Pages

29 July 2010

Porez na šund

Jovana Papan:

U pitanju nije nova ideja - takav porez postojao je i u bivšoj Jugoslaviji, a svi znamo da su kultura i prave vrednosti u socijalističkom raju bujale kao korov.

15 comments:

Pavle Mihajlović said...

Prosto je neverovatno koliko daleko doseže Rent-Seeking!

BluesRocker said...

Odličan tekst.

Saša said...

Meni lično se diže kosa na glavi od turbo-folka i Granda, ali sam taj problem rešio revolucionarnim izumom koji se zove - daljinski upravljač. Mislim da situacija u kulturi nikada nije bila bolja. Ne samo da zahvaljujući kablovskoj televiziji imamo na raspolaganju bezbroj kvalitetnih TV emisija, nego i zahvaljujući blagodetima Interneta imamo na raspolaganju svu muziku sveta, što zahvaljujući torrentima, što zahvaljujući Internet radio stanicama. Situacija u kulturi je bolja da bolja ne može biti. Bila bi još i bolja, kad država ne bi subvencionisala neprofitabilne kulturne projekte.

Чокањ said...

Саша, пре ће бити да си ти овде порбкао бабе и жабе. Није то што хвалиш стање у култури, већ доступност великог броја информација и велика могућност избора која ти се нуди.

Ако ти је до стања у култури, сети се добрих домаћих филмова које си погледао у последњих 10 година. Сети се новијих књига или музичких албума које си прочитао/преслушао.

Занимљив је Јованин закључак: Možda bi od svega u ovoj priči još bilo najbolje kada bi ponovo oporezovali rokere. Dok su bili šund, stvarali su daleko kvalitetniju muziku. A kada čovek vidi kako danas neki od njih pokušavaju da podgreju staru slavu i ućare koji dinar ponižavajući se po raznim Farmama – prosto se zapita koliko su ti nekadašnji komiteti za šund uopšte i bili u zabludi?

Nemanja said...

Pretpostavke: nema kablovske i nema satelitske televizije.

"Jeste da je Pink samo jedna od nekoliko desetina TV-stanica koje prosečan građanin Srbije danas ima na raspolaganju,jeste da u svakom trenutuku može da okrene i na recimo „RTS digital“ koji pušta samo klasiku i balet."

Jeste jedna od nekoliko desetina, ali nema sličnih.Gde da nađem bliski supstitut za grand produkciju.Znači TV pink je monopolista (jedini dobavljač šunda) i nema konkurenciju.

Otud, problem je zapravo TV pink, a ne šund.

Ne zaboravite, većina javnih ličnosti u tekstu su povezane sa dotičnom TV stanicom.

perica said...

Nemanja C: RTV Pink jeste jedini dobavljač Granda, ali nije jedini dobavljač šunda. I te kako ima konkurenciju. Pink nije nikakav monopolista. Jedini monopolista je RTS - samo RTS silom naplaćuje TV-pretplatu.

Vlada said...

Stanje u kulturi je ogledalo nacije, to smo mi. Ukusi su različiti i neka svako gleda šta želi, izbor je veliki. Mrzim nadobudne kvazi intelektualce i umetnike koji žele silom da nametnu svoj ukus, kakav god on bio.

Željka Buturović said...

super tekst. odlicni su i primeri, koji samo potvrdjuju u kojoj meri mnoga nova, genijalna resenja ne samo da nisu genijalna nego nisu ni nova.

Ivan Jankovic said...

"Jeste jedna od nekoliko desetina, ali nema sličnih.Gde da nađem bliski supstitut za grand produkciju.Znači TV pink je monopolista (jedini dobavljač šunda) i nema konkurenciju."

Da li je krivica Pinka sto nema bliskog susptituta? I sta je "bliski supstitut? Ko odredjuje sta je "bliski" a sta "daleki" supstitut, i na osnovu kog kriterijuma? I sta je "sund"? Meni je RTS bio vrlo blizak supstitut Pinku dok sam to ranije gledao. Zikina sarenica, Svadba, Jedna pesma jedna zelja, ili Grand sou, iz moje vizure tu neije bilo nikakve bitne razlike; sve jedan isti "sund". Zasto bi bila merodavna perspektiva nekog ko misli da su to vrlo razlicite stvari, a ne recimo moja, po kojoj su vrlo bliske?

30/7/10 16:26

Zvonko M. said...

Једино што мрзим више од турбо-фолка је порез.

Nemanja said...

Prefiks "bliski" može da se odstrani da ne bi bilo zabune, pa da definišemo supstitut:

Ako tražnja za dobrom 1 raste kada i cena dobra 2 raste, onda kažemo da je dobro 1 supstitut za dobro 2.

Ključna pretpostavka je da se donose racionalne odluke!

Ako Topalka ne mogu da gledam na pinku (ukinut kanal), onda hoću Darka Lazića da slušam.Na kojoj TV stanici je zastupljen Darko Lazić?Na b92, fox, rts ...?

Sigurno je da Topalko i Betoven nisu supstituti, ali pripadnici određene grupe jesu, poput zvezda granda.

Možda je šund teško definisati, ali autor teksta navodi konkretna imena: Saša Popović, Olja Karleuša, Sinan Sakić, Ceca, Era Ojdanić itd.Ta imena grupišemo u jedan skup, grand.Otud je grand podskup šireg skupa šund.

Grandovi puleni dominiraju u programskoj šemi TV pink, te zaključujemo da šund dominira u programskoj šemi TV pink.

Ukoliko je skup grand dovoljno veliki podskup skupa šund i jedini dobavljač granda je TV pink, onda jedini dobavljač šunda je TV pink.

Pavle Mihajlović said...

Ne postoji nikakav način da se bilo šta grupiše u konačni skup "šund", a da se pritom ne konsultuje neki pojedinac - subjektivno mišljenje.

tiki said...

Genijalan tekst , a za sve one koji bi silom "uterivali razvijanje inteligencije" evo im libreta jedne Mocartove opere . Tucakovićka je car za ovo ( http://www.opera-guide.ch/libretto.php?id=252&uilang=de&lang=en). Isto tako situacija u Hr , uz sve tamburice i naricanje za krepanim konjima, Siriščeviće i Pofuke sa "opera škatuljama" glazbama i skladbama srednje Europe, Turbo Folk piči ne samo po Slavoniji nego i Istri i Dalmaciji . Giuliano nije prije rata htio da pušta ništa domaće u svom kafiću ("nema kuruze") ,odkad mu opustio kafić sad pušta TF. Likovi koji su uvek bili ustaše ( i prije stavljali potkovu na auto) sad deru narodnjake po lokalima . Ali zato HANFA redovno dere kafiće i restorane (čak i one koji imaju pretplatu na strane satelitske radio stanice) i naravno na sve memoriske medije . Sa svake svadbe moraš poslat spisak pjesama i platit pinku. Ljudi počeli iz zajebancije stavljat samo Cecu, međutim kinta ide gabiki i arsenu

tiki said...

Ali ja mislim da je ovde suština u zavisti
"Oni imaju za belo , a rokeri ni za žuto" a i probili se na kvarno dok su ostatci novog vala bili na detoksikaciji

Lazar Antonić said...

Odlican istorijski pregled. Ja recimo nisam imao pojma da su rok bendovi bili specijalno oporezovani ranije.