Pages

22 June 2011

Vrli novi svet

Ko god ide na koncert Ejmi Vajnhaus zna da igra lutriju. Može da se desi da čuje odličnu muziku, mada u poslednje vreme najpre može da očekuje frik šou za relativno velike pare. Nije ni prvi put da Ejmi pravi budalu od sebe, a majmune od svih koji plate kartu da bi je gledali razbijenu od svega. Meni se čini da je ovde reč o klasičnoj obligaciji i da bi oni koji nisu dobili proizvod kakav im je obećan, jer šetnja i mumlanje neuračunljivog narkomana sigurno nije ono što je ponuđeno, trebalo da tuže pravno lice koje je organizovalo tu sprdnju od koncerta i traže novac nazad. Kako organizatori očigledno misle da se Vlasi neće dosetiti mudro ćute o bruci i to je to.

I ne bi tu bilo ništa specijalno, jer čudni su putevi između genijalnosti i ludosti, da danas ne pročitah da Universal traži od You Tube da ukloni amaterske snimke koncerta, a You Tube, što nas ne čudi, to čini. Kažu da štite autorska prava.
Ne bode im oči što ima svega oko 11.000 snimaka Ejmi Vajnhaus, pa je teško verovati da im odjednom to smeta. Drugo, glupo je jer nema te sile koja će zaustaviti dalje apludovanje snimaka. Treće i najbitnije nema, tu ni slovceta od autorskih prava, osim ako ne smatra da je frik šou koji je priredila njen primarni proizvod koji prodaje. Ovi snimci su samo upozorenje da drugi potrošači mogu biti grubo prevareni i ništa drugo. Umesto suvereniteta potrošača, brani se pravo na prevaru. To što je Ejmi Vajnhaus bolesna, nije opravdanje, ko uzima supstance koje menjaju svest zna dobro kakve su posledice, pa nema umanjenja odgovornosti. A to posebno znaju oni koji prodaju koncerte takve osobe.

Sve u svemu minus za You Yube i puzajuću cenzuru autorskih prava. I minus za neinteligentne ideje ućutkavanja.

9 comments:

mileusna said...

Videh na Twitteru da je osoba koja je snimila pomenuti video prodala autorska prava AP-u, isti je valjda već prikazan na pojedinim velikim televizijama, tako da stvrno ne znam čemu ovo skidanje sa YouTube, ali ih razumem, lakše im je da ne misle.

Možda se ne sećate ali YouTube je ukinuo i ceo B92 YouTube kanal jer ih je neko prijavio za kršenje autorskih prava, ne sećam se tačno šta beše, pa B92 od onda svoje snimke hostuje na blip.tv

Anonymous said...

Aleksandre pa ti onda nisi čitao najnoviji tekst Biljane Srbljanović u Peščaniku povodom malog spektakla koji je Ejmi priredila. Suma sumarum-radi se o najvećoj muzičkoj rnr zvezdi još od Elvisa Prislija,koja je eto kao i Van Gog u svoj svojoj blistavosti prosto sagorela. Kao i uvek i svuda Biljana nas je sve okarakterisala kao primitivne Balkance,a sam katastrofalni performans na Kališu istorijski čin koji mi primitivci ne umemo da cenimo. Svašta se na ovom svetu menja al Srbljanovićka nikad,mogu da je umetnički dižu dokle hoće,krava jedna neopevana je. Meni lično smeta najviše što na jednom tako lepom i dobrom mestu za dobru muziku kao što je Kališ dozvoljavaju svim budalama ovog sveta,od Cece pa nadalje,da skrnave Kalemegdan što glupavom muzikom što glupavim nastupima

P.S. Pogledati Blic strip od 21.06.

Anonymous said...

Milane,
Čemu taj gnev prema Srbljanovićevoj? Žena je verovatno najbolji dramaturg sa ovih prostora, ikada, ali to je ne čini apsolutnim autoritetom u svemu. Štaviše, rekao bih da gotovo sve van dramaturgije, a od nje je, čini se dobrim pokazateljem pogrešnosti, ali opet, vređanje nema smisla. Više ima smisla naglasiti njen pozorišni genije, nego političku histeriju :)

Aleksandar Stevanović said...

@ Mmiillaann

Sve je to čist provincijalizam. Ejmi je bila super, ali sada je samo jedna razlupana narkomanka i tu više nema ničega umetničkog. Ko hoće da se ista ispišava po njima neka plate i 1000 EUR da je gledaju urađenu i neka to glorifikuju kao performans ili ko zna šta drugo, ali ne treba da normalan svet biva gurnut u status majmuna.

Vlada said...

"Čemu taj gnev prema Srbljanovićevoj? Žena je verovatno najbolji dramaturg sa ovih prostora, ikada"

Njena drama "Barbelo..." je jedna od najdosadnijih koje sam u životu gledao u JDP-u. 2-3 puta su ljudi počinjali aplauz i ustajali da izađu jer su se nadali da je predstava gotova...mnogo je nadmena

ziggy said...

uTube se naprosto uplasio. klipovi su skinuti iz raznih razloga poput spama (nakon koncerta snimci su se sirili viralnom brzinom, mada nisu virusi vec se radilo o interesovanju), do sasvim nepojmljivih, poput fraudulent contenta. stvarno lici na pokusaj vracanja duha u bocu.

a biljana srbljanovic jako gresi -- vise bih voleo da amy napravi jos mnogo albuma i zaista ne verujem da medju njenim ljubiteljima ima mnogo onih koji bi radije ucestvovali u njenoj tragediji, gledali kako se ziva raspada, samo da bi sutra pricali kako su bili deo "istorije u nastajanju".

kad smo vec kod youtube-a...

ziggy said...

ovo sa komentarima eskalira na sve strane. prilog je klasicna zabava za mase (ako neko voli jos drasticniju, radikalniju i sovinistickiju zabavu, neka prebaci na show ivana ivanovica pa ce mu se samo kasti), ali ovo sa komentarima "srbobranitelja" od "srbomrzaca" metastazira i postaje stvarno uznemirujuce neartikulisano :#

ziggy said...

još jedan komentar, i neću više.

dakle, snimak sa linka je osvanuo i na b92, pod naslovom Američka TV komičarka vređala Srbe

devedesetdvojka se rapidno pretvara u žešće đubre i samo ide na ruku mišljenjima da je poređenje sa kazahstanom sasvim umesno.

Pavle Mihajlović said...

http://www.youtube.com/watch?v=q0adjQ4COQk&feature=youtu.be