Pages

30 September 2011

Ustav


LSV saopštava:

Ustavom je zagarantovano slobodno okupljanje građana, kao i sloboda mišljenja i izražavanja...

Ne baš... U stvari, uopšte nije tako. Evo šta tačno kaže Ustav, vezano za okupljanje (član 45, stav 4):

Sloboda okupljanja može se zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.

Dakle, zakonom se, u ovim navedenim slučajevima može ograničiti sloboda okupljanja. A u Srbiji i dalje važi Zakon o okupljanju građana iz 1992. godine, u kojem prilično jasno piše (član 11):

Nadležni organ može da zabrani održavanje javnog skupa radi sprečavanja ometanja javnog saobraćaja, ugrožavanja zdravlja, javnog morala ili bezbednosti ljudi i imovine. O zabrani održavanja javnog skupa nadležni organ je dužan da obavesti sazivača najkasnije 12 sati pre vremena za koje je skup zakazan. Žalba na zabranu iz stava 1. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja.

Suština je da "nadležni organ" može da zabrani okupljanje, to nije ni protivustavno, ni protivzakonito. I ja bih voleo da se Ustavom zaista garantuje sloboda okupljanja, mišljenja, izražavanja, preduzetništva i veroispovesti, ali se ne u stvari ne garantuje. Uvek stoji ova odredba da se određena sloboda "može zakonom ograničiti" u određenim slučajevima. 

Umesto zgražavanja nad odlukom "državnog vrha", možda bi LSV-u i ostalima koji smatraju da okupljanje građana treba da bude slobodno bolje bilo da pokrenu inicijativu za izmenu Zakona o okupljanju građana.

6 comments:

Stanke said...

Da, manje više sve slobode garantovane Ustavom su garantovane osim ako ih ne ograničava zakon ili vlast.
Međutim, ovde je interesantno što i u Ustavu i u zakonu piše da je sloboda okupljanja zagarantovana osim ako se ugrožava "moral". Moral je, naravno, vrlo rastegljiv pojam. Ayn Rand ima odličnu definiciju etike i morala u svojoj knjizi "The Virtue of Selfishness". Po ovoj definiciji bi gej parada bila moralna. Ali po definiciji svih etika koji su derivati judeo-hrišćanskih i mohamedanskih religija - nije.

Marko Paunović said...

Odredbu o moralu bi svakako trebalo brisati i iz Ustava i iz zakona, ali se sada sve jedno nisu na to pozvali, vec na ugrozavanje bezbednosti i imovine.

Жељко Симовић said...

Парада срама је забрањена, а то је добра вест за Србију и србски народ.

Stanke said...

pa da, za srbski je dobro, a za srpski već nisam siguran.

Anonymous said...

Nije tako.
Kada se navodi Ustav, onda se navodi ceo član. Otkud samo stav?!
?!?
Osim toga, uopšte nije sloboda, već je Ustavom pretvorena u pravo, nevezano za moral (tu se uvodi politička ocena kroz izbore), bezbednost i blabla.

SUŠTINA PROBLEMA JE U REFORMI PRAVOSUĐA, i nesposobnosti da se ekspeditivno kazne izgrednici, zbog divljanja, u bilo kojoj prilici.Nije tako.
Kada se navodi Ustav, onda se navodi ceo član. Otkud samo stav?!
?!?
Osim toga, uopšte nije sloboda, već je Ustavom pretvorena u pravo, nevezano za moral (tu se uvodi politička ocena kroz izbore), bezbednost i blabla.

SUŠTINA PROBLEMA JE U REFORMI PRAVOSUĐA, i nesposobnosti da se ekspeditivno kazne izgrednici, zbog divljanja, u bilo kojoj prilici.

400 bad request said...

Sta je sa stranim ambasadorima?
Jel' i njihovo pravo na demonstriranje ustavom zagarantovano?

Mame im ga...