Pages

26 April 2011

Nove svinjarije

Stižu nam izmene & dopune Zakona o drumskom saobraćaju. Kome se čita ima na sajtu skupštine.

Mene kopka jedna misterija, otkuda tolika prilježnost koja liči na fenomen panamomanije (kako ga krstiše vlasnik Virgin Airlines-a pre nekih 30 i kusur godina) koja bi se mogla nazvati beotaksimanija. Kako to da se na taksi prevozu svako malo gazi Ustav RS i potrošači, prvo kroz ograničenje broja taksista kroz neke studije koje nemaju blage veze sa zdravim razumom, da bi vrhunac stigao kroz određivanje najniže cene po kojoj se sme obavljati taksi prevoz? Pa šta su oni, socijalni slučajevi, pandani najnižoj ceni rada? I od kada isto košta taksirati u Mercedesu i u drndavcu od 2-3 hiljade EUR na plin.

Ako prenebregnemo ovo silovanje konkurentskog tržišta kroz institucionalizovanje kartelskih cena na nivou, opštine, grada i NJ.K.V. od Taksija - Grada Beograda, onda se granica nikako ne bi mogla postaviti gde je sada u Beogradu, nego lepo na nivou, recimo, koji postoji u Novom Sadu ili Užicu. Samo što onda to ne bi imalo efekta o kojem maštaju neki koji bi da lepo žive, a malo rade. Nadam se da će naša Komisija za nepopularne & nepodobne kapitaliste primeniti iste aršine, ako im je kartelski lebac odveć pitanje standarda vox populi, jer se kroz ovu odluku nastoji sistematski oteti potrošački višak koji danas postoji upravo zbog mehanizma cenovne konkurencije.


Naravno, mene i dalje kopka pitanje s početka teksta? Smehotresno je jer ispada da su neviđeno moćni oni koji tvrde da su oni koji voze jeftinije uglavnom secikese. A i da su potrošači lišeni svake pameti, pa ne znaju osnovne matematičke operacije i obavezno se preračunaju kod popusta, što je bila teza pre godinu ili dve.

4 comments:

Anonymous said...

Žalosno je što priča o taksistima, a i o svim drugim "zaštićenim" delatnostima, ne dolazi do javnosti! (A gsp? Metro?)
Verovatno je posledica ugrožene slobode govora i kontrole medija.

Elem, šta vrhuška radi? Koje su opsenarske metode? Važno je da u vremenski ograničenim, i za to određenim intervalima izdvajaju grupe koje pod "zaštitu" stavljaju. To je pristup iz komunizma, gde se ljudska prava kolektivno razumeju, a pojedinac je određen grupi, a ako nije - šteta za njega! U tim intervalima, forsiranjem se ne dozvoljava pogled u celini - potrošači, ili u pojedinosti - individua. Možda vam se ne svidi, ali "pride" je u toj priči. To je dodatna fora, grupe se postavljaju tako da neku moraš da podržiš, i na taj se uključujes u njihovu igru, tj. podržavaš njihov pogled na svet, svet grupa koje valja zaštititi. Naravno, takva zaštita nije besplatna, ona uz političku manipulaciju ide.

Vlada said...

Ova Alan Ford zemlja je nepresušna, svinjarije su postale deo svakodnevnice, strašno je što smo se navikli na njih. Zdravstveno osiguranje i beogradski taksisti mi nekako najviše bodu oči. Da mi je samo pet minuta vlasti :))

Neće više biti jeftinije hrane

a zatim kontra...

Kukuruza više nego što možemo da potrošimo

Troškove privatnih pregleda niko ne refundira

Državni organi ne poštuju zakone

U litru goriva četiri nameta države

Kazna za sušenje veša 5.000 dinara

SINDIKALCI "KNJAZ MILOŠA" NE PRISTAJU NA OTKAZE

Najjače:

SKANDAL
ĐAVO NA RTS ZA VASKRS!


..a ovo je samo od danas i juče:))

Apelujem na Novi Zeland da mi da državljanstvo (ili Australija)

Anonymous said...

Zašto Nz ili Aus? Može i bilo koja evropska za izuzetkom Albanije, exyu i exsssr. Pa onda karibi i s. amerika, neke afričke i azijske :)

Nemojte samo nz-au, ipak je Srb zemlja sa najvišim nivoom j.potrošnje, bez suda, tužilaštva, zakona, SVOJINE, i sa najčudnijim shvatanjem demokratije koje se sastoji od blanko ostavki, "otvorenih lista", jedne izborne jedinice sa partijskim nosiocima, i partijama koje su replike kp!

Tako nešto ne postoji, osim u Srbiji.

Anonymous said...

Zaboravio medije pod partijskom kontrolom!