Pages

05 July 2011

Ko koga drži u šaci?

Često se naglašava da Rusija drži Evropu u šaci zbog energenata. Međutim, da li je baš tako?

Pogledajte strukturu ruskog izvoza (link na ruski Zavod za statistiku) - pune dve trećine izvoza je izvoz "mineralnih proizvoda". Pogledajte strukturu prihodne strane ruskog federalnog budžeta - prošle godine je 45% prihoda dolazilo od taksi i poreza na naftu i gas.

Suština je da koliko god Evropa ne može bez kupovine ruskih energenata, toliko ni Rusija ne može bez prodaje energenata. 

7 comments:

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

Ko koga drži u šaci - da li su to izvoznici ili uvoznici nafte - najbolje pokazuju primeri naftnih kriza i recesija iz 1973. i 1979. i tzv. "stagflacija" tokom 1970-ih godina u Americi i Evropi (kao i dve recesije početkom 1980-ih).

Inače i u strukturi norveškog izvoza (link za CIA factbook) polovina izvoza je izvoz prirodnih resursa i 30% budžetskih prihoda dolazi takođe iz taksi i poreza na prirodne resurse.

The country is richly endowed with natural resources - petroleum, hydropower, fish, forests, and minerals - and is highly dependent on the petroleum sector, which accounts for nearly half of exports and over 30% of state revenue.

Isto važi i za čileanski izvoz - dve trećine izvoznih prihoda dolazi iz prodaje prirodnih resursa i jedna trecina budžetskih prihoda dolazi iz taksi i poreza na bakar.

Exports account for more than one-fourth of GDP, with commodities making up some three-quarters of total exports. Copper alone provides one-third of government revenue.

Mislim da se Rusi, Norvežani, Čileanci ne trebaju stideti svojih prirodnih bogatstava.

Peđa Mitrović said...

Vladimire,

Najveci trosak naftnih sokova su podnele same clanice OPEC-a i ostale ZUR, jer im je drasticno poskupeo uvoz industrijskih proizvoda iz zemalja Zapada.

Anonymous said...

:)
ovaj tekst liči na procenu ko je u pravu, kupac il' prodavac. Ne razumem zašto postoji tendencija da se uvek nabacuje istok-zapad priča. Zašto ne promovisati ono što je dobro?

Marko Paunović said...

Srdjane,

Ali ovo jeste dobro. Ovakve medjuzavisnosti primoravaju politicare da vode razumnu politiku.

Koga zanima, predlazem knjigu (zbornik radova) Economic Interdependence and International Conflict.

http://press.umich.edu/titleDetailDesc.do?id=11952

vladimire,

Ne kazem ja da Rusija treba da se stidi svojih resursa, daleko od toga. Samo hocu da skrenem paznju na to da se radi o MEDJUzavisnosti, ne o zavisnosti.

VladimirV said...

Rusija uskoro ulazi u WTO.

Anonymous said...

Paunoviću,
U redu, u pravu ste. Moja greška. Trgovina je dobra.