Pages

29 September 2011

Hrvati, braća najrođenija

Ako ste mislili da je priviđanje neoliberlizma pojava koja je samo uzela maha u Srbiji, izgleda da se slične stvari dešavaju u Regionu. Predsednik Hrvatske je imao ukazivanje koje se pretvorilo u predskazanje gotovo identično onome koje se masovno dešava u Srbiji. Ne znam da li je to plod ličnih preferencija i druženja sa našim vizionarima ili smo prosto braća najrođenija. Pojava je posebno interesantna jer se u zavisnosti od ideološkog usmerenja u obe zemlje javljaju slična priviđenja, bilo o Ha(a)gu, neprijateljima sa one strane Dunava, genocidu 1990-ih...

13 comments:

Speaker said...

Meni je kod svih ovakvih lumena najbolje kako se, iako je prilično očigledno da u suštini nemaju pojma o čemu govore, ipak po svom agipropovskom instinktu savršeno snađu da izvrše kompletnu zamenu teza u njihovu suprotnost: nemojte da verujete svojim očima i mozgu, nisu uzrok sadašnje krize socijalističko arčenje na razna izmišljena "prava" i budžetska nelikvidnost koja je rezultat potpune nekonkurentnosti takvog modela u otvorenoj globalizovanoj ekonomiji, njegove dugoročne neodrživosti i sledestvene neatraktivnosti i rizičnosti za investitore i kreditore (a to pucanje po svim šavovima je samo ubrzalo - ali nikako i izazvalo, uzrok je sam bolesni sistem "države blagosranja" :) - potpuno suludo kejnzijansko trošenje dodatnih nezarađenih para da bi se "zaustavila kriza", i usput povratilo nešto izgubljenog uticaja demagoga i birokrata na ekonomiju, a pritom je, naravno, jedini rezultat bilo povećanje duga, usporavanje oporavka i, last but not the least, nešto sponzorisanja kineske i ostalih sličnih ekonomija), ne, sve je to zakuvao zli i nefunkcionalni neoliberalizam. A pritom se zaboravlja da je ova pseudointelektualna bitanga koja se isto kao i srpski manekenski SANU Jugend prodaje raznim Vlasima po regionu za nekakvog polovnog "gospodina" i "moralni autoritet", bivši regularni član zločinačke organizacije po imenu Savez komunista Jugoslavije (još jedan dokaz kakva su stupidna marva svi Jugosloveni, uključujući, barem u ovom slučaju, i Slovence: osim Bugarske i Rumunije, koje ne poznajem dobro i ne mogu ništa o njima da kažem, ali me ne bi iznenadilo da je situacija slična, jedine postkomunističke države u Evropi izvan bivšeg SSSR u kome članstvo u takvim zločinačkim udruženjima nije veoma bitan detalj u biografiji, trajan žig srama i ogromna prepreka u političkoj karijeri bilo gde osim u reform-komunističkim strankama, nalaze se na području bivše Jugoslavije). Pa me pre neki dan jedan diskutant (rekao bih, čak, u dobronamerno-naivnom modusu) još pita kako sam to mogao da priželjkujem okupaciju vlastite zemlje: o tempora, o mores :)))

Anonymous said...

Potpisujem što je Speaker napisao. Krajnje je bizarno što čovjek koji je bio ne samo član KPH nego koji je tamo pisao statute, temeljne dokumente, može uopće biti izabran za predsjednika. A što je najgore, protukandidat u drugom krugu mu je bio također bivši član KPH. Eto između čega mi ovdje biramo.

fg said...

Kad bi na ovim prostorima postojala bar jedna politicka stranka koja se zalaze za pravi kapitalizam mozda bi "drugovi" vodili racuna sta govore. Ovako nema ko da im odgovori na lupetanja, a da to moze da cuje prosecan gradjanin.

Marko Paunović said...

Kad smo vec kod clanstva u Komunistickoj partiji, cini mi se da je kod nas situacija ipak nesto bolja...

U stvari, mislim da skoro nijedan predsednik iole bitne parlamentarne stranke (Tadic, Nikolic, Dacic, Dinkic, Jovanovic, Velja Ilic) nisu bili clanovi KPJ. Verovatno je bio Krkobabic, a mislim i Seselj i Vuk Draskovic. Jel gresim?

Milos Vulevic said...

А ко то у Србији слави осуђене ратне злочинце Александре? Председник владе? Председник државе? Председник скупштине? Председник посланичког клуба владајуће странке? Да ли од укупног броја процесуираних ратних злочинаца само 3% чине припадници већинског народа у Србији или у Хрватској? Да ли у Србији или у Хрватској ниједан политичар није осуђен за догађаје од 1991-1995. Да ли је у Србији или у Хрватској најзапаљивија предизборна тема питање улагања из ове друге земље?

Aleksandar Stevanović said...

Milose, tvoj komentar je samo potvrda manje bitnog dela mog posta.

Milos Vulevic said...

Добро, то јесте, слажем се да је мање битан, али је опште место и да у обе земље владају комуњаре и да колективистичке доктрине пролазе као алва у обе земље, што је, колико разумем, поента првог дела...

Ипак, у другом, мање битно делу проналазим једну предрасуду, или нетачан суд, који би и сам увидео кад би покушао да даш одговоре на питања.

Поздрав

Pavle Mihajlović said...

Čuo sam da je Tadić šetao po filozofskom fakultetu govoreći kako tadašnja vlast nisu pravi komunisti. I da nije bio član partije bio je crven od glave do pete. Za ove ostale mislim da nisu, sem Ilića premladi su :)

fg said...

Mladji nisu mozda pripadali KP formalano, ali slusajuci ih danas sticem utisak da cine sve kako bi obezbedili kontinuitet u trajanju te ideologije. Cak mozemo govoriti i o autenticnim metodama (retorika, politika, zakoni i mere,...) pa i kadrovima (neki inspiraciju vide u ljudima kao sto su Dobrica Cosic, Latinka Perovic...)

Anonymous said...

Ma dajte... Sve partije su replike sk!Ma dajte... Sve partije su replike sk!

Vlada said...

@ Srđan

Zašto je svaki tvoj post dupliran?

Saša said...

Jel' stvarno ljudi nasedaju na te gluposti o neoliberalizmu? Mom izgleda ograničenom mozgu deluje zaista neverovatno da neko, ko ima i zrno mozga, može da poveruje u ovakve budalaštine.

Anonymous said...

Dovoljno se i sam nerviram, bez dodatnih pitanja, hvala.tanja, hvala.