Pages

18 May 2011

Zašto ne smenjuju ministre?

Boško Mijatović postavlja pitanje u Politici, a i ja se odavno pitam to isto. Recimo Dulić je očigledno i zasluženo nepopularan i Tadić i DS bi dobili nekoliko procenata na rejtingu samo tom jednom smenom, a možda i više nekom jačom merom -- Milošević je svojevremeno uhapiso dvojicu svojih ministara. Ali to se nikako ne dešava. Boško kaže da je unutarstranačkoj oligarhiji, pa u stvari ni Tadić ne može mnogo da uradi.

17 comments:

Vlada said...

Možda je Tadić svestan da su skroz pukli na izborima, pa ne želi dodatno da pravi haos u stranci. Jedna ili dve smene ne bi mnogo pomogle. On je Dulića za sajt i čaršav od 500.000 eur nagradio još jednim ministarstvom. Slobodan Milosavljević je svakom svojom izjavom pokopavao DS, pa je nagrađen mestom u UO NIS-a. Tomicu nije smeo da dira iako je pravio haos, kao ni Mrkonjića jer bi pukla koalicija. Žarko Obradović, dekan na privatnom fakultetu deli akreditacije i kupuje stan od 3 ara na Vračaru. Snežana Malović sa svojom reformom sudstva koju ćemo još dugo svi mi plaćati. Predrag Marković, koji traži iz Fonda za razvoj 80.000 evra a daju mu 100.000 evra, naravno sve u skladu sa zakonom. A i Mirko je posebna priča...

Zašto ne smenjuju ministre? Možda su oni koji trebaju da ih smene još gori.

ziggy said...

osnovni problem je što stranke dele resore među sobom, uzimajući punu kontrolu od dna do vrha; ako bi se otarasili npr. jednog ministra iz stranke X, postavilo bi se pitanje "a zašto ne (i) onaj drugi iz stranke Y"; pošto su mandati raspoređeni stranački, ako jedna stranka i poželi da se reši nekog svog, stvara se pritisak i ostalim strankama da i one zamene neke svoje, a možda one ne to žele ili bi se čak usprotivile, uz pretnju razbijanja većine. to je bila najveća kočnica "ubrzanja metabolizma" naših vlada i to je nesrećan kompromis da bi se što duže vladama produžio život.

i tako, da se ne bi čačkala mečka i "remetila stabilnost vlade", ministri su praktično zakucani.

taj sistem je prvi uveo sloba, đinđić je uprkos komplikovanoj koaliciji delio ministrima otkaze ali, tako se radilo samo u mandatu jedne jedine (tj. te) vlade. koštunica je feudalizaciju zabetonirao dokumentom koji je bio reklamiran kao prvi pisani koalicioni sporazum u srbiji.

Anonymous said...

ДОБРО, ЉУДИ, ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?!
Boško Mijatović
"Smena ministara je inače standardna politička tehnologija kojom šefovi skidaju sa sebe odgovornost za neuspehe pred narodom, a na račun ministara čak i kada nisu krivi, a kamoli kada jesu. Drugim rečima, očekivao bih da predsednik republike, zajedno sa predsednikom vlade, izvede smenu u resorima koji imaju najslabije rezultate, sebe i stranke radi, ali to se ne događa. Razloge tome ne bih tražio u personalnojlojalnosti, pošto bi to bilo naivno, a niti u neshvatanju sopstvenih interesa, već u unutarstranačkim odnosima."


Једино што је погодио је то што је поменуо Стаљина. Уфффффф.

Ево, нашао сам нешто за људе који желе нешто да науче:
Serbia’s parties on the mend That state of intra-party democracy in before and after regime change
а ово вам је ради упоређивања:
slobodarski.org

Kaко гласи став 5, члана 5, Устава РС?
Političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi.

А шта Бошко пише? Невероватно.
Председник Тадић смењује министра :)

Зашто нема одговорности?

Anonymous said...

Када човек који важи за образованог, овако пише, шта онда очекивати од пука?
Један члан САНУ, струшњак за уставно право, дао је интервју НИН-у пре месец дана, где потанко објашњава у чему је ствар, за оне који знају бар нешто.
Зоран Стојиљковић је пренеколико година објавио рад на ту тему, Душан Павловић такође. Јесте ли чули у јавности о томе? Наравно да нисте :)

Када је у питању ДС, према којој су (безразложно?) благи били, ПРЕДСЕДНИШТВО ЈЕ ЦЕНТАР МОЋИ. Председник партије номинује потпредседнике, а потпредседници номинују председника. Згодно, зар не? Ево, могли сте видети услове кандидовања за "избор" председника ЛДП-а. Ма џабе ја причам...

И овај грађански блок ради исту ствар, еј...

Anonymous said...

"Boško kaže da je unutarstranačkoj oligarhiji, pa u stvari ni Tadić ne može mnogo da uradi."
Јадан мали Бошко, јадан мали Борис, ствари су ван његове контроле :(

Каква глупост. Може председник странке, заједно са својом кликом, да измени статут, али неће :) Па није ваљда луд (а јесте, само у другом смислу), да себе самог смени?

Ето, и Чедица је испитивао следбенике, колико су му лојални :) следе ли Вођу беспоговорно :)

СВЕ СУ ТО БОЉШЕВИЧКЕ БАНДЕ

Anonymous said...

Пошто људи не желе да читају, да обратимо мало пажњу на коментаре овде (мада је текст у Политици, па и овде довољно узнемирујућ).

Vlada
"Možda je Tadić svestan da su skroz pukli na izborima, pa ne želi dodatno da pravi haos u stranci."

Прва реченица је довољна да ми крв јурне у главу. Шта говори? ДА ЈЕ ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА ВЛАСНИШТВО БОРИСА ТАДИЋА, ДА МОЖЕ ДА РАДИ ШТА МИСЛИ ДА ПОТРЕБНО ИТД. Поред тога, упадљиво је да коментатор мисли да је то нормално. Даље наводи крађе и отимачине, мислећи да су исте пре свега зарад личне користи, а не и страначке.

ziggy
"osnovni problem je što stranke dele resore među sobom, uzimajući punu kontrolu od dna do vrha; ako bi se otarasili npr. jednog ministra iz stranke X, postavilo bi se pitanje "a zašto ne (i) onaj drugi iz stranke Y"; pošto su mandati raspoređeni stranački, ako jedna stranka i poželi da se reši nekog svog, stvara se pritisak i ostalim strankama da i one zamene neke svoje, a možda one ne to žele ili bi se čak usprotivile, uz pretnju razbijanja većine. to je bila najveća kočnica "ubrzanja metabolizma" naših vlada i to je nesrećan kompromis da bi se što duže vladama produžio život.
i tako, da se ne bi čačkala mečka i "remetila stabilnost vlade", ministri su praktično zakucani."

Овде већ имамо две тезе, и наравно, обе погрешне.
Прва је: ПАРТИЈА ЈЕ ДРЖАВА, и са њом не вреди расправљати, јер то је толико ненормално и просто је несхватљиво да се ненормалност не наглашава.
Друга је: ПОБОЉШАЊЕ РАДА ПАРТИЈА СПРЕЧАВАЈУ ДРУГЕ ПАРТИЈЕ.
Хех, камо среће да је тако, али ваља погледати позицију министара у странкама, па схватити да то није тако, тј. да странке немају капацитет за таквим променама.

"taj sistem je prvi uveo sloba, đinđić je uprkos komplikovanoj koaliciji delio ministrima otkaze ali, tako se radilo samo u mandatu jedne jedine (tj. te) vlade. koštunica je feudalizaciju zabetonirao dokumentom koji je bio reklamiran kao prvi pisani koalicioni sporazum u srbiji."
Тај систем је први увео Тито, какав црни Слоба, улога Партије је само постала видљива увођењем "вишестраначја". Ђинђић је увео два нивоа, а Коштуница оно што се ради у нормалном свету, али у ненормалним односима какви су овде, неприменљиво је. Тако да је Ђинђићево решење боље, али...
Шта?
ОДНОС СКУПШТИНЕ И ВЛАДЕ!

Strile said...

Mrkanjem protiv mrkanja, što bi rekao A. Stevanović. Ili što bi rekli u Hrvatskoj - mi znamo bolje.

@Srđane, ne delim Vaše iznenađenje. Ovo je sasvim očekivano. CLDS je previše blizu vlasti (i de facto i ideološki) da bi ponudio išta više od "konstruktivne kritike postojećeg stanja".

Anonymous said...

Nisam ja iznenađen :)
Ovde caruju boljševičke bande sedmu deceniju, što bih bio iznenađen?
Uzeli za normalno ludilo.

Strile said...

Učinilo mi se da ste se iznervirali zbog pomalo ličnog tona i burnosti Vaše reakcije, pa sam pomislio da ste kivni, jer ovako nešto ne biste očekivali od nekog ko se u Srbiji predstavlja kao bard liberalizma. Međutim, vidim da znate za jadac, pa onda pardoniram.:)

Anonymous said...

A nemojte pardonirati, jeste jarost bila u pitanju, i dužan sam izvinjenje komentatorima Vladi i Ziggiju.

Vlado i Ziggy, oprostite zbog moje preterane reakcije.

Nisam iznenađen, ali zaista se mora jače reagovati.
Dokle više da budemo u boljševičkom kazamatu, gde jedino bekstvo, bekstvo iz zemlje?

Anonymous said...

Evo ga papan na tv-u:
Stranka koja treba da vodi državu... Parlament nema značaja... Ogovaranje... 126...

I šta da mu radiš? To su nedodirljivi ljudi, a oni koji su članovi, ili glasaju, saučesnici su.

Anonymous said...

Mi nemamo kadrove po imenu, naši kadrovi su brojevima obeleženi

ziggy said...

srđane, možda je to samo moj utisak ali više bih voleo da si umesto salate od deset, formulisao jedan jasan post na koji bi se, zapravo, i moglo odgovoriti. ovako, cela tema je postala totalni turn-off.

nije mi ni baš jasno zašto od mene tražiš oprost(!?)

Vlada said...

Slažem se sa ziggyjem

Anonymous said...

Rek'o malo drame nije na odmet :)

Anonymous said...

Možda bi, kada bi autori bloga napravili nov post, sa linkom ka delu pomenute Francuskinje, mogli da diskutujemo bez "kobasica-komentara", iz početka?
No, dosta sam vremena uložio kako bih ukazao na nedostatke stranačkog organizovanja, pre svega jednim doista nesavršenim, ali uputnim statutom, i shvatam vaš originalni tekst, i komentare, kao lični neuspeh.
Nije mene Boško razgnevio, on je jedan, meni dalek plaćenik, već vi, ovde. Izgleda da sam neozbiljno prihvaćen, ili maliciozno odbačen, ali u oba slučaja, krivica je moja.

Anonymous said...

Citata dana:
Ničiji život, svojina i sloboda nisu sigurni dok skupština zaseda.
Mark Twain


Ničiji život, svojina i sloboda nisu sigurni kada skupštine nema.
Srđan Đorđević