Pages

17 May 2011

Svetovno i sakralno

Neki, ali prilično bitni, Crnogorci imaju krajnje interesantno viđenje odnosa države i crkve. Ne mogu reći ništa drugo nego da je ovakva izjava u 21. veku druga strana medalje Amfilohijevog bavljenja politikom, ali je mnogo više groteskna i opasna jer dolazi od strane nekoga ko ima moć batine u rukama. Padaju mi na pamet neke stvri koje mnogo više ugrožavaju staru/mladu državnost i koje se nalaze u finansijskom sektoru, ali da ne cepidlačim.

7 comments:

Anonymous said...

Milo diže halabuku,jer vidi da mu je kraj,skoro su ga preglasali i u stranci kad mu je to najače uporište palo,imperija se ruši kao kula od karata... SPC je u Crnoj Gori u kontinuitetu a Milo ima rok trajanja,neće biti da 1 čovek koliko god bio jak može da podrije SPC,Amfilohije je autokrata ali daleko od toga da sam predstavlja Mitropoliju a Mila svi polako napuštaju.
Jbg propao biznis sa belim,pa se opet vraćamo ideološkim podelama. To je klasičan put političara,koji kad se nakupio para,kad počne da gubi pare i vlast raspali teške demagoško-populističke teme

Ivan Jankovic said...

Ovo lici pomalo na ono kad je Tito 1945 trazio od Stepinca da se otcepi od Vatikana i napravi drzavnu "hrvatsku" katolicku crkvu. Tako i Milo hoce crnogorsku drzavnu crkvu. Nema niceg spornog da trazi ukidanje monopola SPC i davanje jednakih prava crnogorskoj crkvi. Ali, ovo je potpuni sumrak, zelja drzave da ima svoju sopstvenu crkvu.

Anonymous said...

Velikosrpski projekat
Đukanović smatra da je Crna Gora i dalje meta "velikosrpskog državnog projekta", zbog čega smatra da državni organi trebaju snažnije da rade da duhovnom utemeljenju Crne Gore


Milane,
Sumnjam da Mila mogu da preglasaju u stranci bez njegove dozvole :)
Nisam shvatio "autokratiju" Amfilohija, kako to mislite?


Ivane Jankoviću,
Šta znači "ukidanje monopola SPC"?

ziggy said...

> imperija se ruši kao kula od karata...
---
ovo slušam već jedno barem 12-13 godina. milo i da siđe formalno sa vlasti, imaće makar presudnu ulogu.

nije valjda neko mislio da je u CG demokratija, pa se sada silno čudi kako je jednoj socijalističkoj partiji pao na pamet religiozni inženjering!? sada crnogorci dobijaju 2-za-1: kakva država takva i crkva. nesreća je što takva moda i što takve težnje postoje i u srbiji (u smislu: srbin si samo ako si SPC).

Anonymous said...

To za imperiju ne pričam napamet,pratite malo makar štampu u CG. Kad se pre desilo da Milo bude preglasan u stranci,ušao je u sukob i sa Marovićem i sa Vujanovićem i sa Lukšićem. Svi slušamo dugo godina o Milovom padu,što je babi milo to joj se i snilo,al samo ukazujem da je ovaj put situacija po njega mnogo gora,čim pribegava takvim teškim rečima.

ziggy said...

moram priznati da nisam znao da se u cg milu ljulja ali moram priznati da i dalje nisam naročito uveren u to. ne bi bilo prvi put da je svađa uzrokovana krajnje površnim efektima (podela plena itsl), a ne zbog suštinskog razmimoilaženja ili razlike u konceptima.

nemam dilemu oko sadašnjeg uređenja crne gore i bio bih veoma prijatno iznenađen i zatečen ako bi se pokazalo da tamošnja "nova krv" korača ka demokratiji.

tiki said...

ovo mu je kraj.Milo ima pravo da oprganizira crkve kakove hoće. Ali ne može "pravoslavnu" jel pravoslavna crkva je katoličanska "jedna sveta saborna i apostolska crkva" (kako ispovjedamo vejeru na euharistiskom kanonu. I ne može postojat pravoslavna crkva van euharistiske zajednice.Pogotovo ne u zajednici sa nekim koga je Konstantinopoljski patrijarh anatemisao.Crkva je nastala silaskom Duha Svetog na Apostole a ne odlukom plenuma CK SKCG.
no bilo kako bilo gotov je "vo vijeki vijekov"