Pages

03 August 2010

Moralne posledice socijalizma

Penzioni sistem je jedan od preostalih temeljaca socijalizma u Srbiji. Ceo sitem je državni, ko koliko prima odlučuju političari, ulog je toliki da je postoji i stranka penzionera koja je čak i na vlasti.
Iz ove jedne vesti vidi se sva moralna korupcija koja proizlazi iz ovog penzionog socijalizma i koju dele svi akteri u priči. Iz nje vidimo da penzija nema veze sa ušteđevinom i odlukama koje je neko donosio tokom radnog veka, nego njihovu visinu i primaoce određuju skupštinski poslanici. Umesto da je penzija privatno pitanje koje se rešava između fonda i osiguranika, penzija je javno, političko pitanje, pa se sada svi bavimo penzijom Eve Ras.

Eva Ras sa druge strane prima porodičnu penziju na koju po važećem zakonu nema pravo, ali nam kaže da to nije zbog para nego zbog uspomene. ("Međutim, jednom prilikom objasnila je da primajući penziju svog supruga čuva uspomenu na njega". ) Tvrdi i da je to zbog njenog političkog angažmana. Ne znam da li je to tačno, ali je principu je moguće, jer ko kontroliše novac pokušaće da kontroliše i misli.

Dalje, Vlada Srbije dodeljuje i dodatne, naiconalne, penzije, pa se javnost svađa oko toga ko treba da ih dobije. Ali pored nekakve komisije koja bira dobitnike, političari i samovoljno dodaju druga imena: "Vlada Srbije i mimo odluka komisije svake godine doda po nekoliko imena na ovaj spisak, bez obrazlaganja kriterijuma." A analitičari i komentatori se čak i ne bune zbog ovoga, nego bi samo hteli da oni kreiraju spisak.

Kad od privatizacije penzionog sistema ne bi bilo nikakve ekonomske koristi, trebalo bi je sprovesti makar samo iz moralnih razloga.

11 comments:

Lazar Antonić said...

Cuva uspomenu? Nema neku sliku mozda?

Igor Let said...

Mozda joj je muz bio guverner :)

fg said...

Nemam nameru da se bavim kritikom ovakvog penzionog fonda jer je on u temelju katastrofalan i neodrziv, i sa sobom nosi samo najgore sto moze da se dogodi jednom drustvu.
Medjutim, meni je interesantna doslednost u postovanju principa da se stimulise pasivnost, nerad, parazitiranje... a kazni rad, stvaralastvo, bilo kakav napor da se ista pokrene i promeni.
Eva Ras je svojim honorarnim radom stvarala novu vrednost i za to primala adekvatnu novcanu nadoknadu. Naravno, to je podrazumevalo i da je Eva Ras placala porez na taj honorar koji je odlazio u istu onu kasu iz koje je dobijala penziju.
Dakle, ta njena aktivnost je bila korisna sa aspekta "velikog kazana", a ovim glupim i imbecilnim pravilom je sankcionisana.
Drugim recima, zakonodavac je prinduio Evu Ras i njoj slicne da sede kuci i zive od penzije, umesto da pored penzije zarade jos koji dinar a time i doprinesu drzavnom fondu.

I na kraju, zabrinjavajuce je sto po pitanju penzionog fonda stavovi svih politickih partija ne odudaraju jedni od drugih, od Ldp-a do Srs ista prica.

Ivan Jankovic said...

Fg,

da dopunim samo poslednju stvar koju si pomenuo oko stranaka jednim licnom reminiscencijom. Tokom 2008 kampanje kad smo pisali onaj program imao sam nekoliko kontakata sa ljudima iz LDP (ne samo liderom nego i nekim drugima).

Jedna od stvari koje je nikako nisam mogao da shvatim jeste kako LDP nije uvidjao i ne uvidja da ima ogromnnu trzisnu nisu za liberalne ideje, upravo zato sto su svi ostali kolektivisti. Recimo ja sam prigovorio kako to stranka koja stalno govori o mladima, buducnosti itd, nema hrabrosti da kaze recimo: mi hocemo da mladi imaju pravo da odaberu da li ce da budu u drzavnom penzionom sistemu ili nece. Dakle, ne da se uzmu penzije starijima, ne da se ukine sistem, nego da covek od 25 godina koji tek pocinje da radi ima pravo da odluci da li veruje vise drzavi ili samom sebi u pogledu penzionog i recimo zdravsvenog osiguranja. Zasto bi jedna liberalna stranka, ionako marginalna u smislu procenata, ionako stalno napadana i opanjkavana, morala kao papagaj da ponavlja etatisticke mantre radikala i DS-a?

Kad sam to rekao na jednom sastanku sa Cedom Jovanovicem on se slozio da je to ok, ali da bi to "zaplasilo birace" i se mora ici opreznije. Moj protiv-argument nije bio da ne bi zaplasilo neke birace, nego da ne bi zaplasilo one koje LDP targetira. On ionako ne gadja penzionere Slobine glasace, niti otpustene radnike od 55 godina iz propalih drzavnih firmi (niti cilja na 30% glasova pa da mora da se udvara sirokim slojevima i interesnim grupama), nego na mladje i obrazovanije koji se ne plase nuzno novih ideja. Koliko sam bio uspesan vidi se u praksi. :)

Naravno, nesto od te retorike borbe za interese mladih je vidljivo u nastupu LDP i danas. Recimo branili su novu restriktivniju formulu obracuna penzija razlozima "medjugeneracijske solidarnosti". Ali, to je opet etatisticka logika! "Socijalno pravednije" presipanje iz supljeg u prazno, samo sto oni socijalnu pravdu shvataju drugacije. Zasto ne bi sloboda izbora mladjih bila mnogo veci izraz solidarnosti sa njima? Neka placaju i oni za sadasnje penzionere jer bi bilo nehumano nekog ko je ceo zivot radio ocekujuci obecanu penziju, ostaviti bez icega. Ali neka barem mladji imaju sansu za nesto bolje, da ne moraju njihovi unuci da placaju drzavi za njih.

Lazar Antonić said...

FG konkretan problem kod gospodje Ras nije bas takav kakvim ga opisujete.

Ona ima porodicnu penziju. To je neka vrsta socijalne pomoci a ne penzije. Ako se vec prima socijalna pomoc onda nije u redu da ima i druge prihode.

Ko ode u starosnu penziju moze da radi i da nastavi da prima penziju bez ikakvih ogranicenja.

BluesRocker said...

@Lazar
Zbog čega se porodična penzija smatra socijalnom? Njen muž je uplaćivao ceo život pare u PIO fond da bi njegova žena mogla da je prima ako on prvi umre.

Evo, DDOR nudi jedan od programa privatne penzije - zajednička doživotna penzija koji uključuje invalidsku i porodičnu penziju. Ako DDOR ne daje socijalnu pomoć, zašto je državna porodična penzija socijalna pomoć? Jedina razlika je što u državnom PIO sistemu ne možemo da biramo koji program hoćemo da koristimo.

fg said...

Cak i da postoji neka sustinska razlika izmedju tih penzija, ne vidim i dalje nikakav razlog da bi se nekom zabranio honorarni rad.
Za svaki dinar koja ona uplati na ime poreza na primeljeni honorar fond je bogatiji i sa tog aspekta ova zabrana je stetna. Bolje tako, nego zaduzivanje u inostranstvu i stampanje na Topcideru.
Posebna prica je i mehanizam prepoznavanja ovakvih pojava, sto je jos jedan od razloga sto ovakva ogranicenja ne treba da postoje.

Ivane,
meni se cini da Ceda ima takav odnos prema liberalnim idejama da ce uskoro pridobiti i Ratibora Trivunca. :)
Razlika izmedju njega i ostalih pristalica kolektivizma odnosi se uglavnom na pogled na kosovsko pitanje i pitanje ratnih zlocina i krivice.
Jos uvek nedovoljno da bi se govorilo o zadovoljavanju traznje na trzistu liberalnih ideja. Nikad ni rec kritike na racun EU birokratije, podrska "prosvetnickoj" misiji Latinke Perovic, projekti poput "agencija za mlade"... ne obecavaju da ce biti promena po tom pitanju.
Odlicni ekonom. program iz 2008.god. je nesto iza cega Ceda ne bi stao da je bio u mogucnosti.
Sto se mene tice, ja se i dalje nadam pojavi neke politicke partije koja bi mogla da zaigra na l. kartu!

Lazar Antonić said...

Ovakva ogranicenja ne bi trebalo da postoje u kapitalizovanom sistemu. U trenutnom sistemu su neophodna.

Njen muz nije uplacivao penziju da bi ona mogla da je prima posto on umre, nego je uplacivao zato sto nije imao izbora. Ona dobija pravo na porodicnu penziju pod uslovom da nema drugih prihoda. Posto ih ima, onda ne moze da koristi njegovu penziju.

PIO fond je odavno bankrotirao i sasvim je logicno da poostravaju kriterijume za invalidske penzije, za porodicne penzije i slicno.

FG - Niko Evi nije zabranio da radi. Moze da radi ali ne moze da prima penziju.

Vlada said...

Da li bi neko od TR članova hteo da prokomentariše intervju i izjave novog guvernera? U nekom sledećem postu....

Odbrana dinara je skupa

Жељко Симовић said...

Чланак о чилеанској реформи пензијског система:


http://www.thenewamerican.com/index.php/history/world/186-chiles-social-security-success

VladimirV said...

Kolike penzije imaju penzioneri u Cileu?