Pages

07 July 2010

Najskuplji grad

Lazar je već pisao da pivo u Luandi košta 6 dolara, a sada je i zvanično:

Foreigners plop down $15 for a cheeseburger, $150 for haircuts; $2,500 for a one-year gym membership and tens of thousands of dollars for rent.

Lazar je imao još zanimljivih tekstova o Angoli - ovde je tekst o saobraćaju, a ovde o izborima.

4 comments:

Lazar Antonić said...

Interesantno nema sta. Drago mi je da vise nisam tamo.

U svakom slucaju sada mislim da znam sta objasnjava tako visoke cene u Luandi.

- Nafta
- Ogranicavanje uvoza (burazersi kapitalizam zna se ko sta sme da radi)
- Relativno mali prostor

Ovo trece je svakako presudno. Naime u gradu velicine Novog sada zivi oko 4 miliona ljudi. Centar grada koje u sustini jedino mesto gde expati mogu da zive je povrsinski ne veci od dorcola. Manjak prostora je doveo do eksplozije cena nekretnina. Supermarket mora da skupo naplacuje proizvode jer su rente za radnju nenormalne (stotine hiljada dolara mesecno).

Naravno i potraznja zbog prisustva naftnih kompanija i burazerska ekonomija ne pomazu. Ali tih slucajeva ima i u drugim zemljama pa uglavnom ne rezultira ovakvim efektima.

Ipak, radi se na resenju. Luanda se seli. Centar grada se izmesta iz centra. Velika povrsina se komunalno uredjuje (siroki bulevari, veliki placevi, prostor za prakticno neograniceno dodatno sirenje) i ljudi se lagano sele. Mali problem je sto je svima jasno da se to desava pa cena livada sada veoma raste ali je i dalje znacajno jeftinije nego u centru. Kao sto se johanesburg izmestio devedesetih tako ce uskoro i Luanda sto ce delimicno resiti problem.

Lazar Antonić said...

Koliko se secam pivo je kostalo desetak dolara u klubovima.

grh said...

pa gde kupuju obicni ljudi?

Lazar Antonić said...

Pravo pitanje nije gde kupuju nego sta kupuju. Pirinac i kukuruzno brasno su relativno jeftini a to najvise koriste.

Inace specijalitet su rositlji pored puta koji su napravljeni od automobilskih felni sa zavarenom resetkom preko. Cak i tu klopa kosta 7, 8 dolara.