitchens dijagnostikovao njeno stanje.Rekao bih da je takav stav rasprostranjen po Srbiji, i mnogo stariji od par decenija.

Slavisa,

Procenjuje osoba koju nije mrzelo da cita Jovana Ducica, Marka Lopusinu, pa cak i Borislava Ristica.

Ukoliko se demografska struktura velike i slobodne Amerike toliko izmenila za samo 50-60 godina, sta trebamo reci za jednu pokrajinu unutar komunisticke drzave? Pokrajinu ciji je lider bio sklon socijalnom inzinjeringu i sanjao o stvaranju Balkanije.

Prihvatiti tezu da je Albanac pracovek na Kosovu isto je kao reci da se selo Lazarevo u Vojvodini nikada nije zvalo Lazarfeld.

Slaviša Tasić said...

Nije pračovek ali je na Kosovu u većini preko 300 godina. Mnogo duže nego što su Srbi većina u Vojvodini.

Anonymous said...

@Slaviša
Šiptari su većina na KiM od 1897. godine, tj. etnička struktura se najdrastičnije promenila od 1897-1912, i u toku drugog svetskog rata.
Naravno, to ne piše u "Kratkoj istoriji (šiptarskog) Kosova". Naprotiv! Tamo stoji da su Šiptari živeli na Kosovu u praistoriji :)

Šta je Hičens uradio? Pročitao tu knjigu, imao već formirano mišljenje zahvaljujući medijskoj slici, a zatim napisao taj tekst. Površno, nepromišljeno i neodgovorno, pa taj postupak verovatno ima svojih sličnosti i u drugim delima njegovim.

Slaviša Tasić said...

A odakle je taj tvoj podatak?

Naravno, za razliku od Hitchensa ti nisi imao već formiramo mišljenje nego si nepristrasno sagledao činjenice i uporedio izvore.

Anonymous said...

Imate na wikiju. A možemo i do Stambola, ili Beča, pa da zavirimo i tamo :)
Ili ćemo da verujemo Hašimu, Čedi, Titu...
:D

U svakom slučaju, nije od prevelike važnosti, ko je kada doš'o, al' kada već pišemo, da pišemo kako valja.

Anonymous said...

Što se "mišljenja" tiče... Nisam skočio da pišem eseje o pravičnosti glede teritorija i naroda, posle pročitane jedne knjige o istoriji nekog podneblja. Dakle, prvo je to igranje "pravdom" retardirano, a i jesam pročitao u vezi sa Balkanom nekoliko desetina istorijskih, i šiptarske su sf kategorija, tu su zatim "makedonske", a "bošnjačke" uvek opasno prete čelnim pozicijama :)

Anonymous said...

Uzgred, ni o Vojvodini nemate pojma...
Šta Vam je Vojvodina pre 300 godina, šta su Vam Srbi pre hiljadu, i šta Vam je većina???

Slaviša Tasić said...

"i šiptarske su sf kategorija, tu su zatim "makedonske", a "bošnjačke" uvek opasno prete čelnim pozicijama :)"

samo su srpske nepristrasne i strogo naučne.

"Šta Vam je Vojvodina pre 300 godina, šta su Vam Srbi pre hiljadu, i šta Vam je većina???"

aha, sad ti nisu jasne definicije. a jasne su za kosovo pre 300 godina.

Anonymous said...

Naravno da su jasne, jer su Kosovo geografski pojam, poput Banata, recimo. Dok je Vojvodina prevashodno politički, nastao u 19. veku.

Ko je pominjao srpsku istoriografiju? Pa Vi... Moje mišljenje da ista gotovo ne postoji, što ne znači da srpska istorija ne postoji. A kod pomenuta tri, postoji sf, a postoje i navodnici...

Slaviša Tasić said...

geografski pojam nema sta, cisto poluostrvo. jesu ga turci izmislili kao vilajet, ali strogo na geografskoj osnovi.

inace "geografski pojam" je najjaci argument u medjunarodnom pravu, ako je "geografski pojam" onda mora da je srpsko.

Anonymous said...

Nije ni istorijsko "pravo" više aktuelno, tako da možemo ćaskati o prošlosti, što je za mene više zabava, a za nekog nekakav argument :)

Šta Vam znači "srpsko", ako je geografski pojam?!

Jeste li Vi komunista? Je li ldp boljševička stranka?

Podsetili ste me na te pojave... Nekakva srbofobija :)

Što se tiče "poluostrva" Kosovo, pokazali ste da je Vaše neznanje iz oblasti istorije prouzrokovano delom onim iz geografije :)

Игор Јарамаз said...

Немања,

" Moja najbliza komsinica ispoljava iste patoloske simptome iz citata, sto je neverovatno da je Christopher Hitchens dijagnostikovao njeno stanje.Rekao bih da je takav stav rasprostranjen po Srbiji, i mnogo stariji od par decenija. "

А знате засигурно да то нису патолошки симптоми који се јављају код Бошњака (и БиХ и Рашка област), код Хрвата (и Западна Херцеговина и Крајина), Македонаца (и Тетово и Солун), Американаца који сe хвале да их је 99%, Британаца који гласају за Лабуристе итд. итд.

То је проблем с расијалистима/нацистима/култур-расистима, брзи су да ваде трн из туђег ока али су им балвани у њиховом.

Игор Јарамаз said...

Ово је већ озбиљна логорејичност чак и за особу која је антипушачку кампању САД упоређивала са Хитлеровом еугеником Трећег Рајха (на крају га је рак језик и довео до врата св. Петра)...

" Forget all the nonsense that you may have heard about Kosovo being "the Jerusalem" of Serbia. It may contain some beautiful and ancient Serbian and Serbian Orthodox cultural sites, but it is much more like Serbia's West Bank or Gaza, with a sweltering, penned-up, subject population who were for generations treated as if they were human refuse in the land of their own birth. "

Генерације подразумева барем 50-60 година мада је упитно да ли су косовски Албанци 1989-1999. уопште били приближно третирани као Палестинци а још мање као "људски измет".

Нека му је топло у паклу.