Pages

02 April 2011

LDP o Kubi

Najava projekcije zanimljivog dokumentarca o političkoj represiji na Kubi pod naslovom Unuci kubanske revolucije u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Za one koji su u Beogradu i imaju vremena, mogu da skoknu tamo. Posle projekcije je tribina koju organizuje LDP i među govornicima je i jedan stalni komentator sa Tržišnog Rešenja, ako se ne varam. :)

19 comments:

Nemanja said...

Koji komentator? Da znamo da li da dolazimo :D

fg said...

Pretpostavljam Lighthouse.

Anonymous said...

Internazionale... Politbiro?

Ne... Totalitarci o totalitarcima... Da nije ovo Sovjetski Savez?

P.S. Mogli ste ranije da javite. Da se spremim za akciju :)

Lighthouse said...

Ivane,

Hvala za reklamu. Film je bio izuzetno zanimljiv, na momente potresan, a u svakom slučaju vrlo originalan (s obzirom na stereotipe koji o Kubi ovde vladaju, ovakve ili onakve stereotipe, bez obzira na stavove o njoj). Ko ne veruje, i nije bio na projekciji, neka pogleda trailere, ima ih dva, od 60 i od 120 sec, lako će ih izguglovati.

Tribina posle filma je bila malo smorna, najviše zbog nekoliko pristalica režima na Kubi (članova Komunističke omladine, ili tako neke organizacije) koji su hteli da drže predavanje iz marksizma-lenjinizma, pa je bio problem da i drugi koji su hteli nešto da kažu/upitaju dođu do reči. Ali, dobro je da su i oni odgledali film, koji je toliko jak protivargument svemu onom u šta veruju.

Ko je od mene tamo očekivao libertarijansku žvaku, isto kao i onaj ko je evtl. očekivao socijaldemokratsku žvaku, mogao je da se ubriše. Moja tema je bila spoljna politika Srbije (i njen odnos prema režimima u kojima se krše ljudska prava), a podtema moralni aspekti turističkih putovanja na Kubu. Zaključak: spoljna politika se vodi iz interesa, ama je problem što je Srbija malo pogrešno definisala svoje interese. Evtl. bojkot Kube kao turističke destinacije štetio bi kubanskom narodu više nego režimu, a najviše šteti onom ko ne ode na put. Treba ići (tj. onaj ko to može sebi da priušti), ali gledati i iza kulisa turističkih rajeva, i po povratku objektivno preneti svima šta se videlo.

fg said...

Ko je od mene tamo očekivao libertarijansku žvaku, isto kao i onaj ko je evtl. očekivao socijaldemokratsku žvaku, mogao je da se ubriše.

:)

tiki said...

Mada bi lepo bilo od LDP da napravi tako nešto i o brozistanu ,zadnjih dekada Brozova vakta i godine dok je rahmetli bio preCjednik. A što se tiče Kube svi tamo idu po kopulaciju za male pare.

Vlada M said...

Jel ima sanse da okacite film negde da pogledamo i mi koji nismo mogli da dodjemo? :)

Lighthouse said...

Vlado M, Tiki, ostali,

Vlasnik filma je Švedski internacionalni liberalni centar (SILC) iz Stokholma, pa LDP nije "vlasna" da ga kači ili opet prikazuje bez da pita SILC. Inače, pored SILC i Komesarijata za ljudska prava LDP, suorganizatori tribine su bili i nevladine organizacije Resurs centar Stari Grad i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

LDP je svojom logistikom dosta pomogla nekoliko NVO koje su snimale filmove na temu političke pozadine ubistva Đinđića. Ali, LDP nije filmska producentska kuća, nego politička stranka od koje se očekuje da ponudi rešenja za političke probleme i evtl. preuzme odgovornost za njihovo rešavanje.

Napokon, ko hoće da snima film o Brozu, slobodno mu, pozdravljam.

Ivan Jankovic said...

Lighouse i Tiki,

Antun Vrdoljak je zapravo snimio film o Titu koji uopste nije los. Znajuci za Vrdoljakov politicki "habitus" pa cak i licni karakter (nekim porodicnim vezama imam kontakata sa ljudima oko njega i cak njim samim) ocekivao sam potpunu katastrofu od tog filma. Ali, on uospte nije los ni nacioanlisticki, ili je recimo manje palanacki i nacionalsiticki od vecine novih srpskih filomova o Drazi Mihailovicu i Ravnoj Gori, koji samo recituju doktrine kragujevackih Pogleda. Recimo, u Vrdoljakovom filmu se, iako je Srbija kao Srbija tek sporadicno tretirana, hvali strategija generala Mihailovica koji je mudro ogranicavao opseg vojnih akcija da bi minimizovao civilna stradanja, nasuprot Titu kome je samo komunisticka revolucija po ma koju cenu bila na umu. To nije bas uobicajeno gledanje na ovaj problem u hrvatskoj javnosti, zar ne? I Tito je napadnut nemilosrdno kao komunisticki diktator, ne po bilo kom drugom osnovu, i cak i ako ima tu i tamo one standardne kic-kuknjave na "velikosrpstvo" u Jugoslaviji, ona je delom opravdana posebno kad se odnosi na Rankovica i njegovu ulogu (gde govori o Rankovicu kao staljinisti i centralizatoru, pa u sklopu toga i srbo-komunisti).

Ovaj film se moze naci na youtubeu iz vise nastavaka i preporucujem ga svima.

tiki said...

Ivane
ja sam u šali mislio na drugarsku samokritiku Brozizma u LDPu ništa više. LDP bi mogla biti ozbiljna stranka tek kad se reši mnogih Broznih svetonazora i kadrova (komunističkih nadridisidenata) .Mislim čemu raskrinkavat Kastra kad nisu raskrinkali titine u svojim redovima .

Lighthouse said...

Ivane,

Wow, puno hvala za hint. Odmah ću da pogledam film. To da neko u Hrvatskoj napušta stereotipe o Draži Mihajloviću, to je baš dobra vest. Krajnje vreme je da se spor oko istorijske uloge ravnogoraca razvenča od ratkomladićevskog novočetništva, da se u Srbiji (a i u njenom susedstvu) dođe do uravnoteženije ocene dva pokreta u WW2 (NOVJ i JVO), recimo onakve kakva preovlađuje u SAD ili Francuskoj, te da se nanovo i pažljivije proceni šta je "zločinački poduhvat" iz 1990-tih baštinio od komunizma a šta od četničkog nacionalizma.

Lighthouse said...

Tiki,

Uz sve moje zapljuvke na račun Josipa Broza, opet tvrdim da je Kastro bio gori, i to znatno. Vama je LDP trn u oku, jer u njoj još poneko oseća nostalgiju za JBT. Pogledajte sve one druge okolo, kojima iz očiju vire brvna.

Lighthouse said...

Gledao 6. epizodu Vrdoljakove serije o Titu, epizodu o Blajburgu, Kočevskom rogu, Teznom, Hudoj jami i drugim masovnim ubistvima zarobljenika i civila, pre i posle 15.maja 1945. Jezivo!

Nikolap said...

Gde može da se nađe Vrdoljakov serijal na netu? Pošto na yt vidim samo 8. epizodu..?

Ivan Jankovic said...

Lighthouse,

te epizode o zlocinima krajem rata spadaju medju najbolje. Ali, takodje ne propustite ni epizode o Titovom boravku u SSSRu i karijeri dousnika KGB i direktnoj ulozi u likvidaciji doamcih kadrova zarad samopromocije kod Kobe. To je takodje uglavnom nov, ili bar delimicno nov materijal. Film je bio zestoko napadan u Hrvatskoj, bila je velika galama kako se tako sta prikazuje na HRTu, "rehabilitacija ustastva" i slicne mantre, odmah su krenuli SUBNORi, ali i razni "antifasiticki" NGOovi da kukaju.

Janko said...

http://www.btmon.com/Video/Unsorted/Tito_Antun_Vrdoljak.torrent.html

Lighthouse said...

Ivane,

Na momente se stvarno u 6.epizodi Vrdoljakove serije o Titu na najblaže rečeno benevolentan način tretiraju ustaše i domobrani. Jeste da su tema epizode streljanja ustaša, domobrana i brojnih drugih kategorija bez suda, masovno, uz mučenja i poniženja, i to u trenutku kad je rat već bio zvanično završen (posle 15.05.45), pa dakle o tome kako su oni bili žrtve ratnog zločina (što tada i jesu bili). Ali se oni na mnogo mesta, kroz usta svedoka, nazivaju, eksplicitno ili implicitno, "hrvatskom vojskom", "našom vojskom", itd, čime se aludira da se radi o nekakvim pravednicima, u smislu nekog ko ne samo arbitrarno streljanje nego ni suđenje nije zaslužio (a suđenje i iz njega izvedenu kaznu su mnogi od njih bili zaslužili). Kroz celu epizodu provejava neizrečen stav da je, tada i time, Hrvatska bila okupirana. A vidimo iz nekih drugih delova epizode da udeo Hrvata i Srba iz Hrvatske među egzekutorima (kao i slovenačkih komunista, na čijoj rteritoriji su se zločini i desili) uopšte nije bio mali. To nekako ne ide zajedno, kakva je to okupacija kad nigde nema okupatora, ili je on bar "bratski-jedinstveno" pomešan s domaćima?

Tako da Vrdoljak nije svetac, napokon je on ipak bio Tuđmanov direktor televizije, a to se ne postaje zbog zasluga za ljudska prava. Ipak, uprkos liku autora, koji stvarno ovde treba staviti u zagradu, 6.epizoda je fantastičan izvor materijala, i treba je obavezno pogledati. Jer, sve je toliko autentično, toliko potkrepljeno činjenicama i arheo-nalazima, kao i fotografijama i ponekim filmskim zapisom, da stvarno nema dileme šta se tamo dešavalo. Još jedna mala primedba: trebalo je naglasiti kad je u pitanju filmska rekonstrukcija a ne dokumentarac - meni je jasno, ali ne mora svakome biti.

fg said...

Antun Vrdoljak je napisao pogovor knjige Pere Simica "Tito, tajna veka", pa mislim da se slaze sa onim sto je Simic izneo u knjizi.
Na sajtu RTS postoji snimak emisije "Svedok" u kojoj je gostovao Pero Simic. Tu moze da se cuje par bitnih novina vezanih za Tita i njegovu Jugoslaviju, a koja se dijametralno razlikuju od onoga sto tvrdi zvanicna istoriografija, pre svega mislim na "istorijsko NE" Staljinu.

Tomaž Štih said...

He, he... Imate nešto, što se zove "centar za kulturnu dekontaminaciju"? Treba to i nama.