Pages

16 November 2011

Evropske vrednosti

Evropska komisija, tj komesar Barnier, će uskoro preldožiti da se ("privremeno") zabrani rejting agancijama da izdaju procene kreditnog rejtinga raznih zemalja unutar EU. Drugim, rečima, sprečiće kolaps Grčke, Italije, Portugala (ili čak Slovenije kako čujemo poslednjih dana) tako što će zabraniti agencijama da izveštavaju o realnom stanju stvari.

I ovo je još blaža varijanta. Prvobitna ideja Evropske komisije je bila da se osnuje "evropska agencija" za kreditni rejting koja bi davala onakve izveštaje kakve Politbiro (pardon, Komisija) naredi. Ipak, ovo je odbačeno (za sada):

However, the proposals will not go so far as to introduce an EU ratings agency, a scheme Barnier originally favoured but was shot down as it would be seen as too much in the pocket of politicians who have an interest in maintaining their country’s good credit rating.


Mislim da priče o "evropskom SSSRu" nisu više uopšte samo metafore.

10 comments:

400 bad request said...

Zar ne bi bilo mnogo postenije da se uradi nesto sto Karl Smith savetuje: "European Central Bank could simply say that Greek bonds will trade at 2% and that’s the end of story."

Citirano odavde:
http://bloggingheads.tv/diavlogs/39713?in=10:54&out=11:04

Nemanja said...

Avaj, kako li ce sada da zive investitori bez drzavno sponzorisanog kartela, ovaj hocu da kazem rejting agencija.

elCoyote said...

Komesari, sekretari, komiteti, podkomiteti, glomazna birokratija, petogodišnji planovi, desetogodišnji planovi - ćak i zvuči kao SSSR.

Na Wikiju lepo piše:

The Bank for International Settlements (BIS) is an intergovernmental organization of central banks which "fosters international monetary and financial cooperation and serves as a bank for central banks." It is not accountable to any national government. The BIS carries out its work through subcommittees, the secretariats it hosts, and through its annual General Meeting of all members.

Ako zvuči kao socijalizam, izgleda kao socijalizami i radi kao socijalizam mora da je
neo-liberalni kapitalizam.

Strile said...

Klaus kaže da je "skoro kao komunizam" i odbija okačiti zastavu EU ispred svoje rezidencije. Što više ovakvih postova treba, jer mi se čini da su liberali u Srbiji dominantno evrofanatični, jerbo su im nacoši preuzeli tapiju na kritiku EU, pa se plaše da će im neko prigovoriti skriveno srodstvo sa njima.

Na hrvatskom ima odličan libertarijanski blog posvećen samo EU temama, "Referendum protiv EU", na kojem se može naći obilje zanimljivog materijala o pravoj prirodi EU plus prevodi zanimljivih videa, sa nezaobilaznim Najdželom Faražom. http://referendumprotiveu.wordpress.com/2011/11/16/video-nigel-farage-eurokratima-sve-vas-treba-najuriti-s-posla/

Lazar said...

Da li je Fridman za slican problem, fiksiranje cena, rekao da bi to bilo isto kao kada bi se problem visoke temperature u kuci resavao limitiranjem termometra. Termometar bi pokazivao prijatnih 25 ali bi ljudima i dalje bilo vruce.

Ivan Jankovic said...

Brute, izgleda da je Faraz malo odlepio,reciklira price srpskih nacionalista s pocetka 90ih o Cetvrtom Rajhu...

tiki said...

..btut. liberali u Srbiji dominantno evrofanatični,....
ma to su oni kojima je liberalizam jednako pride i peder brak plus zabrana govora za popove
i ništa više

Strile said...

Katone, ne vidim neku bitnu razliku u tome da li je IV Reich ili novi SSSR. Ako znamo da je EU=SSSR-Gulag, zašto ne bismo mogli reći i da je EU=IV Reich-Holokaust? Da se ne uvredi Merkelova dok Grcima šalje ultimatume ili sa Barosom smišlja nove načine da izgradi "novu Evropu"? http://www.thecommentator.com/article/621/lies_deception_alarmism_three_words_behind_the_eu_s_slow_coup_d_etat_against_european_democracy_

Ja Faražu opraštam i kad gostuje na tribinama u Hrvatskoj zajedno sa Leticom, kao što i Klausu opraštam počasno članstvo u SANU - sve dok govore to što govore. Inače, nisu samo Srbi germanofobični, teško da su više od Engleza. Specifična razlika je u tome što, možda, Srbi u Nemcima, pored nacizma, vide i Zapad i kapitalizam (pa su nekako spontani markuzeovci), dok Englez u Nemcima vidi Istok i tipični orijentalni despotizam i militarizam. Ja mislim da se može i bez tog ideološkog "viška" i stereotipa kritikovati EU, ali nisam gadljiv ni na koalicije sa nacionalističkom retorikom i prizemnim populizmom, ako treba doakati grđem zlu.

Strile said...
This comment has been removed by the author.
Speaker said...

Ne znam, Ivane, koliko je Faraž odlepio, ja bih pre rekao da je "prescijentan" a da ni sam toga nije potpuno svestan. Meni se Faraž lično uopšte ne dopada, iako je jako zabavan i dosta inteligentan čovek (moglo bi se reći i da sam fan u tom zabavljačkom smislu, ali to ne znači da bih voleo da ga vidim kao nekoga ko se za nešto ozbiljno pita - to doduše važi i za neke ljude koji mi jesu lično simpatični, odličan primer je vaš ljubimac Ron Pol, koji je, to se vidi iz aviona, jako fina osoba, ali ne daj bože da ikad zasedne u neku egzekutivu :)) ), uostalom kao ni Klaus, mislim da su obojica sujetni ljudi i demagozi, bez obzira što se sa obojicom slažem oko 95% stvari koje kažu. Međutim, u ovom slučaju, iako je verovatno samo tražio još jednu bombastičnu frazu za pojačavanje scenskog efekta koji obožava, ne bih se zakleo da nije u pravu, ne mislim, doduše, da će tragikomični, operetski likovi paleo-nacista da vaskrsnu u nekoj novoj kič-inkarnaciji, sa sve bakljama i nordijskim panteonom, već jednostavno da dosta procesa koje svojim očima vidim u Nemačkoj gde sam dosta često ukazuju na to da su šanse da ovom zemljom u nekoj bliskoj budućnosti (to jest u sledećih 10-15 godina) ponovo ovlada neki oblik kolektivističkog totalitarizma relativno visoke. Sad da li fašizam ili komuizam, who cares, ni u kom relevantnom pogledu to nije neka naročita razlika. Znači, mali Najdžel, baba-Vanga uprkos sebi :)))