Pages

28 June 2011

Najprazniji zakon ikada

Voilà - Zakon o mladima.

Zakon u kojem ništa nije obavezno, sve može, a opet ništa ne mora. Materijal možda dostojan novinskog članka. Evo tipičnog člana:

Сви, а посебно субјекти омладинске политике, подстичу и подржавају јачање свести о значају младих и друштвене улоге младих кроз реализацију омладинске политике, друштвено оснаживање у циљу остваривања добробити младих, промоцију и заштиту њихових интереса, потреба и могућности за активно учешће у друштву.

Kad smo već kod besmislenih zakona, evo još jednog - Zakon o optičkim diskovima, kome je izgleda cilj da spreči pirateriju. Grohotom sam se nasmejao i startovao micro torrent.

8 comments:

Vlada said...

Zakon o optičkim diskovima :))) Mislio sam da je neka zaj..ja. Prvo ide 10 strana zakona a onda još sedam strana objašnjenja zakona, strašno!
A da li si čitao i nacionalnu strategiju o mladima na 76 strana?

Anonymous said...

:)

Šta je pozitivno pravo i zašto je ono bitno Srbiji za EU?

Sad, "o mladima" umesto privatizacije onih lopovsko-mafijaških legla, što se klubovima zovu, skretanje je pažnje.

Ivan Jankovic said...

Ovo je genijalno. Ja mislim da su elaborati i smernice CK SKJ iz 1966 imali vise veze sa zivotom, i zvucali manje nadrealno od ovoga.

Anonymous said...

Slažem se sa Ivanom,mnogi rano-komunistički pamfleti i soc-samoupravni programi su bili mala beba za ovo.

Srđane cela EU se zasniva na implementiranju pozitivnih prava,onaj ko uspe da objasni publici od 500 miliona duša da su pozitivna prava jednih samo finansijske obaveze drugim biće u istoriji proglašen spasiteljem Evrope.Premda možda bi lakše i bolje bilo da se to objasni akademskoj zajednici,al mi se čini nekad da su akademski radnici i političari eonima udaljeni i jedni od drugih i od stvarnosti. Preko tuđih leđa ni 100 šiba nije teško

Marko Paunović said...

Kada sam video da je donet zakon, pomislio sam da je donet iz jednog od sledecih razloga:

1. Da utvrdi obavezu drzave i lokalnih samouprava da izdvajaju odredjena sredstva iz budzeta svake godine za finansirane omladinskih programa.
2. Da se osnuje Agencija za mlade.
3. Da se osnuju lokalne Kancelarije za mlade.

Medjutim, nije cak ni to. Zakon daje osnov drzavi i lokalnim samoupravama da trose pare na programe za mlade, ali to su mogli da finansiraju i do sada. Zakon takodje kaze da opstine MOGU da osnuju kancelarije za mlade, a posto znam da neke kancelarije za mlade postoje i sada, znaci mogle su i do sada. Sto se Agencije tice, pise da drzava MOZE da osnuje Agenciju posebnim zakonom. A to staviti u zakon je budalastina, pa naravno da drzava moze zakonom da osnuje bilo koju agenciju koju zeli.

Sve u svemu, nakon citanja zakona, slutim da su motivi bili sledeci:

1. Neke omladinske organizacije su bas zapele da se donese zakon o mladima (recimo, dobile su pare od nekih donatora za advocacy aktivnosti), pa je Ministarstvo reklo - ocete zakon, evo vam ga.

2. Neki strani donator je bas zapeo da donesemo zakon o mladima iz ko zna kojih idiotskih razloga. Ministarstvo je reklo - ok, evo vam ga.

3. Ministarstvo omladine i sporta je bas htelo da lepo sebi da osnov da se igra, ali kada je naletelo na srpsku budzetsku realnost, pristali su da se iz zakona izbace sve bitne stvari, pa je ostala prazna ljustura.

Ne znam sta je tacno od ovoga, mozda i sve zajedno.

Davor Nikolić said...

Evo Gordana Čomić "objašnjava" za čega služi taj zakon:

http://www.facebook.com/notes/gordana-comic/manjine-ve%C4%87ine-i-ostale-te%C5%A1ko%C4%87e/164369913630062

Marko Paunović said...

A sto se Zakona o optickim diskovima tice, nemojte me bas drzati za rec, ali mi se cini da cemo njega da donesemo pod pritiskom SAD, u sklopu pristupanja WTO, a vezano za zastitu prava intelektualne svojine. E sad, problem je sto oni to od nas traze vec jedno 8 godina, a nasa ministarstva nisu mogla da se dogovore ko ce to da pise (posto niko nije hteo da pise ovaj zakon), pa se to krckalo godinama, sve dok je postalo potpuno bespredmetno, ali ga to nece spreciti da bude donet.

ziggy said...

>> Сви, а посебно субјекти омладинске политике, подстичу и подржавају јачање свести о значају младих и друштвене улоге младих кроз реализацију омладинске политике, друштвено оснаживање у циљу остваривања добробити младих, промоцију и заштиту њихових интереса, потреба и могућности за активно учешће у друштву.

---

baš me zanima kako izgleda radni dan u "ministarstvu za omladinu".

ako neko zna, molim da prepriča. meni deluje kao da je dosađivanje tamo uzelo epske razmere pa su počeli sa sastavima za osnovnu školu, samo da bi nekako prekratili vreme. verujem da mesne zajednice izdaju bolju regulativu. sada imamo i omladinu kao društveno-političku formaciju.

ima li nekoga ko je pročitao tih 76 str. naci-strategije?