Pages

15 September 2010

Moj RSS feed

Pre jedno šest meseci sam počeo da koristim Google Reader kao svoj "agregator". Pomislih da još ima ljudi koji još uvek ne koriste slične servise i da bi bilo dobro da ukažem na korisnost. Dakle, ako pratite više blogova i/ili sajtova, pređite na Reader odmah! Sve je mnogo jednostavnije i brže od otvaranja stranica u browseru.

Pored toga, možda bi nekoga zanimalo šta ja pratim na Readeru.

Prvo, pratim tri bloga koji su pri časopisu American Interest. Jedan je blog Waltera Russela Meada (Via Meadia), koji se dominantno bavi američkom spoljnom politikom i komentarisanjem dešavanja u svetu. Drugi je blog Petera Bergera (Religion and Other Curiosities), koji je sociolog religije, ali na blogu komentariše i pitanja koja nisu usko vezana za religiju. Treći je "opšti" blog American Interesta (AI Cont'd) koji pretežno pokriva pitanja spoljne politike, ali se ponekada bavi i američkom unutrašnjom politikom.

U drugom "bloku" su blogovi londonskog Economista. Ima ih jedno 18, ali sam se ja "pretplatio" na sedam. Free Exchange i Schumpeter's Notebook su najopštiji. Free Exchange se uglavnom bavi ekonomskim pitanjima, kako ekonmskom teorijom, tako i ekonomskom politikom, dok je Schumpeter's Notebook više orijentisan na biznis. Bagehot's Notebook se bavi britanskom politikom, Charlemagne's Notebook briselskom politikom, Eastern Approaches istočnoevropskom, a Democracy in America Američkom politikom. Babbage se bavi tehnologijom.

Sledi gomila (15-ak) ekonomskih blogova. Pored blogova na koje ovde često linkujemo (Marginal Revolution, Cafe Hayek, Econlog, Freakonomics, Greg Mankiw), hteo bih da skrenem pažnju na još nekoliko na koje ređe linkujemo. The Big Questions je blog Stevena Landsburga, profesora iz Rochestera, koji je pokrenuo sa idejom promovisanja istoimene knjige. Sledeći je Charter Cities Blog za koji često piše Paul Romer, a koji služi da promoviše Romerovu ideju slobodnih gradova, o kojoj je Slaviša pisao još odavno. Tu su i The Money Illusion Scotta Sumnera, čoveka koji je opsednut monetarnom politikom, ali je odličan bloger, The Rational Optimist Matta Ridleya (koji je posvećen promovisanju ideja iz istoimene knjige), Ideas Davida Friedmana, blog Johna Stossela, zatim VoxEU, sajt posvećen popularizaciji nekih nalaza ekonomske nauke, kao i Aid Watch, blog Williama Easterlyja. Od nedavno čitam i Market Urbanism.

Tu su i još dva - Agro gerila, sjajan domaći blog, kao i Blogoir, blog bivšeg britanskog ambasadora u Srbiji, Charlesa Crawforda, svrstan među 30 najboljih britanskih libertarijanskih blogova.

Za kraj, trebaju mi preporuke za dve teme. Prva je sport - da li postoji neki dobar domaći blog koji pokriva utakmice reprezentacija (u svim sportovima), Ligu šampiona, svetska i evropska prvenstva? Mislim, nekako su mi novinski izveštaji suviše "sterilni" i/ili pristrasni. Drugo, da li znate za neki dobar strani blog koji se bavi popularnom naukom? Dakle, nešto kao prevod naučnih saznanja iz biologije, hemije, fizike, astronomije, geologije, psihologije na jezik nas laika. Recimo, nešto kao VoxEu, ali za druge nauke.

17 comments:

thePACE said...

za sport www.sportske.net

Lazar Antonić said...

Eastern Approaches... To je naslov sjajne knjige koju je napisao Fitzroy McLean o tome kako su saveznici krajem drugog svetskog rata (1943.) odlucili da pomazu partizanima bez obzira sto su bili komunisti umesto cetnicima. On zna, jer je bio general koji je proveo 1943. i 1944. u Bosni i Srbiji sa Titom.

Uglavnom, ovaj engleski general je obavestio cercila da se partizani bore protiv nemaca dok cetnici uglavnom kohabituju ili se bore samo protiv partizana. Kaze da je imajuci u vidu drakonske odmazde od strane nemaca takav prisupt bio racionalan, mozda cak i patriotski, ali je saveznicima tada trebao neko ko bi maltretirao nemce.

Kada je rekao Cercilu, posle nekoliko nedelja provedenih sa Titom, da nema sumnje da ce partizani posle rata uspostaviti totalitarni sistem Cercil ga je pitao: "Da li vi planirate da ucinite Jugoslaviju svojim domom posle rata?" Posto je dobio odrican odgovor rekao je "Ne planiram ni ja." I tako odlucio da pomogne kouministima.

Inace, to nisam znao, Tito je posle desanta na Drvar bio evakuisan u Bari, engleskim avionom sa ruskom posadom. Ipak ubrzo je odluceno da se prebaci na Vis, da bude u zemlji, a Vis su branili engleska i americka mornarica koje su imale baze na ostrvu. Tito je ziveo u nekoj pecini a ne u kuci, odakle je zapalio saveznicima pred oslobodjenje Beograda da bi se pridruzio crvenoj armiji negde u Madjarskoj, sto je jako naljutilo saveznike.

Mnogo interesantnih detalja koje nisam znao ranije. A podsetio me Marko Eastern Approaches blogom.

Dragan Varagic said...

Imate interesantan blog o nauci na adresi http://www.svetnauke.org/ Mogli biste moža pratiti malo više domaćih blogova, pa pogledajte npr, listu na adresi http://www.blogodak.com/blog_rank.php

Strile said...

@Lazare,

Mislim da je ta odluka imala manje veze sa situacijom na terenu, a više sa Teheranom i Čerčilovim pristankom (na pritiske Ruzvelta) da se sa Staljinom ide na podelu Evrope. Malo je mit to kako se četnici nisu borili protiv Nemaca, a još više kako su se partizani borili. Bliže je istini da su se međusobno prebrojavali te 1943, pogotovo partizani, za koje je malo ko i čuo (bar ne u Srbiji) dok se nije pojavila Crvena armija.

Inače, postoji priča i o komunističkim krticama u kontra-obaveštajnoj službi u Kairu, koja je, navodno, frizirala izveštaje sa Balkana. Opet mislim da je to od malog značaja, ako imamo u vidu odluke iz Teherana. I da nisu bile frizirane, niko ih ne bi čitao i na osnovu njih donosio političke odluke.

Što se tiče Italije, saveznici su mogli iskrcavanjem na Balkanu još 1943. da Hitleru donesu rat u dvorište, pa i da oslobode čitavu Evropu bez Sovjeta. Četnici su čak i imali razrađen plan za oslobođenje Dalmacije radi pripreme terena za iskrcavanje. Ali, plašili su se da se Staljin ne naljuti. Žrtava bi sigurno bilo manje, a geopolitička slika Evrope drastično drugačija... Al džaba, kad je Ujka Sem bio fasciniran čika-Džoovim brkovima.

mileusna said...

Evo malo reklame, sad kad si otkrio RSS reader, možda će ti biti od koristi.

Naslovi.net nude RSS feed za pretragu po bilo kojoj ključnoj reči, tako da se putem RSS feeda mogu pratiti najnovije vesti vezane za neki pojam. :)

tiki said...

...Četnici su čak i imali razrađen plan za oslobođenje Dalmacije radi pripreme terena za iskrcavanje...
bitka na neretvi ti je bitka nemaca i partizana protiv četnika da se pravljenje mostobrana saveznicima

Marko Paunović said...

Lazare,

Da mi je neko rekao da ce na ovom postu da se vodi rasprava o cetnicima i partizanima, ne bih mu verovao. Ali, ti si uspeo. Sledeci put napisi lepo poseban post, pa nek se tamo svadjaju oko Starog i Cice do mile volje. :)

thePACE,

Pogledacu, ali mi to vise lici na sporski sajt nego na blog, mada ni sam nisam siguran u cemu je tacno razlika.

Dragane,

Svet nauke jeste odlican blog, ali ima problem koji, realno, i mi ovde imamo - zasto bi neko ko zna engleski uopste citao domace blogove? Mi ovde jos i imamo tekstove koji se bave domacim temama, ali za naucni blog je, verovatno, najbolja opcija da se pise na engleskom. Jednostavno, mnogo je vece potencijalno trziste.

Ali, evo, iz cisto patriotskih razloga sam dodao Svet nauke u Feed i dajem im sansu od jedno mesec dana. :)

mileusna,

Kada sam prvi put video slicnu stvar na Google Newsu pomislio sam "Uau, pa ovo je sjajno!" Onda sam malo razmislio i shvatio da mi je to apsolutno nepotrebno. :) Ali, nije mi jasno zasto bi iko vise placao za press clipping usluge...

Strile said...

@ tiki,

tako je, na to sam i mislio. "suma lista, suma lista, nesta komunista..." Vidiš da ja samo lepo o četnicima:)

@Marko,

Nemoj na Lazara, samo je čitavu stvar oko blogovanja učinio interesantnijom :)

mileusna said...

@marko imamo mi i elektronski press kliping kao komercijalnu uslugu, ima advanced opcije. Šalje objave na mail, prati komentare na vest i sl. :)

Lazar Antonić said...

Brut, moguce je da je Teheran to pitanje resio, ali cinjenica da su i Rusi i Amerikanci zurili da zauzmu sto vise okupiranih teritorija mi govori da mozda nisu bas polagali puno poverenja u dogovor, ako je i bio postignut. Da je kojim slucajem situacija na terenu bila drugacija, da je kraljevski pokret otpora bio uspesniji, mozda i bi krajnji rezultat bio drugaciji. Meni je ta knjiga bila jako interesantna zbog informacija iz prve ruke. Prakticno, prvog zapadnog izaslanika u drugom svetskom ratu koji je pregovarao sa Titom.

Marko izvini. Necu vise.

Strile said...

Pa, da su Ameri i Englezi hteli da maznu sto vise teritorije, tj. da nisu postovali dogovor iz Teherana, valjda je logicnije da bi isli na to da ih preseku negde u centralnoj evropi, a ne da jure sa malne najudaljenije tacke do Elbe i cekaju Sovjete na Alpima. Sto se aktivizma tice, tiki je vec pomenuo bitku na Neretvi, koja je predstavljala pokusaj nemaca i partizana (koji su se upravo tog scenarija plasili i stupili u koaliciju sa ustasama i Nemcima protiv JVO) da ometu jedinice JVO u pripremi logistike za iskrcavanje saveznickih snaga. Pakt sa komunistima i politicko slepilo, a ne vojna logika ili principijelna politika Saveznika, odredili su sudbinu velikog dela Evropljana da budu prepusteni crvenima. Nikakva situacija na terenu. Komunisti su 1943. bili misaona imenica, kakav otpor i situacija na terenu. Meni je mnogo logicnije da Mclean pricom o izvestajima o situaciji na terenu samo zeli da time da na znacaju svojoj misiji, nista drugo. Izvestaji iz Drazinog staba nisu bili nista nepovoljniji, ali nit su stizali u izvornom obliku do MI5 i MI6, niti je postojala politicka volja da se postupa racionalno i u skladu sa vojnom logikom, da ne govorim o principijelnosti.

Milos said...

Uh, partizani i četnici i RSS :o

Za svakakve vijesti iz popularne nauke možeš probati wired.com

Saša Stamenković said...

Blog "Svet telekomunikacija" (telekomsvet.blogspot.com).

...mada sam se malo ulenjio.

Stevan said...

Za nauku, linkovi ka sajtovima, konzumirati po izboru:

1) http://www.sciencedaily.com/
2) http://www.scientificamerican.com/
3) http://www.wired.com/wiredscience/

Stevan said...

dodatak, na http://www.ted.com se nalaze snimci sa više TED konferencija koji su veoma zanimljivih (ima ih i ekono-orjentisanih), iako sajt ne može baš da se okarakteriše kao blog o nauci.

Marko Paunović said...

@Milos i Stevan,

Hvala, sada pratim i nekoliko Wired blogova, izmedju ostalih i Wired Science.

Sto se TED-a tice, ima jedan problem... Mislim da sam odgledao sve sto me je zanimalo. Ali, stizu uvek novi... Tu je i Fora.tv, ako nekog zanima.

Sasa,

Poceo sam da pratim i Svet telekomunikacija. Ovo "seciranje" teksta bivse ministarke je odlicno.

Saša Stamenković said...

@Marko Paunovic:

Hvala na pohvali!

Lepo je biti u drustvu ljudi koji, pored ostalog, znaju da misle svojom glavom.