Pages

22 June 2011

Netiquette

Pitanje je sledeće - šta treba da uradim kada želim da linkujem na nešto što sam video na Fejsbuku?

Naime, već par puta mi se desilo da sam na Fejsbuku video da je neko od mojih prijatelja linkovao neki članak za koji mislim da bi bio zanimljiv i čitaocima TR-a. Ja mogu prosto da kažem - "pogledajte ovaj članak". Ali, da li je to dovoljno?

Ne znam, uobičajeno je da kada ti neko na Internetu skrene pažnju na nešto, ti u svom komentarisanju teksta kažeš kako si na taj članak naleteo i eventualno se zahvališ onome ko ti je skrenuo pažnju. I tu dolazimo do pitanja - da li bi neko ko je nešto želeo da podeli samo sa svojim prijateljima na Fejsbuku želeo da ja javno kažem da je on na to linkovao? Da li smem da napišem i šta je komentarisao? Nemam pojma.

Jel postoje neka pravila? Jel je bolje da kažem "jedan moj prijatelj na Fejsbuku je linkovao na članak", ili "moj Fejsbuk prijatelj Pera Peric je linkovao na ovaj članak", ili da prosto to prećutim?

Takođe, nailazio sam na zanimljive rasprave na Fejsbuku. Da li bih smeo da ih kopiram na blog? Da li treba da promenim imena učesnika rasprave? Nemam pojma.... Jel se razgovor na Fejsbuku uopšte smatra javnim ili privatnim?

4 comments:

Aleksandar Stevanović said...

Meni se cini da je ispravna logika da ako imamo otvorene i zatvorene profile, da se na toj osnovi razlikuje privatno i javno. S tim sto ne bi trebalo kopirati rasprave sa zidova otvorenih profila gde nemas status prijatelja.

Mada je najbolje podneti narodnu inicijativu za stvaranje radne grupe za osnivanje agencije za regulisanje privatnosti i javnosti na drustvenim mrezama.

Marko Paunović said...

Ma da, definitivno treba drzava da uredi ovu oblast, mnogo ima nejasnoca. :)

Leone said...

Mislim da se sve svodi na - ono što uradiš. Nema nekakvog propisanog pravila, ostaje na subjektivnom osećaju onoga šta bi trebalo uraditi - pitati, linkovati, kopirati...

Vort said...

Mada je najbolje podneti narodnu inicijativu za stvaranje radne grupe za osnivanje agencije za regulisanje privatnosti i javnosti na drustvenim mrezama.

Aleksandre, evo lajkujem! ;)