Pages

23 June 2011

Zbunjivanje

1. Niko ne traži da priznamo Kosovo ako želimo da postanemo članica EU
2. Nema EU bez priznanja Kosova, kažu nemački parlamentarci (u Srbiji poznati kao "niko" ili barem "niko bitan")
3. Stav poslanika nije stav Nemačke, kaže naš bivši ambasador u Berlinu. Mogao bih da se složim, da se radi o parlamentarcima su iz neke minorne stranke, ali se ovde radi o poslanicima vladajuće partije kojoj pripada i kancelarka.
4. Why would anyone want to join EU at a time like this?, pita Daniel Hannan, britanski konzervativac, doduše vezano za Hrvatsku.

Sa svetlije strane, premijer je najavio privatizaciju Vlade Srbije (Njuz).

38 comments:

ziggy said...
This comment has been removed by the author.
Lighthouse said...

Danijel Hanan mrzi EU. Ne znam zašto. Ako je šta u vezi s V.Britanijom, to može i tamo da reši. Bio sam na dotičnoj konferenciji u Opatiji kad je pokušavao da ubedi Balkance da se okanu EU. Ne verujem da je uspeo ikoga ubediti, osim malobrojnih koji su već bili ubeđeni (a oni nisu protiv EU zato što ova propisuje oblik krastavaca, već zato što zabranjuje propisivanje boje očiju). Pokušao sam da mu objasnim da EU za Balkance znači više slobode a manje socijalizma nego što danas imaju, ali bio je uporan u tome da je održavanje (stvaranje? kroz evtl. drahmu) monetarne iluzije bolje od realnog prilagođavanja, da su nacionalni sudovi bolje rešenje od ICTY, da je šengenski sporazum glupost, itd. Pokušao sam da mu objasnim da ovde biti konzervativac tradicionalista znači biti kolektivista, a ne biti individualista, ali bez uspeha. Delovanje torijevaca na Balkanu je doista štetočinsko, kontraproduktivno i sa stanovišta njihovih nekih proklamovanih ciljeva (promocija slobodnog tržišta), a jedini koji se na torijevski evroskepticizam ovde rado primaju su (etno!!!)nacionalisti koji mrze evro jer bi da štampaju još više fiat para, koji mrze evropski sud za ljudska prava jer bi da štroje Rome i proteruju etnički različite, koji vrište na političku korektnost jer bi da još otvorenije propagiraju genocid i etničko nasilje, koji mrze NATO jer bi da dovedu sibirskog medveda, koji mrze Šengen jer bi da od Srbije naprave sklonište za ratne i mirnodopske kriminalce, koji mrze spoljnu politiku EU ne zato što nije dovoljno dosledna već zato što se uopšte usuđuje da kritikuje njihove miljenike poput Putina, Gadafija i Asada, itd. To sve torijevci ili ne razumeju, ili, kako se pribojavam, razumeju ali prihvataju i promovišu. Ne znam, jedino, iz kojih razloga.

ziggy said...

>> Sa svetlije strane, premijer je najavio privatizaciju Vlade Srbije (Njuz).

---

sa svetlije strane, prava novost je da imamo premijera. mada se ocito radi o nepotvrdjenoj vesti...

i jos jedan link - reakcije na vest "Nema EU bez priznanja Kosova".

spektakularno :/

ljudi izgleda i dalje ne shvataju sta je znacilo imati slobeka na vlasti.

Marko Paunović said...

Ovoliko komentara na neku vest na B92 je do sada bilo rezervisano za veciti derbi i poraz fudbalske reprezentacije. :)

Anonymous said...

Rekao bih da bi ovakav stav nemački parlamentarci rekli i 99e,a kamoli posle 2008. Ne kažem da neće biti po njihovom,al mi deluje kao da malo testiraju svoju snagu,iako su sa Francuzima vodeća snaga kontinentalnog dela Evrope i EU čini mi se da će potencijalni krah eura da oslabi te pozicije pa sad malo testiraju koliko su jaki.
U kontekstu onoga što su nama naši političari govorili ovo je skup jako neodmerenih izjava,naravno ne kažem da su naši znali sa čime se suočavaju tj jedno su politički govori za unutrašnju upotrebu a spoljna politika nešto drugo,al čini mi se da će ako ikad zemlje Balkana budu deo EU Balkanci početi da im na ravnopravnoj osnovi dele lekcije,kad budu naše političare birali u parlament EU neposredno garantujem da će neki blesavi radikal(pre možda radikalka) početi da im u sred Strazubura dele istorijske lekcije od 45e na ovamo,a kletve sa kakvim će se suočiti neće im skinuti ni Hari Poter lično

Marko Paunović said...

Meni cak nije jasno ni kako bi tehnicki proslo nase clanstvo u EU bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

Jel to znaci da bi smo mi smatrali Kosovo delom EU, iako ga sama EU ne bi smatrala svojim delom? Ili bi smo odbijali clanstvo sve dok i Kosovo ne ispuni uslove, pa da budemo kao zajedno primljeni?

Jovan said...

@Lighthouse

Ulaskom u EU "više slobode a manje socijalizma" ce dobiti samo oni koji napuste Srbiju i odu u neku zemlju sa manje socijalizma. Oni koji ostanu u Srbiji ce dobiti jednu birokratsku glazuru koja ce samo zacementirati socijalizam.

Nije tacno da su protiv ulaska u EU samo nacionalisti, ali ako zahvaljujuci njima budemo spaseni od ulaska u EU ja vala necu biti gadljiv na tu cinjenicu.

Nemanja said...

Za mene je ova vest tragedija. Tragedija zato sto nam stranci govore ono sto nasi politicari trebaju da govore. Uostalom, sto i sam narod kritickim razmisljanjem treba da ustanovi.

Sta hoce taj Hanan. Gde ce veci argument da nadje za ulazak u EU od iskaza br. 2.

Drugo je pitanje da li je EU, u sadasnjem stanju, odrziva na dugi rok.

Anonymous said...

ŠTA JE EU?

Verovatno je najveći problem u Srbiji taj što vrhuška, namerno ili po boljševičkoj inerciji, daje značaj EU ili KiM, u odnosu na unutrašnje nedostatke. Posledica nedostatka demokratije.
A shvatanje "lek je tamo, 'ajmo po lek", dovešće do nastavka negativnih trendova gotovo u svemu, što vrhuška "opravdava" svojom neskrivenom mržnjom prema stanovništvu, iako je vrhuška sama napravila čitav niz štetočinskih postupaka, pozivajući se pro i kontra EU.

Ivan Jankovic said...

Lighthouse,

ne znam zasto pokusavate svakog ko kaze nesto protiv EU u Srbiji da optisete kao "torijevca"?

Dalje, ne vidim kako ima vise socijalizma na IStoku Evrope nego na Zapadu. Meni se cini da je obratno. I prikljucenje EU nece ni za jotu prporaviti sanse smanjenja socijalizma ili u bilo kom smislu poboljsanja ekonomske politike (videti pod "bilo koja zemlja istocne Evrope koja je usla u EU").

NA kraju EU je pred slomom, barem u obliku u kome je do sad postojala i u kome nam je propagairana: dalje moze ilid a se raspadne ili da se stvori evropska super-drzava. AKo se raspada, Srbija nema nikakav razlog da ulazi. Ako se stvara superdrzava, jos manje.

Lighthouse said...

@Jovan
Ne samo da će biti manje, nego već sada ima manje socijalizma nego pre deset godina, kao rezultat pribiližavanja EU. Na primer, liberalizacija spoljne trgovine, CEFTA, flat akcize na gorivo (makar na kom da su nivou), dizanje max sume za iznošenje iz zemlje s 5 na 10.000 €, itd, sto i jedna korisna sitnica uvedena pod firmom "tako je u EU". The best is yet to come.


@Ivan
Ne zovam ja protivnike EU torijevcima (biti torijevac nije ništa uvredljivo), nego obrnuto, kritikujem torijevce što svoje protivljenje EU (koje tamo u UK možda ima nekog smisla, ne znam) mehanički prenose ovde gde ono nema smisla jer proizvodi kontraefekat od njima idealnog. Dalje, nisam govorio o istoku Evrope nego o Balkanu, gde doista ima više socijalizma nego u EU. A na istoku Evrope (uklj. centralnu Evropu), pak, ima više rasizma i fašizma nego u EU, što je razlog više za približavanje, odnosno članstvo. Postojanje evropskog suda je blagodet ne samo za Balkan nego i za Češku i slične. A o torijevskoj kritici ICTY i da ne govorim, to kao da ih i dalje plaća Karadžić (koji ih je jedno vreme, oko 1992, doista i plaćao). Napokon, je li EU "pred slomom"? Nisam toliki pesimista, mada će morati biti izmena, a ja se nadam da će one biti u pravcu čistijih računa, više ovlašćenja EU ali u manje oblasti, znači u pravcu minimalističke ali i efikasnije super-države. Posledice eventualnog potpunog raspada EU (u šta ama uopšte ne verujem) bi bile toliko strašne čak i za nečlanice, da bi pitanje više ili manje socijalizma u Srbiji tada bilo najmanji problem.

Lighthouse said...

A Danijelu Hananu sam takođe kazao da u zemlji iz koje dolazim skoro niko ne štedi u funtama, nego pre svega u evrima, i tek poneko u švajcarcima, i da se stoga pokrije preko ušiju. Naveo sam mu šta trenutno radi Kameronova vlada, koliko štampa novca, i da je to mnogo više nego što ECB štanca evra i pitao ga zašto onda insistira da se monetarna politika za njegovu zemlju vodi u Vajtholu a ne u Frankfurtu, odnosno Briselu/Strazburu. To sve odvojeno od činjenice da se u Topčideru štampa više nego u Londonu i Briselu zajedno.

Željka Buturović said...

"Naveo sam mu šta trenutno radi Kameronova vlada, koliko štampa novca, i da je to mnogo više nego što ECB štanca evra i pitao ga zašto onda insistira da se monetarna politika za njegovu zemlju vodi u Vajtholu a ne u Frankfurtu, odnosno Briselu/Strazburu..."

i sta vam je on odgovorio?

vrlo je jasno zasto insistira da se monetarna politika vodi u britaniji. to je stabilan politicki entitet ciji su mehanizmi zajednickog odlucivanja razradjivani vekovima. EU je na brzinu sklepana multietnicka skalamerija ciji je razvoj nepredvidljiv i nad kojim britanci imaju ogranicenu kontrolu. stvarno ne vidim kakve ima veze sto u trenutku t oni vode (ako vode) mudriju monetarnu politiku? sta to dokazuje?

po vama i SAD treba da se odrekne svog suvereniteta, ukine kongres, izbore, savezne drzave, raspusti vrhovni sud itd. i postavi za permanentnog diktatora, ne znam, slavisu tasica :), jer bi on vodio bolju monetarnu politiku od bernankea.

Igor said...

"...i postavi za permanentnog diktatora, ne znam, slavisu tasica :), jer bi on vodio bolju monetarnu politiku od bernankea."

zeljka, lepo pise u ustavu da samo "natural born citizen" moze da bude dozivotni diktator. nista green card naturalizovani, etc...
:)

Slaviša Tasić said...

Stvarno Lighthouse, za Srbiju tvoj argument i razumem, ali gde baš Engleze da ubeđuješ da im treba Brisel. I posebno ovo sa monetarnom politikom sada kad se evro raspada. Pitanje je zašto bi i istočnoevropske zemlje sada ulazile u evrozonu, evo Slovačka lepo odbija da plaća grčki bailoutu, mada plaća i ona posredno preko ECB.

Anonymous said...

EU pokušava na mala vrata da postane superdržava,problem je što to neće uspeti iz mnogo razloga ali reakcija na taj pokušaj je nepredvidiva tj kako će slom tog procesa rezultirati.
Lično EU bi imala nekog smisla kad bi bila potpuno slobodna ekonomska unija,sa samo Komisijom kao izvršnim organom,Sud nema neke nadležnosti(niti će mu države ikada dati) a EU parlament je možda najštetočinskiji organ jer iako ga biraju neposredno najviše glupavih soc politika EU on izforsira. Tako sama činjenica da su npr u Nemačkoj i Francuskoj popularne zaštita malih poljoprivrednika ili grin enerdži,dovodi do toga da kad političari iz tih zemalja budu izabrani u taj parlament,a mnogo ih se bira, proguraju te gluposti. Mislim da mnogi u USA forsiraju sličnu priču(npr Šif i Tom Vuds) da USA nije demokratija već republika upravo da se populističke demagogije ne pretvaraju olako u politike i zakone koje se sprovode,trebalo bi i Evropljani nešto o tome da nauče

Lighthouse said...

Slaviša,
Nisam ja toliko njih ubeđivao da im treba Brisel (ko sam pa ja da znam šta treba Britancima?), koliko sam ih, to što kažete, ubeđivao da Balkanu treba EU. Ne nužno i ne odmah evro, ali im treba mnogo toga ostalog - npr. Evropski sud, kao i transfer onog zakodavnog mentaliteta koji će jačati vladavinu prava, kao i ona ekonomska logika koja će uklanjati a ne umnožavati prepreke slobodnoj trgovini, kao i sistem vrednosti u kome će ravnopravnost potiskivati silom, pljačkom ili prevarom ostvarivanu jednakost. Što se bailouta tiče, ne bi bilo toliko problema s njim da su Grci od trenutka kad je postalo jasno u kakvoj su krizi razmišljali supsidijaristički, tj. daj prvo da uradim do daske sve što mogu za sebe samog, znači da stegnem kaiš koliko mogu i ne mogu, i više nego što iko od mene očekuje, a onda, ako još zafali, tek onda da tražim pomoć od evropskih partnera. A ne obrnuto, da nastavljaju istu mufljusku politiku koja ih je i dovela dovde. Umesto da sada rade dan i noć, oni dan i noć demonstriraju.

MMiillaann,

Zato služi Ustav, da ograniči moć Parlamenta. Pametnjakovići s obe strane evropske podele (na federaliste i na one za koje je EU samo zona slobodne trgovine) su odbili da EU ima Ustav. A gde god postoji jedinstveno tržište, treba da postoje pravila igre (znači Parlament kao njihov donosilac), vladavina prava i zaštita svojine (znači Sud) i nekakva izvršna vlast (da sprovodi odluke Parlamenta), a iznad svih njih dobar Ustav koji ih ograničava, dokle smeju da idu i o čemu uopšte imaju prava da odlučuju. Sve to što više demokratski kontrolisano, izabrano a ne imenovano, jednostavno i vidljivo golim okom svakom građaninu. Ovim sam i pobliže opisao kako zamišljam da bi EU trebalo menjati u budućnosti.

Anonymous said...

"Zato služi Ustav, da ograniči moć Parlamenta. Pametnjakovići s obe strane evropske podele (na federaliste i na one za koje je EU samo zona slobodne trgovine) su odbili da EU ima Ustav. A gde god postoji jedinstveno tržište, treba da postoje pravila igre (znači Parlament kao njihov donosilac), vladavina prava i zaštita svojine (znači Sud) i nekakva izvršna vlast (da sprovodi odluke Parlamenta), a iznad svih njih dobar Ustav koji ih ograničava, dokle smeju da idu i o čemu uopšte imaju prava da odlučuju. Sve to što više demokratski kontrolisano, izabrano a ne imenovano, jednostavno i vidljivo golim okom svakom građaninu"
Hana se dosta posvetio pitanju EU Ustava, tj. upoređivanju Ustava SAD i Ustava EU.
Ustav EU ne određuje odnos građanina i vlasti EU, već odnos među državama?

Ivan Jankovic said...

Lighhouse,

koliko shvatam, po vama svuda na Istoku Evrope postoji neki problem koji cini pristupanje EU neizostavnim: ako nije socijalizam kao na Balkanu, onda je kleti fasizam i rasizam kao u Poljskoj ili Rusiji.

Sto se Karadzica tice, mislim da ste tu malo pogresili. On je placao fine, evrofilske torijevce, poput Douglassa Herda i slicnih. Tacerka je bila za vojnu intervenciju u Bosni od pocetka, a fini evrofili poput Majora su podrzavali paljansku ekipu i Slobu. Koliko znam Hanan nije bas mnogo omiljen kod Torijevaca?

Ne vidim sta bi bilo strasno da se EU raspadne? 6 miliona stranica regulative manje. Ne vidim zasto sva pitanja od interesa za zemlje Evrope, poput protoka ljudi i robe, trgovine, itd ne bi mogla da se resavaju medjudrzavnim dogovorima? Zar nije bolje da postoji 20 razlicitih ekonomskih i drugih politika, umesto da jedna neizabrana klika birokrata u Briselu namece 85% zakona koje clanice moraju da usvajaju, kao sto je sada slucaj? Ko osim birokrata u Briselu, isluzenih politicara iz zemalja clanica (vidi pod Hombah, Labus, Svilanovic itd) i mreze NGOa i drugih "propagandista srece" koji zive od EU subvencija nesto gubi raspadom te tvorevine?

Lighthouse said...

Ivane,

U pravu ste što se tiče torijevaca i Karadžića. Narečeni je plaćao Mejdžora, a ne Megi. Svejedno, nigde i nikad se nisu odrekli bivšeg PM-a. Nego i dalje guslaju da je bolje da se Mladiću sudi u Han Pijesku nego u Hagu, a Gotovini pre u Splitu nego u Hagu. Što se tiče Hanana, nije bio usamljen, bili su s njim još 2 torijevska MEP-a, Van Orden i Mc Klarkinova, koji su svirali u iste diple, doduše za nijansu tiše. Bio je i češki MEP Zahradil, koji se prvo veče izvinio što mora hitno u Prag, na proslavu 70-tog rođendana Vaclava Klausa.

Ivan Jankovic said...

"zeljka, lepo pise u ustavu da samo "natural born citizen" moze da bude dozivotni diktator. nista green card naturalizovani, etc...
:)"

Nije to problem. Mogao bi i za njega da se odstampa neki hajvajski birth certificate. :)

Speaker said...

Osim što se pridružujem kandidaturi gospodina Tasića za predsednika SAD (imam neke veze na Havajima, mogu da pomognem :)) ), hteo bih još da napomenem da su "rasizam" i "fašizam" u istočnoj Evropi (ne znam za Rusiju, što se mene tiče, ta zemlja spada u Aziju :) ) onoliko koliko ih zaista ima, direktne posledica suludog insistiranja EU na finansiranju parazita putem "socijalne države", što je u zemljama koje su doskora bile relativno siromašne i u kojima je stanovništvo, uz par izuzetaka, prilično vredno, preduzimljivo i racionalno orijentisano, izazvalo sasvim opravdan revolt. Koji se vrlo teško može nazvati "fašističkim" ili "rasističkim", jer su snage koje neradnike kritikuju sa rasno-genetskih pozicija u tim državama potpuno jednako zastupljene ili, čak, malobrojnije (ako ih upoređujemo sa zemljama poput Francuske, Španije, Grčke, Austrije ili Italije, u kojima fašizam cveta već na milimetar ispod površine javnog, i vrlo često se u samo marginalno umivenoj formi probije na površinu zvanične političke reprezentacije) nego u zapadnoj Evropi, dok ogromna većina stanovništva kritikuje Cigane (vi ih zovite "Romi", a ja ću da ih zovem tako kako sam naučio od rođenja i kako sami sebe zovu, odbijam da menjam način izražavanja zbog fantazama kojekakvih NGO dušebrižnika i birokrata za koje već rastu grančice gde će visiti :)) ) jednostavno zato što je procenat kriminalaca i neradnika u toj populaciji nesrazmerno visok, ali imaju potpuno isti problem i sa "white trash-om", i jedva da prave neku razliku između ovih grupacija. Ti koji hoće da štroje ciganiju, umesto da ih nateraju da nešto radi, u svim ovim zemljama su uglavnom baš pripadnici tog "white trash-a", a to što srednja klasa neće da finansira ni bele, ni crne, ni ljubičaste parazite, i što bi ih, da nema EU, gotovo sigurno stavila pred izbor da ili počnu da rade i zarađuju za sebe i svoju decu, ili idu u zatvor i tamo takođe rade, prinudno, da ne bi normalnom i vrednom svetu opet bili na grbači, ili se, pak, tornjaju tamo gde mogu da nađu neku budalu da ih finansira, recimo, u zapadnu Evropu, :) samo znači da za razliku od zapadnog dela EU u tim zemljama ljudi još uvek nisu dekadentni, pseudocivilizovani, ljudskopravaški degenerici kao u "staroj" EU, i ništa više.

Lighthouse said...

Speakeru,

Uz uvažavanja prema korelaciji koja postoji između izdžikljale države blagostanja i raznoraznog parazitizma (od birokratskog, do prosjačkog) i na koju s pravom ukazujete, precenjujete istočne Evropljane, kojima su mozgovi pola veka ili duže ispirani raznim oblicima kolektivizma. I Nemci i Holanđani su većinom "vredni, preduzimljivi i racionalni", pa u tim zemljama samo i jedino poslednji, najgori i najniži white trash ispoljava rasizam. Dok u Češkoj to radi svako: čak sam i od tamošnjih najizvikanijih libertarijanaca, ljudi već svetski renomiranih kao takvih, već uz malu i malobrojnu čašicu mogao čuti viceve u stilu "Dovedu Cigu pred krematorijum i pitaju ga ...". Mogu samo onda da zamislim šta misli i priča običan Čeh nacional-komunista, ili onaj koga i zvanično klasifikuju među pristalice zvanično rasističkih partija. Plus anti-semitizam, naročito u Poljskoj i na Baltiku (a kakve on pa veze ima s parazitizmom? Kakve? Ako Romi, ono bar Jevreji ne žive masovno od socijale, niti prose, kradu, ili šta li je već stereotip o Romima). Pukle su te zemlje onda kad su dozvolile da im nacisti pobiju njihove Jevreje, pukli su kulturno i pretvorili se u bednu, smrdljivu provinciju iz koje ništa pametno ne stiže, a toga ni dan danas nisu svesni. A dozvolili jesu, samo posetite Muzej holakusta u Budimpešti pa vidite fotku s potpisom "Nacisti teraju peštanske Jevreje u logor" a na kojoj nema nijednog naciste, nego samo mađarski žandari i gomila koja s odobravanjem posmatra. Komunizam je samo pokušao da zameni taj rasistički kolektivizam socijalističkim, klasno-borbenim, nije uspeo, pa tek sad treba da sledi denacifikacija, koje bez EU nema. Tako i na Balkanu. Zato je EU majka. Bez nje, nikad ovde zrelih ljudi (a ne parazita ovog ili onog kolektiva), samim tim nikad onih koji jedino mogu reformisati i demontirati, inače već skandaloznu, evropsku državu blagostanja.

Anonymous said...

E, na osnovu slike iz Pešte, procenjujemo da nisu u stvari nacisti pobili Jevreje?
Da ne preterujemo?

Anonymous said...

Denacifikacija???

Lighthouse said...

A što se tiče torijevaca (i evtl. drugih slično mislećih Britanaca), ako imaju šta protiv EU, neka to rešavaju drugde, u Briselu ili gde god drugde, sa samom EU (neka je reformišu, ili napuste, ili trpe, šta god), a neka ne rešavaju te svoje sporove s njom preko leđa Balkanaca, koji ne da nisu prerasli EU nego joj još nisu ni dorasli. To bi bilo kao da neko s PhD-jem krene da nagovara srednješkolce da napuste školu, jer ova "ne služi ničemu". Njihov PhD tako-tako, ali gde je evropski PhD jednom Kačinjskom??? Ili Koštunici??? Pa njima labavija EU, koja je "široka ali ne duboka", ne treba zbog slobodne trgovine i institucionalne konkurencije, nego im treba da bi slobodno štrojili Rome, zabranjivali prvo abortus pa posle i razvod braka, a u našim uslovima, na primer, slobodno i lagodno propisali kojih samo 7 crkava sme da se zove crkvom dok druge imaju da se vode kao (omražene) NGO, a u perspektivi, na primer, zabranili latinicu i u ime tradicije propisali da vaš kafić koji ste zvali "Brave Heart" od sada ima da se zove "Kod srčanog brava". A sve to vreme ne dajući na sebe kad im ko prigovori što policija stoji mirno i smeje se dok njihove kolege u civilu linčuju pedere. Da i ne govorim o tome da dotičnima čak ni ekonomske slobode nisu ni na kraj pameti, da ih zamišljaju tako da Đura Tajkun ima ovde svu zaštitu (uključujući i od Pere Tajkuna, ako je Pera protiv režima) a na tržištu EU svu slobodu (pa čak i onu koju ni Bil Gejts nema). I takve, takve, torijevci ovde forsiraju kao svoje najrođenije, i njima daju vetar u leđa tvrdnjama da ICTY ne valja nego Mladiću treba suditi u Han Pijesku, Gotovini u Splitu a Haradinaju u Peći.

Lighthouse said...

" ... na osnovu slike iz Pešte, procenjujemo da nisu u stvari nacisti pobili Jevreje?
Da ne preterujemo ... "

Srđane, ne tvrdim to, nego tvrdim da tolikog nacističkog pogroma nad Jevrejima u centralnoj Evropi ne bi bilo da nije bilo aktivne i dobrovoljne saradnje brojnih lokalnih anti-semita.

Anonymous said...

Pa meni je zanimljiv "sporni" tekst Jaše Tomića, iz 1905. godine.
Mada ne verujem da bi čak i Nemci podržali holokaust, da su pitani. Ali nisu pitani. Lako je biti hrabar naknadno, a teže je naći se u uslovljenom položaju, i birati između života nekog nepoznatog, i svog, ili života svog deteta, žene, majke. Dakle, u takvim uslovima, hrabrost, i spremnost da se ugrozi ne samo svoj, već i život svojih voljenih, retka je pojava. I Jevreji su ubijali Jevreje, samo da prežive.

Lighthouse said...

Ko je sedeo skrštenih ruku, plašeći se za svoje dete i za sopstveni život, njega još i razumem. Ne mora niko da bude junak. Ja govorim o onim hiljadama koje je poneo "optimizam" Trećeg rajha, ne samo u Nemačkoj, nego širom srednje Evrope, pa i na Balkanu, pa i u Srbiji, koji su ne samo gledali nego i aplaudirali dok su sprovodili Jevreje, koji su dojavljivali gde se ovi kriju i ko ih krije, dakle, koji su aktivni učesnici zločina (makar da i nisu krivično nego samo moralno odgovorni). A ne sporim da većini naroda, čak i u samoj Nemačkoj, ta politika zločina nije bila baš po volji, da bi i onda i posle više voleli da je bilo bez nje. Ipak, u nekim zemljama (od Danske, do Bugarske i Rumunije, usput Maroka) politička elita (iako kvislinška) i/ili stanovništvo uspeli su da umanje obim holokausta, ili čak da sačuvaju najveći deo svojih jevrejskih sugrađana.

Anonymous said...

I Mađarska je dobrim delom rata sačuvala svoju populaciju Jevrejskog nasleđa, jer nije bila okupirana. Hvala na odgovoru, ipak sam skrenuo sa teme, i izvinjavam se.
Tema je potrebnost EU, kako Balkanu, ist/cent Evropi, tako i zapadnoj. Vaše stanovište je nacionalizam, rasizam, ili fašizam čine EU neophodnom. Ne bih se pogađao gde i koliko toga ima, ali mi je zanimljivo kako EU može da pomogne, naročito kada je punopravna članica u pitanju. Uvek se govori da se ulaskom u EU gubi na suverenitetu, meni se, pak, čini da je potpuno obrnuto, i da je ono što Ustavom zovete, međunarodni sporazum. Segmenti gubitka suvereniteta su evrozona, šengen, i sud, čije mišljenje nije obavezujuće. Potpuno je normalno da je protiv ICTY, jer je to jasan gubitak nadležnosti. Da je infantilizam dobar, Brozova Jugoslavija bi još uvek postojala.

Anonymous said...

Zaboravih parlament!

Umesto priče pro i kontra EU, NATO, bilo bi (bar meni) odgovornije koristiti mogućnosti, ili umanjivati štetu sa aspekta sloboda.

Lighthouse said...

Srđane,
Da, treba meriti ne samo šta dobro donosi EU nego i koje rizike. Ali opet, to kad kažete ovdašnjem političaru, on to u svojoj glavi krajnje posuvrnuto prevodi kao: aha, kapitalizam, pa vidiš, u pravu je ovaj Lighthouse, treba da razmišlajmo kako da se zaštitimo od tog evropskog preteranog kapitalizma. Dakle, pred njima bolje da ćutimo o rizicima EU, od kojih su doista stvarni i veliki oni da se pojavi birokratsko samovlašće i u oblastima u kojima ga do sada (ili bar posle 1980) nije bilo (primer: beogradska noćna prohibicija). Lek za to je da se Srbija evropeizira u onome u čemu je najvažnije (npr, metaforički, da prosečna parnica ne traje 5 godina nego 5 meseci), a onda će se lakše moći reći briselskim birokratama (i domaćim pokondirenim gospa ministarkama): izvinite, kod nas je običaj da kafane rade do jutra, od toga živi beogradski turizam, to je duh našega grada, tako se ako baš hoćete čuvaju radna mesta, idi svojoj kući pa tamo zavodi svoj kokošji kućni red. Kao što su Nemci odbrusili Šveđanima u Evropskom parlamentu kad su ovi hteli da zabrane (tj. akcizuju i pedeveizuju) pečenje rakije za vlastite potrebe. Bio sam tada na galeriji EP i sve čuo svojim ušima. Predlog je odbačen s 200 prema 20. Ali, to mogu Nemci, jer njima nema šta da se zameri glede primene doista važnih evropskih standarda i poštovanja suštinskih evropskih vrednosti.

Anonymous said...

@Lighthouse
Vi ste trezven čovek.
Ono što ja vidim kao problem politike, ili politike koja se servira, težnja je ka iracionalnom.
Eto, pomenuše Biljanu Srbljanović, i što se mene tiče, ta je duvala u jedra iracionalnosti. Ali svakako nije bila usamljena, već je nastojala jednu iracionalnost zameniti, potisnuti drugom! Čemu to? Idolopoklonstvo u politici, i to onoj koja je neprijateljska prema crkvama i verskim zajednicama.
Elem, da ne raspredam pamflete ovde, okrenite se faktima, govorite ono što istinom smatrate, razumno i smireno, i takav će nas manir odvesti boljitku, slobodi, pravdi, i ako je EU, NATO na tom putu, i članstvu u tim organizacijama.

Lighthouse said...

OK, Srđane, hajde da vas poslušam. Ja nemam ništa protiv britanskih konzervativaca kao takvih. Cenim doprinos Megi Tačer svemu dobrom što uživamo u današnjem svetu (u odnosu na onakav kakav je mogao biti da je umesto nje tamo bio neko drugi). Cenim današnje reforme koje sprovodi konzervativno-liberalna koaliciona vlada i kako hrabro seče državni deficit i polaže temelje za sigurniju ekonomsku i drugu budućnost svoje zemlje. Slažem se da EU ima i mana, te da su među njima i birokratizovanost i preterana regulacija u oblastima gde je apsolutno nepotrebna, nedovoljno jasna veza birača i evropskih političara, pregojena država blagostanja u nekim državama članicama, ponekad nejasan odnos individualnih i kolektivnih ljudskih prava ("multikulturalizam" kao loša zamena za inter-kulturalizam), sporost u dogovaranju i to pogotovo u oblasti spoljne i bezbednosne politike kad treba brzo reagovati, itd. Ne mešam se u to je li za UK bolje više ili manje EU, neka to Britanci sami procene. Smeta mi kad, zarad svojih tamošnjih političkih interesa, torijevci dolaze ovde na Balkan i prodaju isti onaj evroskepticizam koji možda tamo ima ali ovde sigurno nema smisla, kao i kad podržavaju domaće nesporno rđave momke ne shvatajući da ovima nije do istih ciljeva i vrednosti kao njima, već im predah od EU pritisaka i uslovljavanja treba ne da bi ostvarili više slobode i vladavine prava nego da bi zatrli i ono malo slobode i vladavine prava što se do sada zapatilo. To meni smeta, to sam im i rekao, uz sve ograde i poštovanje koje gajim za neke druge njihove politike.

Anonymous said...

A ipak su to ljudi koji se pre svega staraju o interesima svojih glasača, onako kako ih vide. Isključujete zlonamernost, ili čistu glupost, a znamo kako je knez Pavle prošao.

Dobra strana svega toga je što na najjednostavniji način ukazuju na nedostatak veze glasač-predstavnik, pre svega uzurpacijom autoriteta tj. praznine koja je greškom ovde stvorena. I ta greška mora biti ispravljena ako se želi izbeći "bananizacija", koja nam velike nevolje može doneti u EU, pored ovih koje već imamo. Na isti način se stvaraju potresi izjavama vladika, jer prosto uživaju veći autoritet čak i u politici, i to zaslugom samih političara koji su taj prostor ostavili, kako bi održali oligarhiju.

Anonymous said...

Da ne bi ispalo kako žigošem torijevce, jasno je da se ocena eu ustanova, iz ugla uk glasača, ne menja kroz prostor i vreme za jednog predstavnika! To se smatra nedoslednošću.

Željka Buturović said...

"Nisam ja toliko njih ubeđivao da im treba Brisel (ko sam pa ja da znam šta treba Britancima?)"

ne znam ko ste, ali ste sami ovde ispricali kako ste ocitali lekciju na tu temu jednom od najpoznatijih britanskih politicara.

"Balkanu treba... transfer onog zakodavnog mentaliteta... ekonomska logika... sistem vrednosti..."

znaci srbiji treba novi mentalitet, logika i sistem vrednosti. i to ce se postici tako sto ce neki tamo covek iz srbije (predstavnik vlasti) da stavi potpis na neki dokument.

"Što se bailouta tiče, ne bi bilo toliko problema s njim da su Grci..."

ali nisu! a to je upravo ta "promena mentaliteta" do koje je clanstvo u EU po vama trebalo da dovede. (inace ma koliko da me nerviraju demonstranti, cak se ni ne slazem sa tim da bez njih ne bi bilo problema).

"Zato je EU majka."

pa ako je "EU majka", otkud onda toliki rasizam u zemljama clanicama? cak bi se reklo da taj rasizam raste, umesto da se smanjuje, kao sto vasa teorija predvidja.

vi ste u sustini uvrteli da znate kako da smanjite rasizam u nekom drustvu (ili makar dvadesetak njih o kojima pricamo). ali to prosto niko ne zna. sto ne znaci da je npr. rasizam fiksiran - njegov nivo moze da se menja, ali njime se ne moze upravljati.

Speaker said...

@Lighhouse
Preterujete, Lighthouse, i to na dva nivoa. Na onom prvom, prizemnijem, prestrogo sudite o ljudima koji pričaju rasističke viceve: to što ste vi tankoćutna i politički korektna osoba, ili što razni dušebrižnički psi pokušavaju da svima stave brnjice i u mnogim zemljama EU u tome nažalost imaju i podršku zakona, ne znači da je politički nekorektan crni humor automatski nešto za osudu (ja sam možda surovi varvarin, ali su mi, iako sam generalno judofil, vicevi o Hitleru i Aušvicu isto toiko smešni kao i bilo koja druga vrsta humora, i ne vidim što ih ne bih pričao, ako nekog vređaju nije ni u kakvoj obavezi da ih sluša). Drugi nivo je daleko opštiji, odnosno, intelektualci i ostai hipersenzibilni prodti našeg lako degenerisanog doba imaju opštu tendenciju da precenjuju važnost ili negativne efekte nekih političkih stavova. Hoću da kažem, mene zaista ne zanima previše da li je neko antisemita ii rasista, sve dok je to produktivna ljudska jedinka koja inače ima razumne stavove prema ekonomiji i društvu, i ako je cena za društvo u kome nema rasizma birokratsko-dušebrižnička redistributivna nakarada kao današnja
EU, koja, pod izgovorom jednakosti i borbe protiv diskriminacije proždire i na gluposti razbacuje novac sadašnjih i budućih generacija i perspekltivu ovog kontinenta, mislim da je ta cena daleko previsoka, i da je za mene lično mnogo privatljivije društvo u kome ima rasizma, ali su ekonomske slobode i zaštita imovine na visokom nivou nego obrnuto, iako je, naravno, reč o dosta primitivnom i kontraproduktivnom fenomenu, i idealno bi blo nemati ni jedno ni drugo. Takođe, mislim da olako prelazte preko "zasluga" koje Cigani imaju za sopstvenu "popularnost" na većem delu kontinenta - nesporno je da je, čak i ako je antisemitizam (slično "antiamerikanizmu") po meni generalno simptom neke vrste mentalne i političke truleži društva i straha od boljeg, pametnijeg i konkurentijeg, za šta su Jevreji samo simbol, nenaklonost prema Ciganima u dobroj meri opravdana parazitsko-lopovskim životnim stilom velike većine pripadnika ove manjine, i da je tu sporna samo generalizacija na sve njene pripadnike, ali ne vidim zašto bi u generalizacijama sklonoj ljudskoj vrsti baš to trebalo da bude tako smrtan greh? I po čemu bi država bila dužna da, umesto Cigana samih, koji bi trebalo da se sami tri puta više trude da isprave opravdano loš imidž koji imaju, od tuđih para i zakonskim nasiljem koje uključuje kršenje mnogo važnijih prava i sloboda poput slobode govora ili prava raspolagnja vlastitom imovinom, ispravlja tu generalizaciju koja je, uostalom, poprilično zdrav radni princip? :))