Pages

04 October 2011

Što je babi milo...

Već sam imao jedan post o govoru mržnje protiv Jevreja u Srbiji, za koji su optužene dve javne ličnosti. Moja konstatacija je da se kod nas govor mržnje (štagod to tačno značilo) protiv američkog naroda može do mile volje praktikovati, i da je neka doza pritimitvnog ili malo sofisticiranijeg, a la Mur antiamerikanizma, postalo paradigmatsko u zatupljenom Srbistanu. Ovih dana mi posebno bode oči "što je babi milo to joj se i snilo" & "došla mečka na vrata" pojava, gde su naši ljudskopravaški i levičarsko-nacionalistički mediji (a takvi su u velikoj većini) posvetili enormnu pažnju marginalnom događaju "okupacije". Prosto je neverovatno koliko je tu žaljenja, isticanja da se hapse oni koji bi da blokiraju Menhetn, priviđanja klasnog društva kakvo nije video ni Marks... Nekako se zaboravi pomenuti da nezadovoljstvo Vol Stritom mora da znači i nezadovoljstvo državnim programima spašavanja "odveć velikih da propadnu", ali to bi već bilo mnogo. I ne bi tu bilo ništa specijalno da našim analitičarima iz srbistanizujućih medija nije promakao mnogo veći fenomen "čajanke", osim kada je trebalo pažljivim seciranjem skalakuriti još jednu murovsku priču u srpskoj režiji. Kada sve ovo posmatram, postaje mi nejasno odakle tolika doza antiamerikazma, ne samo u donekle razumljivom smislu što se neko jedi što je dobio batine, i odakle toliko energije za temeljno izvrtanje činjenica i nipodaštavanje društva kome se mi nećemo moći primaći u narednih 50 godina, čak i ako temeljno zapnemo?

9 comments:

elCoyote said...

Peter Schiff talks about Michael Moore
http://www.youtube.com/watch?v=wXWoU0YqsU0

Ja sam lično mrzeo Američki narod i sve što je maeričko zbog kako ti kažeš ˝dobijenih batina˝. Iz čiste mržnje prema njima sam počeo da se ozbiljnije informišem o toj zemlji jer neprijatelja treba upoznati.
Na moje iznenadjenje saznao sam neke stvari o njima koje nisam očekivao. A samo saznanje o njima je otvorilo mnoga pitanja o nama.
Ustav i Povelja Prava koje je imao Američki narod niko nikad u istoriji sveta nije imao niti će imati. Možda Švajcarska ima nešto približno.
Stranka koja u svom programu bude imala prva 4 amandmana njihovog ustava ima moj glas.
Ideja surovog individualzma je tu zemlju napravilo velikom a to despoti u Srbiji nisu dozvolili niti će ikad dozvoliti da poraste.
I masa drugih stvari za koje ovde nema mesta.

Anonymous said...

Kao što često naglašava profesor Miodrag Zec mi imamo mnogo bolju predstavu o sebi nego što je drugi imaju o nama(što se ekonomski može jako lepo proveriti poređenjem našeg i izvoza drugih država u Evropi u apsolutnom iznosu). Ta narcisoidnost,balkansko-dinarskog tipa prosto procveta kad neko veći ili lepši upadne u krizu,pa kad još dodaš to i da smo dobijali ćuške od njih pa on postane sotona lično u našim očima,pardon javnom mnjenju. Citiraću ponovo istog profesora,nije ovde samo kriza ekonomije,kriza morala je mnogo veća

Anonymous said...

Janičari kalife Broza,
jedno od prvih zakona koji su doneli je

Закон о забрани изазивања националне, расне и верске мржње и
раздора („Службени лист ДФЈ”, број 36/45 и „Службени лист ФНРЈ”, број 56/46)

Te je potpuno jasno, šta "govor mržnje" predstavlja, i čijim civilazacijskim "dostignućima" pripada.

Ivan Jankovic said...

Na vebsajtu organizacije koja stoji iza protesta stoje sledeci zahtevi:

"A living-wage guarantee for workers and the unemployed, universal healthcare, free college for everyone, a ban on fossil fuels, a trillion dollars in new infrastructure, another trillion in ecological restoration, racial and gender rights, election reform, universal debt forgiveness, a ban on credit reporting agencies, and more power for the unions."

Dakle, kavijar-komunisti. Bogataska deca sa koledza koja citaju Comskog i gledaju Mura i nemaju blagu predstavu o svetu oko sebe.

Steve W said...

"Ustav i Povelja Prava koje je imao Američki narod niko nikad u istoriji sveta nije imao niti će imati. Možda Švajcarska ima nešto približno.
Stranka koja u svom programu bude imala prva 4 amandmana njihovog ustava ima moj glas."

U SAD je ropstvo ukinuto trinaestim amandmanom
U Svicarskoj je univerzalno pravo glasa steceno tek 1990-te.

tiki said...

aj za Srbe da i nađeš neku racionalizaciju , al svi Hrvatski mediji o ovom pišu kao da je Ivo Lola uskrsnuo lično.Ta mržnja prema "BURŽOAZIJI" je prejaka na Bakanu.Ja nisam sreo Albanca il Muslimana koji voli/djeli američke vrjednosti.

elCoyote said...

@Steve W
1. U SAD je ropstvo ˝UKINUTO˝ trinaestim amandmanom
2. U Svicarskoj je univerzalno pravo glasa ˝STEČENO˝ tek 1990-te.
Tamo su bar priznali da su neke grupe ljudi bili robovi i onda su napravili civilzaciski iskorak i na papiru ga ukinuli.

Slaviša Tasić said...

"Ideja surovog individualzma je tu zemlju napravilo velikom a to despoti u Srbiji nisu dozvolili niti će ikad dozvoliti da poraste."

Najbolje je što surovi individualizam u sistemu ustvari vodi ka zdravom kolektivizmu i saradnji na dobrovoljnoj bazi. Otuda toliko grupa građana, dobrovoljnih udruženja i pokreta u Americi, a Amerikanci, posebno oni najindividualniji u sredini Amerike, koje pogrdno zovu rednecksima, su per capita najveći dobrotvorni donatori na svetu.

Sa druge strane nećeš naći sebičnija društva na individualnom nivou od zemalja bivšeg komunističkog bloka.

elCoyote said...

@Slaviša Tasić
Individualni uspeh/neuspeh/krivica
vs
Kolektivni uspeh/neuspeh/krivica

Valjda je u tome i suštinska razlika zapada i istoka