Pages

24 August 2011

Dobar članak na Peščaniku

Iz članka Vuka Perišića:

Neki će reći da je država poželjno sredstvo za obuzdavanje cinične samovolje besprizornog, posebno bankarskog i spekulativnog kapitala. A tko će nas štititi od države kada ona obuzda kapital? Tko će njezin cinizam obuzdati? Draži su mi oni koji žele zaraditi od onih koji žele vladati. Bit ću radije na strani onih koji zbog zarade obuzdavaju one koji bi vladali, nego na strani onih koji bi obuzdali sve samo zato da bi vladali. Vlastoljublje je bolesno. Pohlepa je samo glupa, ali je – svaka još čast – slijepa za boje.

9 comments:

Anonymous said...

Mario Kopić.

Ivan Jankovic said...

Stvarno odlican tekst. Cini mi se da sam ranije citao nekoliko tekstova ovog istog Vuka Perisica, ali nista sto bi nagovestilo ovakav pristup - kao da je covek doziveo neko preumljenje (ili citao Trzisno Resenje, da se rimuje:)).

To je kvantni skok za Pescanik ako krenu ovakve stvari da objavljuju.

Milan Igrutinovic said...

Ovo jeste kvantni skok za Pescanik, ali i za Vuka Perisica. Perisic je do juce zalio zbog toga sto su neki konzervativci (tako ih je nazvao ali je publici ostavio da nagadja ko su ono zapravo) krivi za raspad Jugoslavije, koja je, eto, mogla postati raj klasicnog liberalizma samo da je odumrla na programirani nacin...

Vlada said...

"Ovo jeste kvantni skok za Pescanik"

Ali odmah naprave i kvantni skok unazad :))

Privatno izobilje, javna mizerija

Citat: Zahvaljujući progresivnom oporezivanju, državnim subvencijama za siromašne, socijalnim službama i garancijama protiv akutnih nedaća, savremene demokratske države branile su se od ekstremnog bogatstva i siromaštva.

YoKey said...

@Ivan & Milan
Vuk Perišić je i ranije slično pisao.

http://pescanik.net/content/view/6696/1368/

http://pescanik.net/content/view/5016/1368/

Anonymous said...

Zaista odlican tekst! Pescanik ima dobre tekstove ali sto kaze Ivan neobican je ovakav! Perisic je uspio da na tih 6 strana opise danasnju realnost ali ono sto mi je svakako ostavilo veci utisak je da predvidja i buducnost. Razmisljao sam o tome i prije i nekako se kao logicno namece da ce napredak tehnologije omoguciti profesionalnim politiciarima, birokratama i njihovim naucnicima da stave svaki aspekt zivota potpuno pod kontrolu. Nazvao bi to drustvo kibernetsko drustvo. Kapitalizam ce zamjeniti ekonomija bazirana na parametrima koliki ti je "energy footprint", koliko proizvodis koliko trosis. Slobodna misao i akcija nece biti moguci. Kaze Perisic "Elektronika pruža beskrajne mogućnosti i izazove kojima vlast neće odoljeti, sve i kada bi u službama zapošljavala isključivo ljude s psihološkim i ideološkim profilom Montesquieua i Tocquevillea." Nece moci odoljeti.

Marko Paunović said...

Shonson,

Ako Vas zanimaju takve stvari, toplo preporucujem knjigu Future Imperfect Dejvida Fridmana. Mozete da kupite hard copy, ali postoji i online verzija:

http://www.daviddfriedman.com/Future_Imperfect.html

Vrlo, vrlo zanimljiva knjiga.

Vlada said...

Wall Street Aristocracy Got $1.2 Trillion in Fed’s Secret Loans

Anonymous said...

Eno ga, pulen, napisao je omaž Brozu.
Budaletina.