Pages

26 May 2011

Od korektnosti do debilnosti

Eto opet je Jovanović promoter politčki nekorektnog govora u Srbiji. Kada bi i o nekim drugim temama govorio lišen političke korektnosti imao bi još par Bambija na kontu. I kada se ne bi izvinjavao za sopstveno iznošenje notornih istina koje loše zvuče svetu u kojem je politička korektnost postala alem kamen društva zasnovanog na licemerju i nedotupavnosti.

Zaista, da li ima ikakvog elementa da se neko proziva zato što se zalaže da u Srbiji ne bude ustoličen sistem koji u sebi uvodi tekovine šerijatskog prava? Zar je šerijat nešto što obavezno mora biti prikazivano pozitivno, iako su zemlje u kojima ono danas dominira gotovo listom zemlje u kojima se krše ljudska prava i da ne idem dalje? Da li sada trebamo da budemo afirmativni i prema crkvenom pravu i da uvek pohvalno govorimo o crkvenim pogledima na svet?

Stvar je još gora jer se blasfemija kao neotuđivi deo zapadne kulture sada spontano ukida jer bi se neki divljak u azijskim nedođijama (a bogami i neki rođak istog koji ne bi da se integriše u evropsko društvo), mogao osetiti uvređenim, a potom i lokalni tumač božje reči izdati fatvu kojom bi korišćenje slobode govora u zemlji udaljenoj hiljadama kilometara kažnjavao likvidacijom. Evropska autocenzura kada je reč o islamu i srednjevekovnim praksama u mnogim zemljama u kojima šerijat dominira je barem za mene vrhunac cinizma i negiranja svega onoga što jesu evropske vrednosti. Ako su se crkva i država u Evropi razvele, da li sada treba da se zasnivaju novi polubračni odnosi.

5 comments:

Anonymous said...

Aha! Branite glupost i histeriju Čedomira Jovanovića?
I umesto da ste se "uhvatili" za motiv njegove izjave, a to je "rodna ravnopravnost" u Skupštini, Vi ste se okrenuli politički korektnom govoru?

Kako će ta izjava da utiče na glasače ldp-a u Novom Pazaru? Verovatno loše, ali to je njegova stvar.

Ali Čedica želi da na svakom trećem mestu sedi žena u Skupštini :)

Šarlatan je Čeda, što se krijemo?

Inače, proglasio je Engleze zaostalim zbog većinskog izbornog sistema. Valjda zna da je i u SAD isti izborni sistem.
"Ne glasa se za ličnost već za politiku", aloooo, ludak!

Aleksandar Stevanović said...

Srđane, ako si nešto mogao primetiti na ovom blogu to je da je moja omiljena tema odbrana slobode govora uvek i na svakom mestu. A sama priča o Jovanoviću i šerijatu je deo šire priče o autocenzuri u Evropi, a bogami i u SAD koja mi ide na živce.

Ako je rekao da su Englezi zaostali zbog izbornog sistema, to mu je jedan Bambi više. Jednokružni većinski sistem nije baš najbolji način da parlament preslika preferencije birača. A šta će uraditi u NP, valjda ceni da ima Bošnjaka kojima šerijat nije ideal.

Anonymous said...

Aleksandre Stevanoviću,
Cenim Vaš blog i napore u odbrani jedna tako dragocene slobode poput slobode govora.

Nije mi jasno zašto je ČJ upotrebio na takav način šerijat, verovatno samo on zna (a verovatno malo zna o šerijatu), i zašto tako olako vređa nečiju religiju, kada je upravo LDP toliko snage i vremena utrošio na smirivanju tenzija i odvojenosti nastalih ratom. Meni lično teže pada kada neko vređa pripadnike druge religija, verovatno zbog toga što imam prijatelje među njima, i nije mi baš najjasnije šta se time postiže i želi. Uvek me asocira na neki totalitarizam.

"Ako je rekao da su Englezi zaostali zbog izbornog sistema, to mu je jedan Bambi više. Jednokružni većinski sistem nije baš najbolji način da parlament preslika preferencije birača."

Malo ljudi pravi distinkciju u tome. Međutim, važnije je pitanje da li je prevashodni cilj parlamenta odraz volje birača, naročito preko partije, kako to ČJ želi. To je verovatno najveća opasnost.
Kada se uzme u obzir uslov EU vezan za rodnu ravnopravnost u Skupštini, to je dobar primer kako se ovde rešavaju te primedbe, i koliko jedno pogrešno rešenje postaje još gore, baš zahvaljujući nepromišljenosti prilikom postavljanja jednog sistema kakav je na pr. izborni. Kada Skupština već nije nikakav odraz volje birača u pogledu sastava, zašto se ne bi malo poigrali, doveli do apsurda celu stvar? To ČJ radi, igra se, histeriše, vređa, negativan je sav, neuređen, razvejan, nepovezan, i što je najgore, a to važi celu političku elitu, potpuno odsečen od interesa koje bi trebalo da zastupa, i zato cela politička klika više liči na neki marketing nego što bi to trebalo.

Za kraj, famozni član Ustava RS:
Položaj narodnih poslanika
Član 102.

Mandat narodnog poslanika počinje da teče danom potvrdjivanja mandata u Narodnoj skupštini i traje četiri godine odnosno do
prestanka manadata narodnih poslanika tog saziva Narodne skupštine.
Narodni poslanik je slobodan da, pod uslovima odredjenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj
stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika.

Narodni poslanik ne može biti poslanik u skupštini autonomne pokrajine, niti funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosudja,
niti može obavljati druge funkcije, poslove i dužnosti za koje je zakonom utvrdjeno da predstavljaju sukob interesa.
Izbor, prestanak mandata i položaj narodnih poslanika uredjuje se zakonom.

Dakle, poslanik je slobodan ali ne i obavezan da stavi svoj mandat na raspolaganje stranci.

Paranoid Android said...

Dok god Ceda ne zavrsi na sudu ili bude fizicki napadnut, ne vidim kako je nazivanje svakog ko se protivi uvodjenju kvote od 30% talibanom izraz slobode govora. Zar nema ovaj Zukurlovic pravo da se vredja?

Aleksandar Stevanović said...

Ovde nije rec o kvoti (koja je besmilica jer postoje razlozi zasto zene ne idu u politiku, a idu u, na primer, socijalnu zastitu i sl, jednostavno rec je o prioritetima u zivotu) ili bilo cemu, rec je o:

1. O tome da se stalno namecu novi oblici autocenzure jer bi se neka grupa mogla uvrediti zbog necega sto je retrogradno. Serijat je u velikoj meri retrogradan i nema nikakve veze sa evropskom kulturom.
2. Fenomen autocenzure postaje neverovatno izrazen upravo kada se govori o islamu. Ovo u Srbiji nije toliko slucaj kao u EU.