Pages

08 November 2011

Zelenilo

Press objavljuje članak na temu - koliko koštaju vetrenjače i ko sve to to plaća. Odlično, vreme je bilo da se o tome nešto napiše.

Ali, meni je u stvari zanimljivije to što baš Press ima posebnu zelenu stranu, na kojoj, između ostalog, upravo promovišu stvari nad kojima se u linkovanom članku skandalizuju.

Lično mislim da je Srbija suviše siromašna zemlja i da je za nas zelena energija luksuz ali mogu da razumem i one koji misle drugačije. Sa druge strane, ne mogu da razumem da neke novine pokrenu poseban portal posvećen promovisanju raznih zelenih inicijativa, a onda napišu članak u kojem se skandalizuju nad time što vlada radi upravo ono što se same novine trude da promovišu. Ne znam, možda oni stvarno nisu shvatili da "podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora" znači "građani treba da plate investitorima da proizvode energiju iz obnovljivih izvora".

4 comments:

Vlada said...

To se zove šizofrenija

Anonymous said...

Dobar tekst ali ne govori ni polovinu onoga što je problematično za vetrogeneratore.
1. Cena el energije,
2. Subvencija koju plaća Eps,
3. Obaveza preuzimanja na mrežu (vrlo nepredvidiva energija, koja ne sme preći 10% ukupne snage sistema),
4. Ulaganja u mrežu, njena kalkulacija u cenu,
5. Obnovljivi izvori obuhvataju i hidroelektrane, te RS već ispunjava uslove EU,
6. Ni u Rumuniji nemaju investitore, iako tamo zaista vetrogeneratori ispunjavaju tržišne zahteve...

Biće to jedna mislokacija, krađa, zaduživanje, dodatno uništavanje Eps-a, a RS nema tržišnu energetsku orijentaciju, već haos, koji kada dođe sve ostalo na naplatu, pašće zajedno sa ostalim državnim tvorevinama.

zmau said...

Možda Press jednostavno ima labavu uređivačku politiku, i nema definisan stav na ovu temu. I onda jedan novinar napiše jedno, a drugi drugo, sve u skladu sa svojim viđenjem stvari. Ja tu ne vidim ništa loše.

Marko Paunović said...

Ne bih ni ja video nista lose da se prosto radi o dva clanka u Pressu sa razlicitim misljenjem. To bi bilo ok.

Ali, ovde se radi o tome da je Press pokrenuo ceo poseban portal za promovisanje zelenih ideja, a sada danima (i danas je objavljen clanak na tu temu) napada vladu sto radi ono za sta se zalazu.

Recimo, kao kada bi sledeci serijal Insajdera bio na temu "Zasto vlada baca pare na inkubatore?".