Pages

31 May 2011

Crkva, drzava, filatelija

Vole ljudi u Srbiji da se bave tuđim poslom, a o tuđim parama i da ne pričam. Elem, svi građani Srbije, nezavisno da li se krste, klanjaju, petokrače ili rade nešto deseto ima da plate božjem provajderu sa više nego dominantnim učešćem na tržištu religije u Srbije prilikom svake kupovine poštanske usluge. Ne bi mene toliko nerviralo to što mi crkva tu i tamo ulazi u državu, već me nervira što je ovo "dobrovoljno prilaganje" nemoguće izbeći jer državna pošta ima monopol u određenim segmentima i tu nema izbora.
Dalje nije mi jasno, ako se već neka izdvajanja iz budžeta za verske organizacije pravdaju zaštitom kulturno-istorijskog nasleđa, gde je ono kod crkve koja još nije ni završena. Hram Svetog Save koji se gradi decenijama je prava slika i prilika našeg naroda, megalomanije i nerealnih ciljeva. Kada sam ja kao neko ko se uglavnom bavi preispitivanjem ima li boga ili nema i ko ne veruje preterano u etablirane provajdere i sam dao određeni prilog bez pompe pre nekih 15 godina, dobro znam da se tadašnja procena vrednosti radova do kraja i današnja razlikuju za "svega" 10-15 puta.

9 comments:

mileusna said...

To je već odomaćeni bezobrazluk, ta doplatna markica se stalno uvodi s vremena na vreme. A hram napreduje li napreduje... Treba snimiti jedan Insajder o parama od doplatnih markica za Hram. :)

Ja ne znam kako se neko udružeje potrošača već njih pobunilo protiv ovog, valjda niko ne sme na crkvu da udari.

Anonymous said...

Ih, pa svi pljuju Crkvu, šta pričate. Gde god se okrenem, izlivi mržnje prema crkvama i verskim zajednicama. Insajder za Hram? Može! A prvo za Poštu? Je l' pravedno? (da prvo vidimo gde te pare idu, dolaze li do fondova, ili je isto kao ckrs, ztkrvi, loto...)

Stanke said...

Aleksandre, ovo rade unazad već nekoliko godina. Svake godine od juna do avgusta otimaju pare bez pitanja. Sećam se pre par godina je bilo za obnovu Hilandara.

I ne mislim da država sme, pod bilo kojim izgovorom, u bilo koju svrhu na ovaj način da prikuplja pare.

@Srđan:
Što se mene tiče, ovo nema veze sa SPC. Ovo ima veze sa time da li je ovo sekularna država ili nije. I nasilnim otimanjem novca od svih, bilo da su inoverni ili neverni.

mileusna said...

@stanke Ma nema veze sa verom uopšte, jednostavno, ne postoji opravdanje da se nasilno naplaćuje bilo šta pa i humanitarna pomoć. Lepo napisa neko na Blicu, za pomoć Japanu postojao je SMS broj, ko je hteo poslao je SMS i molim lepo. Mogli bi tako i vernici SPC da se otvore za svoj hram, ne vidim što moram ja da ga dotiram i to još uredbom Vlade?!

Anonymous said...

I šta ako jeste bio sms? I šta ima veze šta piše na markici?
:)))
(ne volim ove mnogostruke, ali u pitanju je širok osmeh)
Pravite previd na samom početku.

zmau said...

Ja ovde ne vidim nikakav specijalan problem. Država ionako uzima veliku kintu od građana, i troši je na razne gluposti. Ne bi me začudilo da je prihod od markica samo manji deo kinte koju država ulaže u hram. Samo je ovakav način prikupljanja novca očiglednij, pa nas više nervira, isto kao i TV pretplata.
Mislim, mogle su markice jednostavno da poskupe za isti taj iznos, i to niko od nas ne bi ni primetio.

zmau said...

državna pošta ima monopol u određenim segmentima i tu nema izbora
Da li bukvalno postoji zabrana za privatne kurirske službe ? Koji segmenti posla su u pitanju ?
Ja nešto ne verujem da ne možeš recimo AKSu da odneseš kovertu i da je oni isporuče gde treba, a ne uzidaju još jednu ciglu u hram.

Marko Paunović said...

Ima monopol u dva smisla. Prvo, odredjena kategorija posiljki je rezervisana za drzavnu postu (mrzi me sada da gledam zakon da vidim tacnu definiciju). Drugo, drzavnim organima je zabranjeno da koriste usluge drugih "operatera", a buduci da drzavni organi generisu veliki posao, to je veoma bitno.

Marko Paunović said...

Ipak me nije mrzelo... Dakle:

Clan 19.
Rezervisane postanske usluge obuhvataju:
1) prijem i/ili prenos i/ili urucenje pismonosnih posiljaka,
do utvrdjenog limita po masi i ceni;
2) prijem i/ili prenos i/ili isplatu uputnica u klasicnoj i
elektronskoj formi.

Rezervisanom postanskom uslugom smatra se i prijem i/ili
prenos i/ili urucenje pismena u sudskom, upravnom i prekrsajnom postupku, bez obzira na limite.

Limite po masi i ceni iz stava 1. ovog clana utvrdjuje Republicka agencija za postanske usluge uz saglasnost Vlade Republike Srbije, pri cemu oni ne mogu biti veci od 350 grama i petostrukog iznosa postarine za pismo prve stope tezine i najbrzeg stepena prenosa.

Rezervisane postanske usluge obavqa javni postanski
operator.