Pages

05 July 2011

Otimači izgubljenog blaga

U Indiji su pronašli blago u jednom manastiru, koje izgleda da vredi preko 20 mlrd dolara (naravno, nisam poverovao Pressu, cifra deluje nerealno, ali i svetski mediji tako prenose). Iz članka u Pressu:


Kao što su predvideli mediji u Indiji, već je počela veoma oštra debata o tome šta da se radi sa nalazom u zemlji u kojoj 450 miliona ljudi živi ispod granice siromaštva. Verske vođe hinduista smatraju da blago treba da bude uloženo u aktivnosti hrama, što mnogi intelektualci smatraju „sumanutim", kako se izrazio jedan kolumnista, i umesto toga predlažu da se novac uloži u javno dobro. Pominje se i činjenica da je dosadašnji nalaz vredniji od godišnjeg prosvetnog budžeta Indije. Na strani potonjih je i bivši sudija vrhovnog suda Krišna Ijer, koji je obećao da će sav svoj zamašni autoritet uložiti u lobiranje da se blago usmeri tamo gde je, prema njegovom mišljenju, najpotrebnije.

7 comments:

Saša said...

"tamo gde je, prema njegovom mišljenju, najpotrebnije"

Mislim, da je ovo "prema njegovom mišljenju" ključna stvar!

Slaviša Tasić said...

Pola treba da se potrosi na podsticanje izvoza, pola na podsticanje radjanja.

Marko Paunović said...

I pola na poljoprivredu, i dogovorili smo se. :)

ziggy said...

pola na omladinu i sport, pola na subvencije zapošljavanja, pola na državnu stanogradnju, pola na železnicu i, brat-bratu, još bar pola na prostorni plan i katastar.

Strile said...

Možda je zanimljiv još jedan detalj u ovoj priči: Hram u kome je pronađeno blago je bio u vlasništvu naslednika osnivača tog hrama, sve dok, neposredno pre "otkrića" blaga, indijska vlada nije odlučila da hram nacionalizuje kako bi "obezbedila" da se, valjda, blago pronađe i pravedno distribuira. Dakle, čitava akcija ima sve odlike pljačke - da bi se dokopali blaga od legitimnih vlasnika, prvo su od njih oteli ceo hram.

Marko Paunović said...

Brute, pa nece valjda drzava da otima nelegalno, nego lepo polako, po zakonu. :)

Jadranko Brkic said...

To je najkorumpiranija zemlja na svijetu, dok se oni dogovore blago ce polako dobiti nogice :)