Pages

24 August 2011

Zemljotres

Juče se na istoku SAD desio dosta jak zemljotres, jačine oko 5.9 stepeni po Rihteru u epicentru (negde Virdžiniji). To je dosta jak zemljotres i osetio se u većim gradovima na istočnoj obali, ali ipak većih razaranja ili žrtava nije bilo.

Pretpostavljam da bi običan puk na ovo reagovao sa nekim olakšanjem: eto, makar niko nije poginuo a i nema velikih šteta.

Na sreću, nobelovac Krugman nije toliko zatucan: on zna da su zemljotresi, kao i uragani, teroristički napadi i ostale pošasti dobri za ekonomiju jer stimulišu agregatnu tražnju. Problem je, kaže nobelovac, što zemljotres nije bio jači da nanese veću štetu, jer je ekonomija u dosta jadnom stanju pa joj treba jači podsticaj:

People on twitter might be joking, but in all seriousness, we would see a bigger boost in spending and hence economic growth if the earthquake had done more damage.


Ja ne mogu da nađem nikakvu manu ovom argumentu. Osim možda što je previše pesimističan jer previđa da američka vlada ima na raspolaganju sredstva da otkloni ovaj nedostatak stimulusa. Ako već zemljotres nije napravio dovoljnu štetu mogla bi američka vlada da lupi jedno 50-ak tomahavka po centru Njujorka ili Čikaga. Što bi čekali sledeću prirodnu katastrofu ili teroristički napad? Može vlada sve precizno i na naučnoj osnovi da isplanira. Recino, bilo bi interesantno da vidimo ekspertske procene koliki je multiplikator bombardovanja i ponovne izgradnje Njujorka.

6 comments:

Jovan said...

Ne mora se cekati da se sve to izgradi ponovo, velik bi posao bio samo da se sruse i rasciste gradovi. Samo od rusenja bi GDP skocio jedno 20%.

Marko Paunović said...

Ivane, tvoj konzervativni i zatucani pogled na svet ti ne dozvoljava da uvidis elementarnu cinjenicu da je koriscenje tomahawka daleko bolje od zemljotresa.

Naime, zemljotres "pada s neba" (sto je u kejnzijanskom pogledu na svet skroz bez veze) dok tomahawk projektile mora neko da napravi (sto je, jeli, super!). Dakle, bombardovanjem americkih gradova americkim projektilima ubijas dve muve istim udarcem - em stimulises gradjevinsku industriju, em stimulises vojno-industrijski kompleks. Ne moze bolje od ovoga.

U stvari, kada razmislim, verovatno i moze - gradjanski rat. Obican rat je bez veze, posto time stimulises i zemlju protivnika. (Realno, problem moze da bude i to sto Amerika nema adekvatnog protivnika za tako nesto - mozda Kinu, ali Kinezi nisu dovoljno pametni da shvate da je rat extra stvar. A rat protiv neke boranije tipa Libija, Sirija ili cak Iran ne moze adekvatno da stimulise).

Medjutim, kod gradjanskog rata, nema takvih ograničenja. Lepo se Amerikanci podele po datumu rodjenja u "crveni tim" i "plavi tim", i pocnu da rokaju jedni po drugima - stimulus ima da prsti na sve strane, a ubrzo nece biti nezaposlenih uopste.

Samo jos da glupi americki narod shvati svu genijalnost ovog predloga...

Davor Nikolić said...

Ko je na Tviteru nek zaprati ovog lika http://twitter.com/#!/krugmanaliens

Dusko said...

prvo proverite izvore

http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/08/24/identity-theft/

Ivan Jankovic said...

Dusko,

vest su preneli mnogi mediji juce. Mislim da je razlog sto su svi lako poverovali to sto je Krugman vec vise puta govorio slicne stvari; za uragan Katrinu, za 11 septembar itd. - tvrdio je da ce oni pospesiti ekonomiju. Zanimljivo je da u ovom demantiju on ne objasnjava sta je sa gledistem koje mu je pripisano pogresno i zasto.

Ivan Jankovic said...

Oops, izgleda da je Krugman hvalio i i japanski zemljotres i stimulus koji ce on da donese japanskoj ekonomiji. Nije ni cudo da ne negira slicna gledista ovog svog "dvojnika" o americkom zemljotresu.

http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/03/15/meltdown-macroeconomics/

25/8/11 01:50