Pages

04 August 2010

More of the same

Komentator Vlada je tražio da se izjasnimo o novom guverneru NBS. Iako je previše rano davati ocene na osnovu jednog intervjua evo šta je meni zapalo za oko.

Dopada mi se što guverner priznaje da je odbrana kursa skupa ali ne deluje kao da će da odustane od "sprečavanja prevelikih dnevnih oscilacija". Kao i Jelašić, poziva se na memorandum Vlade i NBS iz 2008. kojim je ciljana inflacija usvojena kao strategija monetarne politike. Poenta je bila da NBS treba da se fokusira samo na inflaciju a da se ne bavi kurosm, što je bila dobra ideja. Dve milijarde evra kasnije potrošenih na odbranu kursa ovaj memorandum je izgubio svaki smisao. Dobra ideja ali se nije primenjivala u praksi. Šoškić bi mogao to da promeni ali njegove izjave ne ohrabruju. Plaši me i mogućnost destimulacije ili zabrane indeksiranja kredita u stranoj valuti što bi moglo značajno da smanji dostupnost kredita.

Čini mi se da neće biti prevelike razlike između njega i Jelašića. Novom guverneru želim puno sreće u narednom periodu. Trebaće mu.

9 comments:

Janko said...

Cini mi se da je guverner najbolji kojeg je Srbija mogla dobiti u ovom trenutku.Isto mislim i za clanove ekonomskog saveta premijera.Ovo je maksimum!Srecan sam sto bar u ovom delu vlasti nisu kompletni idioti.

fg said...

Zasto je on bolji od npr. Cupica?
I kako merite ucinak clanova ekonomskog saveta premijera? Po tome sto o drzavnom trosku vole da skijaju na Kopaoniku?

mileusna said...

"Zašto da se građani hvataju za glave zbog kursa ako primaju plate u dinarima i plaćaju takođe u dinarima" - reče novi guverner i ostade živ. Ovakvo vređanje inteligencije građana Srbije odmah na početku mandata po meni je sasvim dovoljan pokazatelj da se vidi kakvog smo guvernera dobili. Šta će tek da izjavljuje za tri meseca?!

Anonymous said...

Jel on mozda sin ili neki rodjak profesora politicke ekonomije sa pravnog Šoškić Dragutina ?

BluesRocker said...

@mileusna
Samo što će sada da plaćaju malo više u dinarima, ali to naravno nema nikakve veze sa kursom.

Ivan Jankovic said...

Ja o novom guverneru ne znam nista, osim sto sam ga gledao jednom na televiziji u jesen 2008 kada je ponavljao neumorno etatisticka objasnjenja finansijske krize kao trzisne greske proistekle iz sekjurutuzacije i nedovoljne regulacije. To ne ohrabruje previse.

Posto je covek profesor na ekonomskom fakultetu bilo bi interesantno videti sta je pisao do sada, ali ja nisam na sajtu fakulteta uspeo da nadjem nista o njegovim radovima. Ima samo o pocastima i stipendijama. :)

DragonLady said...

http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=500&start=0&nav_id=449641

"Zašto da se građani hvataju za glave zbog kursa ako primaju plate u dinarima i plaćaju takođe u dinarima", pita novoizabrani guverner NBS.

Cini mi se da je sadasnji guverner previse vremena proveo teoretisuci. Praksa je nesto sasvim drugo.

Vlada said...

Ova se ugledala na Jelašića:
Obamina ekonomska savetnica Romer dala ostavku

PoMojojMeri said...

Nakon imenovanja za guverera, prva izjava koju je Soskic dao za B92 bila je:
“Verujem da uz ostvarenje osnovnog cilja koji NBS ima, a to je po zakonu cenovna stabilnost, da će uz veći stepen cenovne stabilnosti koji proističe iz ciljane inflacije rasti nivo poverenja transaktora u sistemu da svoje transakcije, pa i štednju, obavljaju u domaćoj valuti”

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=07&dd=29&nav_category=9&nav_id=448652
Ispod teksta ove vesti nalazi se i blip priloga.

Za mene licno nije bilo sporno to sto je rekao, koliko sam automatski stekla utisak da cemo imati posla sa guvernerom kome je vise stalo do toga da izgleda "uceno", nego da ucini prave stvari i jasno objasni svoju politiku. A takvih smo se dosta nagledali.