Pages

08 November 2011

Deklaracije, Bele knjige...

Ušli smo u predizbornu kampanju, a stranke za početak nude programska dokumenta i vode antikampanje. LDP je predstavio deklaraciju koja nas vodi ka preokretu, a SNS je u jos uvek neprelomljenoj formi iznela svoje čedo. Kao što se može videti na prvi pogled, za komentare na dokument SNS treba malo vremena, tako da ću se za sada fokusirati na Deklaraciju i novije umetničke prikaze Tome Nikolića.

Deklaracija ne govori ništa što već nismo znali, LDP je jedina relevantna stranka (LSV i SPO ne smatram u tu grupu) koja zastupa nezavisnost Kosova na vrlo vatren i jasan način. Kao i mnogo puta do sada rečeno je u atraktivnoj formi da bi trebali da priznamo nezavisnost jer ako to ne učinimo ode naš evropski put u ćorsokak. Suštinski, postoje tu tri problema.

Prvi je da iako je dominatan stav u Srbiji "pun nam je kufer Kosova" što bi rekli zapadni susjedi, a ja ne bih da koristim domaću sintagmu koja takođe glasi PNJKK, to uopšte ne znači da će biračko telo nagraditi one koji govore ovakvu istinu direktno u oči. Jedna stvar je činjenica koja je loša ili dobra i nju većina Srbalja percipira kao tužnu i ponižavajuću, a sasvim druga je stvar kako se treba nositi sa tom činjenicom. Dakle, da budem vrlo jednostavan, vatreno zalaganje za nezavisnost Kosova je nešto što i pored toga što se oslanja na istinu o faktičkom stanju neće biti percipirano kao nešto što vredi podržati iz čistog osećaja da onaj ko podigne roletnu otkriva bruku. Nije odvratan Milošević koji je serijom glupih poteza izgubio Kosovo, nije kriv DOS i vlada Koštunice što nisu inicirali pregovore kada su još ponešto mogli i dobiti, nego je kriv onaj koji ukaže na velikog ružičastog slona. Zašto toliko bitno da se ta činjenica plasira u Srbiji po cenu da stranka koja bi mogla izneti mnogo bitnije reforme u drugim oblastima gubi glasove na svim izborima, treba da se zapitaju oni koji to pitanje guraju u prvi plan agende? Da li je bitnije da se reši pitanje koje je život već dobrano rešio i gde sigurno neće biti zveckanja oružjem, barem sa naše strane, ili je bitnije da jedna prilično smislena prozapadna priča za naše uslove dobije dvocifren broj glasova i bude barem za ponešto pitana u Srbiji? Ovo je jednostavno užasno loš proizvod za marketing, da ne kažem da po pravilu zasluge za te proizvode od ptica koje rano propevaju uzimaju oni koji propevaju u pravo vreme.

Drugo pitanje je, a zašto je naš evropki put u problemu ako ne priznamo Kosovo još neko vreme? Ko nam brani da sprovodimo reforme u Srbiji koje su u našem interesu? Da li će se reforme sprovoditi brže ako priznamo Kosovo? Da li je naš evropski put kačenje na predpristupne fondove ili je to nešto drugo? Srbija može biti slepo crevo Evrope i ako uđe u pregovore na kilav način kao što je cela EU agenda prihvatana kod nas i ako ne uđe zbog nade da bi mogla da se izdejstvuje podela Kosova ili federalizacija Kosova. Kako bilo, Srbija ima legitimne interese na Kosovu, samo iste treba razdvojiti od nelegitimne perionice svega i svačega.

Ovde mi se javlja i treće pitanje, a to je ako granice nisu važne, zašto nisu važne samo za Srbiju. Nije nikakva tragedija priznati da Srbi i Albanci ne žele da žive zajedno i da će taj zajednički život za nekoga uvek predstavljati noćnu moru. Ako je takvo stanje u Belgiji, zašto bi mi bili izuzetak?

A što se tiče Tome i programa, to ću kad nađem vremena da preletim knjigu želja. U međuvremenu da preletim antikampanju. Kogod da pokušava da Nikolića ocrni na način koji trenutno praktikuje pokazuje priličnu neinteligenciju jer je marginalno biračko telo koje se preliva od/ka SNS-u uglavnom malo pametnije od profila prosečnog pripadnika starog SRS. Dakle, ako iza kampanje ne stoji SRS/novi ini polu-desničari nego neko blizak aktuelnim vlastima onda je to prava tragedija.

13 comments:

Lighthouse said...

U vezi s drugom tačkom: istina je da Srbija kao i bilo koja druga zemlja može mnogo toga da uradi na sopstvenom reformisanju nezavisno od dinamike EU integracija. Problem je u tome što je ta EU šargarepa, ti pusti EU fondovi, ipa i gripa, jedino što u sadašnjoj Srbiji iole može privući kako političare tako i birače da istrpe sve teškoće prelaznog perioda koji bilo koja reforma nameće. Otprilike, sad se patimo, a na kraju puta je zemlja dembelija. Srpski san: btk za novac, a novca ipak puno. Voziš BMW a ipak kasniš na posao. Biješ ženu i decu, ali ako padneš s merdevina jer su lošeg kvaliteta, proizvođača tužiš za naknadu za svaku modricu, pa i strah. jednom reči, zapadni standard bez zapadnog sistema koji je zapadnjake stotinama godine krivudavim putevima doveo do tog standarda. LDP je, ruku na srce, tu poštena, i pokušava da razveje srpski san ("Nećemo u EU kao gastarbajteri, nego hoćemo Evropu u Srbiji"), ali ipak da ponudi i neku, realniju nadu.

Zar smo malo puta čuli priču: ionako nećemo u EU pre 2020, ili još kasnije, pa zašto bismo dotle trpeli za birače bolne a za političare nepopularne i vote-losing reforme, bolje da se dotle bavimo drugim stvarima? Žalosno, mnogo žalosno, ali istinito: samo EU integracije mogu ovde pokrenuti makar neke reforme. Ako se put ka EU privremeno blokira, krenuće obrnuti stampedo involucije u stanje pre 2000. Onda će svaka izgubljena godina značiti tri, a povratak na EU put zahtevati još devet. Zato je ovo situacija biti ili ne biti za reforme u Srbiji.

Da put ka EU ne bi bio blokiran, treba bar uraditi ono što EU traži da bismo dobili status kandidata bez datuma pregovora, a to je da se nastave razgovori s Prištinom i da daju makar minimalne inicijalne rezultate. Da bi ti razgovori počeli, pretpostavljam da treba da se uklone barikade.

Inače, ostavljam po strani činjenicu da ni sve u EU niti je bilo a pogotovo sada nije idealno, a možda ni ubuduće neće biti idealno. Mislim da je dobro što to LDP javno ne potencira, iako mislim da je itekako svesna i nedostataka EU arhitekture i EU sistema uopšte. Ali, svesna je i toga da je evroskepticizam danas u Srbiji luksuz, kao i rizika da se na inače opravdan skepticizam nakače i oni kojima nije stalo do još slobodnijeg sistema od evropskog nego im je stalo do vraćanja Srbije u potpuno anti-evropsko, anti-demokratsko i anti-liberalno stanje kakvo smo imali do 2000.

Stanke said...

Takođe sam sinoć na brzaka preleteo Tomin i Acin program... Ima tu svega i svačega. Od smanjenja poreza do državne regulacije u ekonomiji istovremeno sa slobodnim tržištem, evropskim putem, očuvanjem Kosova. Ukratko -- bosanski lonac.
Mislim da negativnih stvari ima mnogo manje nego pozitivnih, ali je jedini problem (kao i kod svih partija) da li verujemo da će zaista biti sproveden.

Što se tiče Kosova, danas čekajući u jednoj privatnoj ordinaciji zakačim vesti na BN televiziji gde su davali isečke iz ovog članka. Autor je izvesni Doug Bandow, Senior Fellow na Cato institutu i bivši specijalni pomoćnik predsednika Regana.

Aleksandar Stevanović said...

Saglasan sam ja sa ovim iznesenim, ali nisam siguran da LDP treba da gubi glasove pred izbore time sto ce potencirati kosovsku nezavisnost. Znam koji su razlozi, ali mi upravo to ne ide u glavu, zasto se time opstruira upravo sam potencijal LDP da bude faktor koji ce preokrenuti barem nesto u Srbiji. Ukljucujuci i pitanje Kosova. Jednostavno nista se nece promeniti ako postanemo kandidati u decembru ili tokom sledeceg leta, posebno ako je to bez datuma pregovora. A iduce vlade nema bez SNS-a tako da ne vidim u cemu je razlika. Jedini rezultat ce biti da ce LDP dobaciti manje nego sto moze.

Igor said...

Aleksandre:

ajde samo zameni Kosovo sa slobodnim trzistem. Pa kazemo, Srbi ne vole slobodno trziste pa sad pred izbore necemo o tome, da dobijemo sto vise glasova, pa onda kad dodjemo na vlast, mi cemo (pa sad: priznati Kosovo, privatizovati sva javna preduzeca, smanjiti poreze, etc).

Ta neka reforma na prevaru ne mirise na dobro. Mislim da je i Ivan o tome pre pisao, o tome kako su neki politicari kao veoma pro-trzisni ali nece da na tome grade kampanju, a mi da im verujemo na rec.

"Zašto toliko bitno da se ta činjenica plasira u Srbiji po cenu da stranka koja bi mogla izneti mnogo bitnije reforme u drugim oblastima gubi glasove na svim izborima, treba da se zapitaju oni koji to pitanje guraju u prvi plan agende?"

"Jedini rezultat ce biti da ce LDP dobaciti manje nego sto moze."

Pa upravo na RAZLICI izmedju ove i svih drugih politika prema Kosovu moze da se izgradi drugacija agedna, tj. da se diferencira predizborni proizvod od konkurencije. Sta, sad ce neko da lista kakvu ce poresku politiku da ima koja stranka pa najvise na osnovu toga da glasa? Pa vi ste radili i promovisali taj super program 2008. i to ocigledno nije bilo dovoljno.

Lighthouse said...

Aleksandre,

Ima nešto u tome što ste napisali pod tačkom jedan. Ima birača kojima ne treba baš gurati prst u oko. A opet, pričati im kako je Kosovo Srbija u nadi da ćeš kad dođeš na vlast moći uraditi suprotno, nisam siguran da je dobra taktika na iole duži rok. Treba naći pravu meru prosvećivanja i ulagivanja. U Srbiji je na delu samo ulagivanje (pa i SNS - obećavaju kule i gradove, samo nigde nema odeljka o javnim finansijama, tj. koliko će taj program da košta, i koga). Nema odgovornosti ni pravog odgovornog liderstva. Ko to proba, ubiju ga. Možda, kažem možda, LDP-u nedostaje smisao za ulagivanje, ali ipak, i tako grubo i nemilosrdno iskrena kakva je, skuplja 5-10 puta više nego bivši Građanski savez Srbije u svojim najboljim danima. O tome vredi razmišljati kako se približava izborna kampanja. U samoj kampanji možda jeste najbolje ulepšati i ušećeriti ponudu. Ali, i to ima svojih granica. Ni birači nisu više blesavi. Program poput SNS-ovog je kao roba bez istaknute cene. To sve manje ljudi, čak i u ovoj našoj blentavoj Srbiji, hoće da kupi.

Lighthouse said...

Da dodam, program SNS još nisam ceo pročitao. Samo sam preleteo, tražeći odeljak o finansijama, novcu, kursu, kamatama, budžetu i deficitu, itd, pa ga nešto ne nađoh. A usput vidim da će najednom svima navodno biti bolje, čak i penzionerima (plus je što je odeljak tako kratak, možda je to i znakovito, ko zna?), a o poljoprivrednicima i da ne govorimo, sve složeno po vrstama voća i povrća.

Anonymous said...

Da, ldp spada u te stranke koje jure kolač eu fondova, obzirom da su reforme sekundarne, a barikade prema eu primarne :)
Zato i gaženje preko leševa onih dosadnih kosovskih Srba nije iznenađujuće.

Speaker said...

Aleksandre, izvinite što cepidlačim, ali, ako insistirate na tome da je jezik koji upotrebljavate srpski (ili, ako hoćete, srpskohrvatski, jugoslovenski, SHBCG, whatever :) ), onda ne možete napisati: "LSV i SPO ne smatram u tu grupu" :)) Inače i u pravu ste, i niste, to je nešto kao circulus vitiosus, ako lažete, bolje ćete proći, ali pošto je ono o čemu lažete u samom centru srpskog traumatskog čvora, sačekaće vas kad-tad i lupiće vas kao bumerang od betona, odnosno, džaba vam je što o svemu ostalom govorite istinu, ako o tome lažete :))) Ja lično mislim, i ne bih rekao da sam zato genije, :) da Preokret nema nikakve šanse da sam dobije izbore, to jest da osvoji apsolutnu većinu, i vrlo male šanse da na njima pobedi, pa ne vidim zašto bi lagali, hajde da vidimo koliko ljudi će da glasa za LDP i SPO zajedno (ne bih potcenjivao SPO, znam jako puno ljudi koji su, doduše mahom zbog toga što više nemaju ni jednu jasnu biračku opciju, a LDP s pravom kapiraju kao novopečene ljudskopravaše i komunjare, i pre ove priče oko preokreta razmišljali o tome da glasaju za SPO kao nekakvo najmanje zlo, a glavna im je prepreka bila rizik da SPO ne pređe cenzus), sa otvorenom pričom da Kosovo treba priznati, taj rezultat će, ako ništa drugo, biti odlična merna jedinica za dubinu do koje je Srbija mentalno i socijalno potonula. Rekao bih da ova zemlja odavno nema unutrašnje snage da bilo šta značajno pokrene na bolje, i da su svi pozitivni socioekonomski impulsi poticali sa strane, pa tu, u suštini, postoje samo dva ključna pitanja, a ja nisam veliki optimista ni po jednom od njih: prvo, koliko ružan i fatalan oblik će uzeti evidentna duboka kriza evropskog modela (što ružniji i fatalniji, to se Srbiji crnje piše, jer drugu alternativu za karakušljivu i jektičavu EU jednostavno nema) i, drugo, da li, čak i ako se ispostavi da su najgori scenariji kompletnog društvenog i ekonomskog kolapsa tri petine sadašnje EU, revolucija i oružanih sukoba ne ispune, pa neki pozitivni impulsi iz evropskog okruženja još uvek budu značajan faktor, sama Srbija uopšte ima minimalan ljudski potencijal da te impulse pretvori u bilo šta korisno.

Aleksandar Stevanović said...

@igor & lighthouse

Nasim biracima uopste ne treba prodavati liberalizam i slobodno trziste. Treba im prodati kastomizovano best of liberalism koje je blisko njihovim vrednostima pod drugim brendom proizvoda. Verovati da cete odraslim ljudima iskrenom kampanjom promeniti temeljne vrednosti je naivno, mozda kada im padaju bombe u neposrednoj okolini ili kada se setaju bukvalno pocepanih gaca i busnih cipela. Jos kada dodate horsko satanizovanje liberalizma... Dakle, treba poci od cilja, a ne igrati se moralisanja i sporednih uloga, osim ako velike reci o ciljevima nisu cista floskula. Ja mislim da je cilj bavljenja politikom dolazak na vlast i uzimanje sudbine u svoje ruke, a ne statiranje i moralisanje. I tu ne mislim samo na ove igre oko paketa proizvoda nego i na sam nacin i tehnike govora i druge alatke za bezrepu stoku koja ide na izbore. Naravno, tu ostaje pitanje gde su granice igre, odnosno kako se ne zaigrati previse. S druge strane, ne vidim zasto sebi vezati jednu ruku i pustiti da vas tuku sabani gde tignu.

Kada je rec o Kosovu, postoje neke cinjenice. Ako se Ceda za to zalaze on je narkoman, placenik, izrod itd. Kada Nikolic bude rekao Kosovo treba da bude nezavisno vecina ce reci, e bas super ideja. Isto vazi i za Slobinog malog od palube. E sada meni su motivi za taj politcki mazohizam prilicno jasni, ali to me navodi na mnoga pitanja.

Cak i da sacekamo da SNS pokaze sa DS ili bez njega da je suplja u svakom pogledu, ja uopste ne potpisujem da se ne moze pojaviti neko poput Bogoljuba i uskociti na mesto "jesam li vam sve ove godine govorio".

Aleksandar Stevanović said...

@ speaker

Nisam ja za to da se laze. Jedno je lagati, a drugo je malo iskulirati kada se kupe pozicije. Eto, kao Mladja recimo, ne ubi se oko Kosova i nista mu fali.

Igor said...

"Nasim biracima uopste ne treba prodavati liberalizam i slobodno trziste. Treba im prodati kastomizovano best of liberalism koje je blisko njihovim vrednostima pod drugim brendom proizvoda."

Sta to znaci? Koje su to "njihove vrednosti"? Neki laissez faire na srpski nacin koji niko do sad nije probao? Ako je to tako, zasto NIKO nije NIKAD dobio izbore na tom velikom kastomizovanom liberalizmu?

"Pod drugim brendom proizvoda" zvuci kao prevara - ja kupim proizvod A, a onda kod kuce otpakujem a ono - proizvod B. Ljudi su glupi pa ne razumeju da je liberalizam dobar, pa cemo im mi prodati liberalizam zapakovan u "njihove vrednosti." Ti Aleksandre kritikujes moralisanje, ali ovo meni jako moralizatorski zvuci. Vi glasaci niste spremni za istinu, pa cemo mi "malo iskulirati kada se kupe pozicije."

Igor said...

"Kada je rec o Kosovu, postoje neke cinjenice. Ako se Ceda za to zalaze on je narkoman, placenik, izrod itd. Kada Nikolic bude rekao Kosovo treba da bude nezavisno vecina ce reci, e bas super ideja. Isto vazi i za Slobinog malog od palube."

Ali ti veliki obrati politicara se ne desavaju u nekom vakumu. Petnaest godina je trebalo da Vesna Pesic prica o Evropi da bi Nikolic dosao na istu ideju.

Aleksandar Stevanović said...

@ igor

Kasotmizacija znaci da prodajemo ono sto ljudi hoce da kupe, a ne ono sto mi mislimo da bi trebali da kupe - dakle prodajemo liberalnu borbu protiv korupcije, smanjenje broja krvopija u administraciji, nacionalizam se usmerava u pravcu izazivanja ljudi da se takmice sa nasim susedima za mesto na svetskom trzistu, evro se pominje kao srpski novac, vojska se obnavlja na pricama o srpskom vojniku itd... Ima toga jos. I tu nema nicega specificnog - to rade sve partije i sve firme. Psi se uklanjaju, krave muzare muzu, zvezde lansiraju, a problematicna deca ostave da iskuliraju. I konsekventno, sve liberalne partije (i tu posmatram siroko jer vise volim da budem prakticar nego teoreticar) koje su dobile dobar deo kolaca u vlasti su kastomizovale proizvodni program.

Kada je o brendiranju rec, niko kod nas ne kupuje ideologiju. Svi kupuju jednu korupu proizvoda i par prodavaca koje vezu za tu korpu i to je to. Nema tu prevare, samo se malo precuti vezana trgovina koja ce da usledi. Kako je sve sto ima ime liberalno kod nas satanizovano, ja bih ako bih i hteo da budem veran samoj terminologiji brend nazvao nesto tipa Slobodna Srbija i sl. To je semanticki bolje resenje jer je i za napad malo tesko tipa - sloboda nam je dosla glave, ti sto zagovaraju slobodu ce nas unistiti, sloboda nije u duhu srpskog naroda.

I uoste ne znam zasto se reci istinu u lice tako ceni, pogotovo kada svi znaju sta je istina o Kosovu, ali im se ista ne svidja. Dakle, ne bavimo se mi time da sakrivena istina ugleda svetlo dana, nego je problem malo kompleksniji, treba se baviti psihopatologijom odbijanja da se istina prihvati.