Pages

26 May 2011

O pozitivnoj diskriminaciji

Kako je šerijatski članak vezan sa temom pozitivne diskriminacije, evo i tu par redaka. Moje mišljenje je da ne postoji pozitivna diskriminacija (možete je zvati kako god hoćete, pa čak i 30% žena u parlamentu) koja je išta drugo nego obična diskriminacija prema onima kojima se uskraćuje nešto što su dobili na legitiman način. Istina je da u srpskom parlamentu inače postoji problem sa poslanicima koji su nekvalitetni, pa uvođenje kvote žena ne bi poremetilo trenutno stanje, odnosno verovatno ne bi bilo ništa gore nego što je sada. Umesto ikebana jednog pola dobili bi ikebane drugog i tu bi se sve završilo. Međutim, zamislimo da se nekim čudom desi da se kvalitet poslanika podigne i da neki kvalitetni poslanici gube svoje mesto samo što su muškog pola ili ko zna šta sve jednog dana, možda ih budemo ukvotavali i po rodu, polu, seksualnom opredeljenju, držanju kućnih mezimaca i sl.. Poenta je da kada se u najvišem telu jedne države uvodi diskriminacija kao pristup sutra bi neko mogao da traži da imamo 30% žena u VS, da bude barem 30% medicinske braće i tu nema kraja želji da se ponište rezultati individualnih preferencija i slobodne razmene u ime društvenog inženjeringa.
Suština je da se kvotama za žene u politici vređaju same žene i njihovi izbori. Ako je Srbiji išta dobro ostalo od komunizma to je odsustvo polne diskriminacije u legislativi i institucionalnom uređenju. Ono što ni komunizam nije mogao da promeni su preferencije - žene imaju drugačije preferencije u životu i one uglavnom ne uključuju tako jaku želju da se bave politikom, kao što je slučaj kod muškaraca. Ja bih lično voleo da ih ima više u politici i nekim sferama gde ih danas nema u velikoj meri, androginost mi nije strana, ali to se ne postiže kvotama i drugim dekretima. Kvote samo stvaraju ikebane i diskriminaciju strane koja se ograničava.

36 comments:

tiki said...

negde sredinom osamdesetih morali smo u omladini da izaberemo neki broj delegata,predstavnika , čega već
trebalo je biti 50:50 muško žensko
40%hrvata,30%srba ,10 %jugoslovena 10% čeha/slovaka 10%ostalih
pa je bilo koliko srednjoškolaca,koliko studenata,koliko proizvodnih radnika, koliko administrativaca.Bog dragi ne zna čega više ne. Uglavnom na kraju smo u svemu lagali osim u "spolovilu"
a u pitanju je bila samo neka delagacija za školske aktivnosti koja je naravno morala ići preko omladinske organizacije

Nemanja said...

Evo u banci Intesa se hvale kako 70% zaposlenih cine zene, a nikad gora usluga, i neznanje zaposlenih.

Treba posmatrati osobe prema kvalitetu, a ne prema polu. Sa ovih 30% automatski smo presudili da je 30% zena politicara BOLJE od 30% muskih kolega.

Zivo me zanima, koja to svevideca mudrost moze kontemplacijom da ustanovi.

VladimirV said...

Slobodno trziste je alociralo 488 muskaraca i samo 12 zena na pozicije direktora 500 vodecih americkih kompanija:
http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune500/2011/womenceos/

danica said...

Aleksandar kaze
Ja bih lično voleo da ih ima više u politici i nekim sferama gde ih danas nema u velikoj meri, androginost mi nije strana, ali to se ne postiže kvotama i drugim dekretima.

I onda sledi moje pitanje - a kako se postize? Ovo je politicka borba polova, kao nekad oko prava glasa. Ne vidim drugi način da se vodi politička borba nego ovaj koji se sada vodi.

Dok ne dodjemo do pune ravnopravnosti polova - koju je neko definisao ovako: "Puna ravnopravnost će biti postignuta kada vidite mnogo nekompetentnih ženana veoma važnim državnim funkcijama".

Za sada su ta mesta skoro iskljucivo rezervisana za nekompetentne muskarce.

Marko Paunović said...

Dano, meni je kriterijum ravnopravnosti kako ste ga vi definisali zaista dobar, ali mi se cini da je on u Srbiji sada zadovoljen.

Dakle, ako analizirate rad zena koje su sada ili do nedavno bile na veoma vaznim drzavnim funkcijama (predsednice parlamenta, ustavnog suda, vrhovnog suda, nezavisnih regulatornih tela, ministarke i sefice poslanickih grupa itd.) njihov nivo nekompetentnosti se ozbiljno priblizio nivou nekompetentnosti muskih kolega, ako ga nije vec i prevazisao.

Sustina je da je meni daleko od ocigledne Vasa tvrdnja da su veoma vazne drzavne funkcije rezervisane za nekompetentne muskarce.

Aleksandar Stevanović said...

Ja takodje ne vidim novi kvalitet. Žene na visokim funkcijama su pokazivale isti stepen nekompetetnnosti kao i muške kolege i lista je duga, a o ikebanama da ne pričam. Ja bih se držao da mesta nisu rezervisana za muškarce nego su mesta u skladu sa preferencijama žena i ličnim izborima. Ako uvedemo polni kriterijum i formiramo grupe, sutra mozemo imati i 5% za LGBT, 3% za netradicionalne vernike, 2% za Rome koji eto nece da glasaju za svoje stranke itd. Ovim se samo narušava jednakost građana i moram da priznam vređaju njihovi izbori. U toj vizuri biti majka i posvetiti se sferi ličnog je izbor nižeg reda. Samo promena preferencija žena može dovesti do njihovog većeg učešća, kvote samo rađaju ikebane i ništa drugo.

Aleksandar Stevanović said...

Sve u svemu, jednakost šansi, a ne jednakost rezultata i to naravno kroz "slobodu žena od", a ne "slobodu žena za". Kompetentne žene će doći na top položaje, ali to se neće desiti zbog dekreta, već zbog razvoja društva. Mogu one da čine i 80% parlamenta po ključu, opet će sve biti isto, odluke će donositi oni koji ih i danas donose, a nivo nekompetentnosti će biti isti.

Nemanja said...

I kako bi g. Slavisa rekao, "svako kreirano pravo na nešto neminovno znači nametanje obaveze nekom drugom da to obezbedi".

Smisao je u slobodi, a ne u pravima :)

danica said...

@ Marko Kad kažem "veoma važne državne funkcije" mislim na mesta 1.premijera, 2. predsednika države, 3. ministra policije, 4. vojske, 5. inostranih poslova, 6. BIA, dakle gde je realna vlast, a ovo sve sto je Marko stavio u zagradu je svakako nižeg reda od funkcija koje sam nabrojala - izuzev možda predsednice vrhovnog suda. Tako da ravnopravnosti na samom vrhu u stvari - nema, a o tom kriterijumu sam pričala.

@Aleksandar kaže - Kompetentne žene će doći na top položaje, ali to se neće desiti zbog dekreta, već zbog razvoja društva.

A da li bi ikad Obama bio predsednk SAD da su Crnci mirno brali pamuk i čekali da se društvo razvije? Ne, to je politička borba pre svega, i vi ste tu u pravu, u tu borbu se uključuju i LBGT i Romi, ali srećom žena ima više, a ima ih i u ovim grupama (hehehe), pa su šanse za uspeh veće.

Aleksandar Stevanović said...

Nemam ja ništa protiv borbe bilo koje grupe, legitimno je to pravo, ali ne vidim da u Kongresu postoje kvote za žene, niti da ih ima 30%.

Inače bejaše nam žena predsednik države, doduše VD, ali toliko je bila upečatljiva da se niste ni setili iste.

Ja nekako ceo proces posmatram iz ove vizure. 1. Emancipacije počinje od mlađih generacija 2. Stoga je teško očekivati da će emancipacija žena biti brža nego što je proces ulaska novih generacija u politiku.

E sada, što se tiče feminističkih pokreta, njihov problem je da ih listom vode žene koje su učinile za ženska prava zbog svog ekstremizma i levičarenja jednako koliko i Nataša Kandić za ljudska prava u Srbiji - jako malo.

Tako da ću se ja načekati da vidim par decenija da vidim da su žene prisutne u svim sferama života, ali će tada to biti kvalitetne građanke na visokim pozicijama, a ne ikebane po ključu.

YoKey said...

Nataša Mićić je bila najbolji predsednik (VD ili kako god) kojeg je ova bezvezna država imala, možda delom baš zbog toga što se nije trsila da bude "upečatljiva".

danica said...

Ako je ovo pravo legitimno,i ako ga ne sporite, kako sami kažete, onda lepo nemojte da ga osporavate - i tačka.

Ili počnite da ga osporavate. Samo nemojte ovako, ja to ne osporavam, ali u stvari ... e, to je već bez veze.

Aleksandar Stevanović said...

Ne osporavam je pravo da neko bori za nešto, ja samo osporavam ono za šta se bore ili tačnije rečeno način na koji to žele postići.

danica said...

Ako ne osporavate pravo na političku borbu, ne razumem kako onda osporavate legitimni način koji sve manjine odvajkada koriste u takvoj borbi!

Ali, ja se umorih, puno pozdrava svima

Aleksandar Stevanović said...

I ja da rezimiram, zene nisu manjina, nego vecina gotovo svugde osim u Kini.

Željka Buturović said...

analogija izmedju zena i manjina ne stoji. ne samo zato sto zene nisu manjina, nego zato sto izmedju muskaraca i zena ne postoji in-group out-group dinamika koje cesto postoji izmedju npr. etnickih grupa.

pojedinacne zene i muskarci - a time i njihovi interesi - su neraskidivo povezani (muz-zena, majka-sin, brat-sestra itd) na nacin na koji pripadnici etnickih grupa ne moraju da budu i cesto nisu. cak i da je pozitivna diskriminacija dobra stvar za manjine (u sta takodje ne verujem) iz toga i dalje ne sledi da ima bilo kakvog smisla u slucaju zena.

"Ja bih lično voleo da ih ima više u politici..."

meni je potpuno svejedno koliko ima zena u politici. imam otprilike nula razloga da mislim da ce neka zena da me predstavlja bolje nego neki muskarac.

Anonymous said...

Zeljka,ne znam zašto ste na ovaj način uporedili analogiju manjina i polova,ako ćemo baš da budemo precizni ima opcija a to je transeksualnost,neko će reći da formalizujem i da to nije suština al tako se stvaraju pravni propisi. Jedinu razliku vidim u vrsti podela,dok je polna ili rasna podela prirodna tj potiče od urođenih osobina nacionalna ili verska su veštačke,definiše ih društvo u nekom trenutke(kao što je npr 92 nastala nova nacija Bošnjaci,ne narod kao narod već podela na Bošnjake i one koji to nisu),al koliko je meni poznato ovo se uzima u obzir jedino pri definisanju još jednog nametnutog nakaradnog termina-politička korektnost koji nije ništa drugo nego zbirni naziv za sve diskriminacije na osnovu uređenih osobina(naziv politička u imenu potiče samo od grupacije koja je tim nakaradnim terminom najviše profitirala).

Suština je jasna,isto kao u slučaju negativnih i pozitivnih prava,ne može postojati pozitivna diskriminacija nekoga a da ne postoji negativna diskriminacija nekog drugog. Tačka

Anonymous said...

30% žena u Skupštini?
Što da ne!
Samo izmenite:
"Drugovi, ne spuštajte ruke"
u
"Drugarice, ne spuštajte ručice, glasanje nije završeno"!

@Yokey
Vd predsednica je ušla u istoriju protivustavnim proglašenjem vanrednog stanja. Nedovoljno upečatljivo?

Slaviša Tasić said...

Ima još jedna stvar kod pozitivne diskriminacije, ona je loša i za žene koje hoće da se bave politikom jer kad ih vidite u parlamentu prvi utisak će biti da su one tu ne zbog sposobnosti nego zbog kvote.

Slično je urađeno sa manjinama u Americi, crnci i potomci indijanaca mogu lakše da se upisuju na univerzitete, ali onda kada vidite nekog od njih na Harvardu odmah znate da nije tu zasluženo. To svi znaju i sa tim se zbivaju šale. I tako automatski potcenjujete čak i one koji bi prošli i pravu selekciju, najviše su oštećeni ti najbolji među manjinama.

kanura said...

A sta bi se desilo kada bi smo imali direktni izborni sistem. Recimo svaka opstina bira na izborima jednog pretstavnika za skupstinu. Kako tu nakupiti 30% dama.

Anonymous said...

Dobro, što obrisaste komentar?

Anonymous said...

@ duke of karijes
Постоји једно решење (то јест, нисам чуо да постоји такав систем било где у свету, али би он био најлогичнији у целој овој нелогичној причи о "квотама" које при том не смеју да се званично назову квоте): да се сваки други пут на изборима (уз поделу изборних јединица по пар - непар принципу) бирају само женски кандидати. У пропорционалном систему то исто се постиже тиме што сваки бирач има право да гласа два пута, и може да гласа оба пута за исту партију али може да нпр. заокружи "мушки ЛДП" и "женски СРС". И онда, и "мушке" и "женске" листе на нивоу целе државе добијају по половину посланичких места.

Anonymous said...

Ne!
Predlažem da jedan saziv Skupštine bude muški, a sledeći ženski (ili da dame imaju prednost?).
Na taj način ostvarićemo polnu kompetitivnost :)

Aleksandar Stevanović said...

@ Nemanja

uvek se nadje nacina da se postigne neki tesko smislen cilj.

Anonymous said...

Pošto ste mi obrisali komentar, da objasnim na konkretnom primeru falinku izbora.

Naime, i Ćićolina je "leđima" postala poslanik, samo je ona, za razliku od "naših" poslanica (poslanica, čoveče!) dala mnogima, a ove "naše" pojedinim.

Slikovit prikaz nedostatka izbornog sistema, partijskog uređenja.

kanura said...

A

YoKey said...

Nataša Mićić je bila najbolji predsednik (VD ili kako god), a vanredno stanje najbolji period ove bezvezne države. Nema cinculiranja oko ustava na nišanu snajpera.

kanura said...

Recimo u vojvodini imamo mesoviti izborni sirtem. Hoce onda u nekoj varijanti po proporcionalnom nacinu biti 60% zena ako se desi da na direktni nacin ne bude izabrana nijedna, i na taj nacin bi u Ukupnom zbiru dobili 30%.

Ovakvim stvarima se treba rugati i smejati. Kako drugacije nekom pokazati da je jadan. Ljudi nece da shvati sta znace kvote i da iste samo prave probleme tamo gde problema nije ni bilo.

Marko Paunović said...

Koliko vidim, u Americi i Engleskoj, gde imaju vecinski sistem, ima oko 20% zena u parlamentu (Kongresu, Senatu...)

Anonymous said...

@Yokey
ok.
Nataša Mićić je pokazala da Ustav nije bitan, iako je njen položaj proizilazio iz istog, snajperisti su gadan takmac.

Ali nemojte reći da nije bila upečatljiva :-)
ajd glas, ali stas?!

Anonymous said...

P.S. Vanredno stanje (bolje r) je toliko fino i elegantno rešenje, i o istom bi mogli da se ugledamo na Egipat, Siriju... Sjajno okruženje za život i posao :-)

YoKey said...

To da Nataša Mićić nije bila upečatljiva je Aleksandrova teza, a ne moja, sve lepo piše tu iznad, malo pažnje nije naodmet.
U rang Sirije Srbiju su gurali Milošević i njegovi banditi zbog kojih je vanredno stanje bilo i uvedeno, sasvim legalno i legitimno, a čime je Srbija odlučno i konačno izvedena iz tog nezavidnog društva, koliko god se naknadno ritali pravoslavni talibani.

Anonymous said...

Pravoslavni talibani?

400 bad request said...

"imam otprilike nula razloga da mislim da ce neka zena da me predstavlja bolje nego neki muskarac."

Sta mislite kada se kao motivacija za davanje povlascenih polozaja pojedincima iz nisko statusne drustvene grupe, daje menjanje rasprostranjenih predodzbi o toj grupi i onima koji iz nje dolaze?

Na primer:

http://kerryhowley.com/2009/01/25/the-obama-effect/

The Obama Effect

January 25th, 2009 § 3

This is exciting:

Now researchers have documented what they call an Obama effect, showing that a performance gap between African-Americans and whites on a 20-question test administered before Mr. Obama’s nomination all but disappeared when the exam was administered after his acceptance speech and again after the presidential election.

The study has not yet undergone peer review, and two academics who read it on Thursday said they would be interested to see if other researchers would be able to replicate its results.

It seems hard to believe, but all studies that reveal stereotype threat seem hard to believe, and yet there they are. This kind of thing is why I get so frustrated with social niceties like “I won’t vote for Hillary just because she is a woman” or “I would never vote for a man because of the color of his skin.” Well, why not? “Serious” voters focus on policy and ignore symbolism. But assuming the findings are valid, what educational policy works this well?

Anonymous said...

Hm. Zanimljivo.

Izgleda da se javni položaji ne posmatraju kao funkcije, već kao isključivo privilegije, te se, shodno tome, menjaju kriterijumi za izbor/postavljenje propisima "pozitivne" diskriminacije.

U ovom slučaju, obrazovanje ne dobija "pomoć prijatelja", već uzurpaciju jedne ustanove drugom.

Srđan Mladenović said...

Ovo je interesantna vest za ovu diskusiju: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=01&dd=09&nav_category=206&nav_id=403044

Dakle, sudstvo je jedna od triju vlasti u ovoj državi. U toj grani vlasti, žene imaju izrazitu premoć. Da li je to dobro ili loše? Ni jedno, ni drugo. Ne mislim da će se sudstvo popraviti samo zato što su žene u većini u odnosu na period kad to nije bio slučaj. Isto tako, ne pada mi na pamat da podržim neki eventualni predlog za pozitivnu diskriminaciju muškaraca. Nikome, ni ženama, ni muškarcima, neće biti bolje ako se legitimna borba za podjednake šanse u životu zameni za statističke paritete.