Pages

28 April 2011

Hayek v. Keynes 2


I prvi deo ako niste videli.

17 comments:

Pavle Mihajlović said...

nije fer nisam stigao da objavim prvi na blogu novu epizodu, vi sa tržišnog rešenja ste nelojalna konkurencija, mi mali blogeri ništa ne možemo da radimo. strašno!

fg said...

Blogerska mafija...

Slaviša Tasić said...

Treba država duradi nešto povodom toga.

Pavle Mihajlović said...

duradi svakako

Lighthouse said...

Predlažem da se prvo sačini Nacionalna strategija razvoja blogerstva. Zatim, da se donese Zakon o blogu. Onda, da se osnuje Agencija. Posle, da se blogeri iz sive zone uvedu u legalne ekonomske tokove (za početak, paušalan porez i podsticaji za svakog zaposlenog). Da se sprečava nelojalna konkurencija, da se izvrši pravednija raspodela megabajta na Internetu. A kad neko hoće da otvori novi blog, da Agencija proceni je li tržištu takav još potreban. Naravno, i da se koristi zvanično pismo, za postove na stranim jezicima i pismima uvesti akcize, dočim za tekstove od posebnog nacionalnog ili uopšte društvenog interesa umanjiti PDV (na 8%, dosta je, nije hleb u pitanju pa da hoćete 0%). Povesti kampanju protiv "blogerskih rajeva" (egzotičnih prekomorskih zemalja koje zanemaruju regulaciju tako važnog pitanja). Na svaki način podsticati "socijalno odgovorno" u sadejstvu s "nacionalno odgovornim" blogerstvom. Sve u svemu, aktivan pristup tom izazovu savremenog doba, toj posledici neumitnog razvoja moderne tehnologije.

YoKey said...

@Lighthouse
Rečima Boba Rocka: "Lucidno, mudro i dozlaboga lukavo!"
Lighthousea za predsednika! ;)

Ivan Jankovic said...

Da, drzava mora duradi nesto, i evo sta: antimonopolska komisija treba da izvrsi analizu blogerskih praksi dominantnog ponudjaca Trzisno Resenje, i da ustanovi da li je bilo nekonkurentksih ponasanja u smislu vezane prodaje. Preliminarna analiza pokazuje da je TR neovlasceno poklanjao skupa sa ekonomskim i politickim analizama sto je njihov glavni prozivod, tekstove o fudbalu, sevdalinkama, filmske kritike i analize epskih pesama, cime je svakako napravio nelojalnu konkurenciju Fon Nojmanu i ostalim cestitim blogerima koji zbog manjeg broja zaposlenih i odsustva odgovarajuceg osoblja nisu mogli to da prate. Predlaze se razbijanje TR na core delatnost, i na sporedne aktivnosti tipa "kultura" i slicno.

Чокањ said...

Таман се обрадовах, учини ми се да је овај лево на сличици Френк Запа.
А оно неки економист.

Quelle domage :(

Ivan Jankovic said...

Mada se zlikovci sa TR mogu braniti da je njihovo relevantno trziste svi blogovi na srpskom, a mozda i na engleskom jer veliki broj citalaca zna taj jezik, Komisija ne sme da nasedne na tu providnu monopolisticku racionalizaciju ovih Bloger Barona; relevantno trziste je trziste samodeklaraisanih libertarijanskih blogova na srpskom, i na ekavici. Dakle, cetiri i po. :) Sto samo dodatno pokazuje kakva necuvena koncentracija trzista libertarijanskog blogovanja na ekavici je izvrsena u Srbiji.

vucko said...

Off topic - videh na desnoj strani citat:

Ničiji život, svojina i sloboda nisu sigurni dok skupština zaseda.

Mark Twain


Ovo je možda Mark Tven koristio, ali je original, koliko znam, od sudije Gidiona Takera - Vikipedija kaže:

Gideon John Tucker (February 10, 1826 New York City - July 1899 New York City) was an American lawyer, newspaper editor and politician. In 1866, as Surrogate of New York, he wrote in a decision of a will case: "No man's life, liberty or property are safe while the Legislature is in session."

Anonymous said...

Zato svu vlast sažeti u izvršnoj. Tada je sigurnost stalno ugrožena, i šta s tim??? Svaka sigurnost je lažna.

Lighthouse said...

Ivane,
Nemojte tako, TR je negovala corporate social responsibility. Sećam se, pre tri godine, dobih majicu kao najrevnosniji komentator te godine. TR treba da bude nosilac razvoja blogerstva u Srbiji. Uostalom, firma koja zapošljava 7 blogera ne sme propasti. A gde su tek kooperanti (komentatori)?

Peđa Mitrović said...

U pravu ste, Lighthouse, TR je too big to fail. Zato ga treba nacionalizovati.

Igor said...

"Sećam se, pre tri godine, dobih majicu kao najrevnosniji komentator te godine."

Joj Lighthouse, cutite, some here will get the idea...

YoKey said...

@Lighthouse
Pridružujem se Igorovom apelu: Don't feed the trolls, ako Boga znate, udaviše nas ove godine :(

@Чокањ
"Quelle domage"?
Joe's Domage.
http://www.zappa.com/fz/discography/2004joesdomage.html

Taj levo liči na Zapu u senatu
http://www.youtube.com/results?search_query=frank+zappa+senate+hearing&aq=0&oq=frank+zappa+senate

Back to the video: sve je tu OK, samo me još od početka (prvog uradka) žešće nervira to što glumci neodoljivo liče na zamenjene likove iz realnog života: Kejnz je isti Hajek, Hajek neodoljivo liči na Kejnza. Kod prvog videa sam žešće bio u zabuni, čak sam mislio da namerno Hajek repuje Kejnzovu mantru i obrnuto. Samo da je "Hajek" prosledio naočare "Kejnzu" i da su zamenili uloge, sve bi bilo taman.

Jadranko Brkic said...

Bitka stoljeća: Keynes protiv Hayeka, druga runda (sa prevodom):

Bitka Stoljeca

Unknown said...

http://www.youtube.com/watch?v=7k7ob438hk0

druga verzija drugog dela