Pages

26 August 2011

Linkovi za vikend

Prethodnih dana nisam baš stigao da pratim blogove, pa se nakupilo. Evo linkova na članke koje treba natenane da pročitate za vikend:


To my knowledge, no school of economic thought predicted all of the major trends back in, say, January 2008. The conventional Keynesians employed at the White House and in major forecasting firms were completely wrong about the Obama stimulus package. The “crowding out” Chicago School types were completely wrong about the deficit’s impact on interest rates. People like Peter Schiff (and yours truly) were completely wrong about consumer price inflation in 2009 and 2010. The “quasimonetarists” (who blamed Bernanke for his allegedly tight money policies) and Paul Krugman were completely wrong about gold and silver prices, and arguably about the fragility of the “recovery” in the stock market.

2. Antireklama - modna firma Abercrombie & Fitch je spremna da plati nekom od džibera u Jersey Shore-u da NE nosi više njihovu garderobu. Podseća me na onu pričicu iz Autostoperskog vodiča kroz galaksiju o Robu McKenni - "Bogu kiše", kojem su turistički gradovi plaćali da ne dolazi na letovanje kod njih.

3. Za online slušanje predmeta na temu veštačke inteligencije na Stanfordu se prijavilo 58.000 ljudi.

4. Budućnost snabdevanja energijom je u Americi:

The U.S. endowment of unconventional oil is more than 2 trillion barrels, with another 2.4 trillion in Canada and 2 trillion-plus in South America -- compared with conventional Middle Eastern and North African oil resources of 1.2 trillion. The problem was always how to unlock them economically.

5.Zanimljiv i kontraverzan program javnih radova u Mađarskoj.

6. Šangajska lista 100 najboljih univerziteta u svetu za društvene nauke. Najboljih 14 su američki, a u prvih 50 nema nijednog koji nije "anglosaksonski" (4 britanska, 4 kanadska i 42 američka). Najbolji "neanglosaksonski" je Univerzitet Erazmus iz Holandije. Za one koji sumnjaju u pristrasnost - radi se o Šangajskoj listi, koju pravi šangajski Jiao Tong Univerzitet.

7. O stanju u srpskom fudbalu najbolje govori izjava Majkla O'Nila, fudbalera Šamrok Roversa:

За нас је невероватно да уопште сањамо да играмо у Лиги Европе, имајући у виду да наши играчи немају сталне уговоре. Зато је ово велики тренутак за све у клубу.

Svaka čast, momci, zaslužili ste!

8. Alex Tabarrok između ostalog citira i sledeći pasus iz knjige Nothing to Envy, o osobi koja je iz Severne Koreje prebegla u Kinu:

Up until that moment, a part of her had hoped that China would be just as poor as North Korea. She still wanted to believe that her country was the best place in the world. The beliefs she had cherished for a lifetime would be vindicated. But now she couldn’t deny what was staring her plain in the face; dogs in China ate better than doctors in North Korea.

9. Odličan duži članak Waltera Russela Meada o istoriji i današnjici Turske.

10. Čini mi se da Perry lako može da pobedi Obamu. Deluje mi da su svi neophodni sastojci tu.

14 comments:

Vlada said...

6. Na listi najboljih univerziteta, mislim da privatni preovlađuju među najboljima.

Zanimljiv tekst na temu obrazovanja:

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=998345

"Čak i u Skandinaviji, koja se često u istraživanjima kvaliteta državnog obrazovanja nalazi u samom svetskom vrhu, sve se više troši na privatne časove. "

Slaviša Tasić said...

"People like Peter Schiff (and yours truly) were completely wrong about consumer price inflation in 2009 and 2010. The “quasimonetarists” (who blamed Bernanke for his allegedly tight money policies) and Paul Krugman were completely wrong about gold and silver prices, and arguably about the fragility of the “recovery” in the stock market."

Samo što nemaju sva ova pitanja istu težinu. Najvažnije makro pitanje u poslednje dve godine je bila buduća stopa inflacije, a tu su kvazimonetaristi i Krugman bili u pravu. Cenom zlata i srebra ne sećam se da su se Sumner ili Krugman uopšte bavili.

Takođe, "people like Peter Schiff" treba proširiti na skoro sve internet austrijance, kao i neke monetariste (Meltzer). Svi su predviđali hiperinflaciju do 2011.

Ali svejedno svaka čast Marfiju na priznanju, barem ne negira ove očigledne činjenice.

MMiillaann said...

Isto tako se ja ne sećam da je Šif ikada pričao o CPI-u,sem kad ga je kritikovao da je obična glupost. Al zato je o zlatu i srebru mnogo pričao i uvek bio u pravu. Gde je bio Krugman pre 2008 i svetske krize da je najavi(i to kao Šif tačno identifikuje gde će i kako nastati),uostalom koliko je meni poznato on je dobio Nobela na temu svetske trgovine,a ne na temu razvoja ekonomije. Ne zaboravite da je Krugman bio vodeći ekonomski savetnik poznate kompanije Enron koja je najveći računovodstveni skandal u istoriji USA-a.
Greška koju po mom skromnom sudu Slaviša praviš je da pokušavaš da interpretiraš stavove ,,internet austrijanaca" mejnstrim(neoklasičnim i kejnzijanskim rečnikom) a to je fundamentalna greška. Isto kao što si ti nekom ranijom prilikom rekao da postoje ,,austrijanci" koji Austrijsku monetarnu teoriju smatraju blamažom,tako i dobar deo senior fellow-a Ludvig von Mises instituta smatra deo hajekovog kasnijeg rada blamažom,prosto jer je odustao od metoda austrijske škole.
Ako je nekome CPI zvezda vodilja u interpretaciji ekonomskog stanja u zemlji(u USA u tom CPI-u čak nema ni hrane ni energenata) onda je njemu Krugman kralj,a Šif idiot,al meni lično je mnogo sve jasnije kad odem u prodavnicu ili benzinsku pumpu. Isto mišljenje ima dosta Amerikanaca sa kojima sam pričao,a koji imaju još negativniji stav o američkoj ekonomiji trenutno od ,,internet austrijanaca"

MMiillaann said...

5. Orbanova Mađarska je već daleko zastranila,a ovakve stvari ih samo dublje guraju na dno.
6. Ne sumnjam u pristrasnost,već u metod. Mnogo je veća šansa da na MIT-u ili Harvardu postaneš socijlaista u vidu neke moderne verzije socijal-demokratije,nego u Kini.
7. Stanje u srpskom fudbalu je već godinama ovakvo,ovo je samo indikator. Mali primer,Rumuni su izvršili privatizaciju klubova pre par godine i već sledeće sezone imali su dva od četiri polufinalista u Ligi Evrope(a na osnovu tih bodova dobijenih te godine i danas imaju 2 predstavnika u Ligi Šampiona 1 direktno a 1 u kvalifikacije)
10. To ko koga može da pobedi je krajnje irelevantna stvar. Dal će taj novi pobednik doneti relevantne promene od Obaminih soc-dem javnih radova je mnogo bitnije. Ron Pol je tu jedini izbor

Slaviša Tasić said...

Millanne,

ako tako zauzimaš strane ništa nećeš naučiti. Ovo nema veze ni sa ličnošću i delu Krugmana, ni sa ličnošću i delu Šifa, niti sa kvalitetom CPI kao mere, već isklljučivo sa predviđanjima rasta CPI.

Krugman (i mnogi drugi) su tu bili u pravu, Šif i mnogi drugi (i ja) nisu.

Iz toga sada možemo da pitamo zašto je to tako i da probamo nešto da naučimo.

Ili možemo da odbijamo da vidimo činjenice, da negiramo CPI, da pravimo subjekivne procene cena (kao što si ti na pumpi osetio da cene rastu iako cene nafte već nekoliko meseci padaju!), da napadamo Krugmanovu ličnost i druge nepovezane stavove, itd. Izaberi.

Ivan Jankovic said...

Slavisa, izgelda da nije bas tako jasno ni oko CPI. Poslednji podaci pokazuju inflaciju od 3.6% godisnje sa trendom ubrazanja. Ali je jos vaznije to sto cene proizvodnih dobara rastu dramaticno: sirovine 22%, medjuproizvodi 11% i finalna proizvodna dobra 7%, sve u periodu jul 2010-jul 2011.

U najnovijem Murphyjevom clanku imas update
http://mises.org/daily/5574/On-the-Brink-of-Inflationary-Disaster

Ivan Jankovic said...

I Krugman je objasnjavao da je cena zlata drasticno precenjena i da ce pasti, kad je bila skoro duplo niza nego sada. Pitanje je - zasto cena zlata skace do plafona, ako niko ne ocekuje inflaciju? To je razlog zasto Murphy insistira na tome.

MMiillaann said...

Slaviša,
Oprosti al sam si rekao da se inflacija samo koreliše sa npr M2,a da nema precizne mere. Nema opšteg porasta cena,al samo onih koje su komponente CPI-a. Kod USA merenja još je nelogičnije,jer bez obzira što npr istorijski Amerikanci sve manje daju na hranu i energente,sadašnji rast cena hrane i energenata koji i oni moraju da istrpe (galon sa dolara na 4 i kusur) a inflacija to ne beleži,mislim nisam ekonomista ali prosto mislim da je CPI mera jako ograničena,ne argumentujući dal je neka teorija zavere ili ne.
Branim ga ovde bolje nego njegov advokat al za dž,al Šif je rekao da je hiperinflacija mogući scenario al ne sasvim izvestan,al upozoravo jeste da bi to bio mnogo gadan scenario i da ne treba USA da ga dočeka. Moraš priznati da niko nije tako precizno predvideo krizu,nije ni on bio bez grešaka,npr predviđao je da banke neće preuzimati tako lako nekretnine tj da će čvršća pravila bankrotstva ojaditi ljude,al to je samo pitanje mehanike krize a uzroke je identifikovao

Slaviša Tasić said...

Mmillanne,

inflacija jeste CPI. Kad se kaže stopa inflacije misli se na stopu CPI. Kad sam rekao inflacija koreliše sa M2, isto je kao da sam rekao CPI koreliše sa M2. Da li je CPI ograničen ili nije je drugačije pitanje. Ko god je predvideo inflaciju mislio je na CPI i predvideo porast CPI. Inflacija = CPI.

Ivane,

To slušam već dve godine, porasla je ova cena, ona cena, najnoviji podaci, evo samo što nije... Ali još uvek je vrlo jasno, CPI nije porastao niti ima tržišno merenih inflacionih očekivanja.

Nemanja said...

Za razliku od Beogradskog univerziteta, Univerzitet u Zagrebu usao na listu 500 najboljih svetskih univerziteta.

Ivan Jankovic said...

"To slušam već dve godine, porasla je ova cena, ona cena, najnoviji podaci, evo samo što nije... Ali još uvek je vrlo jasno, CPI nije porastao niti ima tržišno merenih inflacionih očekivanja."

Zasto je zlato poraslo 45% u poslednjih godinu dana? KOje je tvoje tumacenje? Da je to zasto sto se iscrpljuju rezerve zlata u svetu? Isti ljudi koji argumentisu da to nije znak nadolazeceg kolapsa dolara, kazu je to zato sto je zlato "inflation hedge".

Ivan Jankovic said...

P.S. Ako se dobro secam, i ti si medju njima.

Slaviša Tasić said...

Ne znam među kojima sam, ja i ne krijem da sam pre dve godine mislio da će QE stvoriti inflaciju, i ni sada mi nije jasno zašto nije.

Zašto se kupuje zlato, verovatno zbog drugih nezivesnosti u ekonomiji, nije inflacija jedina opasnost, opasnost su i bankrot državnih obveznica, pad berze, itd. Osim toga zlato ima svetsku cenu i ne zavisi samo od monetarne politike jedne zemlje, nego od svih tih neizvesnosti u svetu.

Ali ima drugih mera kao TIPS spread, koje pokazuju SAMO inflaciona očekivanja, SAMO u US. Standardna mera inflacije i dalje ne pokazuje inflaciju, standardna mera mera inflacionih očekivanja i dalje ne pokazuje inflaciona očekivanja.

Mene zapanjuje da vas dvojicu ne interesuje zašto je to tako, nego vam je važnije da ostanete dosledni i dokazujete svoju teoriju. Klasičan slučaj Hegelovog ako nam se činjenice ne uklapaju u teoriju, utoliko gore po činjenice.

VladimirV said...

Anglosaksonski univerziteti:

Tito u službi sultana!

Mnogi britanski studenti misle da na Kosovu žive Alžirci, da je Češka bila deo Jugoslavije ili da je Tito bio službenik Otomanskog carstva. Profesor Florian Biber, poznavalac Balkana, kaže da, uprkos pojedinim suludim izjavama, njegovi studenti nisu u opštem smislu neobrazovani.
Florian Biber, profesor na Katedri za politiku i međunarodne odnose, na Univerzitetu Kent, na svom internet-blogu objavio je neke od zabluda svojih studenata koji se odnose na istoriju Jugoslavije.