Pages

30 May 2011

Istočna Evropa

Bio sam nedavno u Bratislavi i prilično se iznanadio kada sam pročitao da je Bratislava u periodu od 1541. do 1784. veka bila glavni grad Mađarske.

Razmišljajući o tome da onda nije ni čudo što Mađarska i Slovačka ni do danas nisu rešili sve međusobne probleme, pokušao sam da se setim nekog sličnog primera, gde je nekada glavni grad danas postojeće države danas glavni grad neke druge države (ne uzimajući u obzir trivijalne slučajeve poput - London je nekada bio glavni grad SAD i Indije).

Uspeo sam da se setim još tri slučaja, sva tri u ovom delu Evrope, od toga dva direktno vezana za Srbiju. Dakle - Kijev (nekada glavni grad Rusije, danas Ukrajne), Skoplje i Priština (nekada glavni gradovi Srbije). Tu bi verovatno trebalo dodati i Istanbul, koji nije (više) prestonica Turske, a mislim da se slobodno može reći da je bio prestonica Grčke. Takođe, Prag je jedno vreme bio prestonica Svetog Rimskog Carstva,  za koje se možda može tvrditi da je prethodnica Nemačke.

Dakle, da li znate za još neki sličan slučaj, a da nije u Istočnoj Evropi?

PS. Ovo za Prištinu nisam siguran, engleska Vikipedija kaže da jeste, srpska kaže da nije.

4 comments:

Anonymous said...

Мора да има неки пример који није из источне (и уопште из Европе). На пример, неки из историје блиског истока, где је Вавилон био престоница разних држава (између осталог и Александрове). Но, док се не сетим неког примера на задату тему - ево једног овдашњег: да је опстала РСК, то би био пример за двопрестоништво, пошто је Книн био седиште хрватске средњевековне државе краља Звонимира. Узгред, никад нисам чуо да је Приштина била седиште средњевековне Србије (били су то најдуже Рас, а на кратко Призрен, Скопље, Крушевац, Београд, Смедерево).

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Babe i žabe.

VP said...

Što se tiče Praga, ne bih baš rekao da podpada pod ovu kategoriju: Sveto Rimsko Carstvo nije imalo glavni grad; to što je neki Car izabrao Prag za svoje sedište ništa ne znači. Ako išta, pre je trebalo navesti godine 1346–1378, kada je Karlo IV bio Car (i kralj Bohemije), a ne kada je neki Habsburg rešio da sedi neko vreme u Pragu. :)

Što se Kijeva tiče, ne bih baš rekao da je ikad bio predstonica Rusije. Država sa središtem u Kijevu se zvala Kijevska Rusija (Kievan Rus') i postojala je negde oko 11, 12 veka (dok ih Mongoli nisu pregazili). To što se kasnije Moskovska kneževina (Grand Duchy of Moscow) proširila i konačno proglasila Ruskim carstvom nema mnogo veze sa Kijevskom Rusijom.

Jedini banalni primer koji mi pada na pamet je da je Kopenhagen bio predstonica Kalmarske Unije (Kalmar Union), te samim tim i Švedske i Norveške, al to je podjednako tanko kao i ovo pre toga. Pretpostavljam da bi na blizkom istoku bilo nekih primera, ali nisam upoznat sa istorijom tih predela.