Pages

21 July 2011

Tim Harford na TED-u

Pogledajte vrlo zanimljiv nastup Tima Harforda pod nazivom "Trial, Error and the God Complex".

5 comments:

Leone said...

Objasnio čovek

Slaviša Tasić said...

Mene je baš razočarao, čekam do kraja da poentira i kaže šta je ultimativni metod pokušaja i pogrešaka ali on je došao skoro do toga i onda stao.

Recimo tamo gde govori kako urediti obrazovanje i zdravstvo, lepo kaže da su to složene stvari oko kojih ništa ne znamo i onda predlaže koje rešenje? Da da političar bude otvoren da proba razne metode. To je eksperimentacija Ruzvelt-Obama tipa, da političari budu pragmatični i odozgo isprobavaju razne stvari na društvu.

Ja sam se nadao da će zaključiti sa hajekovskom ekperimentacijom -- oslobidi društvo tako da pojedinci sami eksperimentišu. Umesto da ministarstvo obrazovanja isprobava šta je najbolji metod školovanja na celom društvu, ukini ministarstvo da tako da ljudi samostalno isprobaju razne vrste škola i kurikuluma i utvrde šta kome odgovara.

U suštini hajekovski govor bez hajekovskog zaključka. Da se ne uvredi kalifornijska TED publika.

Marko Paunović said...

To je to - nijednom nije direktno pomenuo slobodno tržište kao ultimate trial and error sistem.

Leone said...

Sad sam ga opet odgledao,
meni se dopalo baš to što ne pominje slobodno tržište i ukidanje ministarstva već servira ljudima da sami shvate logiku trial and errora, te da sutra prepoznaju God complex - ali se slažem da je zeznuo stvar sa time da bi političari trebalo da probaju jedno pa drugo, a birači da budu spremni da prihvate takve egzibicije (tako ispada na kraju).

elCoyote said...

Freedomain radio
CStef je lepo objasnio slobodno trziste i sve zavijeno u filozofiju
http://www.youtube.com/user/stefbot#p/u/12/Xbp6umQT58A