Pages

04 August 2010

Terenski ekonomista

Dinkić: Pitanje oko koga se digla velika prašina među našim salonskim ekonomistima jeste moj predlog da počnemo da razmišljamo o odmrzavanju plata a kasnije i penzija. Profesorka Popović i Slaviša su po Dinkiću salonski ekonomisti. Ja nisam siguran ni da li je ovo uvreda. Koji su to nesalonski ekonomisti? Naravno u tekstu ni traga o argumentima salonskih ekonomista o dugoročnim posledicama krize već samo bajate fraze o tome kako jedan pronađeni dinar na Trgu Republike stvara lančanu reakciju potrošnje i profita, koja posledično dovodi do opšteg blagostanja vaskolikog srpskog čovečanstva u zemlji i rasejanju.

Da sumiram, zalažem se za agresivno povećanje investicione potrošnje i blago povećanje lične potrošnje koja bi u krajnjoj liniji dovela do većih budžetskih prihoda za samo nekoliko meseci.
Investicionu potrošnju dalje ne pominje, ali izvodi zaključak da je veća potrošnja poželjna zbog rasta budžetskih prihoda. To nije tačno. Potrošenih 3,5 milijardi dinara se neće vratiti kroz poreske prihode. Naprotiv, budžet će biti u gubitku. Dinkić tvrdi da je 3,5 milijardi sasvim sigurno beznačajna suma za budžet. Ove godine 3,5 (za četiri meseca povećanja) naredne godine to je dodatnih 11 milijardi godišnje (100 miliona evra) bez obračuna kumulativnog efekta. Ne deluje beznačajno čak ni za daleko bogatije zemlje od Srbije.

Uglavnom, komentatori na B92 nisu naseli. Moj omiljeni komentar je ostavio Čitalac: Od ekonomiste koji obećava do lošeg političara koji daje obećanja.

8 comments:

fg said...

Od 84 komentara samo jedan podrzava "terenskog" ekonomistu Dinkica!
Meni simpaticni komentari:
-Nadam se da nećeš preći cenzus.
-Ako vec morate da prenosite Dinkiceve parole bar nemojte sliku da mu stavljate.
-1929 Kejnz primenjuje taktiku.1930 Amerika stoji u redu za hranu

:)

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

Salonski ekonomisti su oni koji rade za razne NGO, think tank-ove tipa Centar za slobodno trziste, Cato Institute, Brookings... i sl. a nesalonski ekonomisti su oni koji rade u privredi - radnici u trgovini, industriji, finansijama, saobracaju, gradjevinarstvu, medijima, telekomunikacijama,... i sl.

Janko said...

Mladja stalno prica kako to uopste nisu velike pare.
Pitam se, ako nisu onda valjda njihova potrosnja i ne moze imati uticaja na oporavak privrede!

Lazar Antonić said...

Terenski je prava rec. Ispravljam naslov. Kredit, FG.

Lazar Antonić said...

Veliki je novac u pitanju. Sto se duze odlozi neizbezno predizborno povecanje plata to bolje. Izbori su tek 2012. Prakticno je greota taktizirati dve godine unapred.

Lazar Antonić said...

Tražio sam taj pozitivni komentar o kome priča FG. Poslednji, sa dve preporuke i 30 negativnih ocena.