Pages

25 August 2011

E, ovo nam treba...

Blog Usporedbe linkuje na slovenački online servis Supervizor preko koga možete da vidite koliko je neka firma dobila para od države i po kojoj osnovi.

Da ponovim, pošto možda neko neće da poveruje šta je upravo pročitao: sistem omogućava da unesete ime firme i vidite po državnim organima koliko je toj firmi država platila para, po svim osnovama. Pored toga, možete da vidite i vlasničku strukturu firme. Pogledajte ovde jedan nasumično odabrani primer.

Simun sa Usporedbi predlaže da se sličan sistem uvede i za fizička lica, gde bi pretraživanjem po imenu i prezimenu mogli da vidite koliko je ko para, po različitim osnovama, dobio od države. Sjajna ideja. Nažalost, kao i mnoge druge sjajne ideje, ne verujem da će ovde da se primi.

3 comments:

fg said...

Ja bih se cak i pretplatio na jedan ovakav servis kada bi postojao. Tako bi imao podatak koliko su konkurentne firme koje grcaju u dugovima i koje bi trebalo davno da odu u stecaj dobile novca od drzave, kako bi podizale cene voca u otkupu i smirile strajkace.

Marko Paunović said...

Sve ove podatke vec ima Uprava za trezor. Pitanje je samo volje da se to stavi na net....

fg said...

Ja sam siguran da se to nece desiti. Mnoge stvari bi tako izasle na videlo. Forma selektivnog izvestavanja koja vec sad postoji im vise odgovara, gde neko iz vlade izadje i kaze da ce zaposliti 2000 ljudi tako sto ce dati nekoj firmi 2 miliona eura.