Pages

07 July 2010

Naučni, ekonomski i politički aspekt pisoara bez vode

Alex Tabarrok skreće pažnju na izuzetno zanimljiv tekst u novom Wired-u o problemima sa kojima su se susreli "tvorci" pisoara koji ne zahteva vodu.

Tekst prilično detaljno opisuje borbu između Džejmsa Kruga, "urinal evangelista", kako ga u tekstu zovu, i njegovih arhineprijatelja - vodoinstalatera. Vodoinstalateri, naravno, nisu rekli "Ostaćemo bez posla", već su rekli sledeće

But the reality is that plumbers protect the health of the nation. That’s how we think of our job.

Onda je Krug angažovao jednog stručnjaka koji je pokazao da su pisoari sa vodom u stvari opasniji, jer je vlažna sredina odlična za razvoj bakterija, a da stalno povlačenje vode širi bakterije po vazduhu. Nisu ni vodoinstalateri ludi, oni su angažovali drugog stručnjaka (za razliku od prvog koji je bio "environmental microbiologist", ovaj drugi je bio "environmental engineer and water specialist"), koji je pokazao da kroz filter u bezvodnom pisoaru ipak može da procuri vodonik sulfid i da su bezvodni pisoari u stvari prave tempirane bombe.

Krug se onda opametio i angažovao lobistu da, od grada do grada, lobira za promenu standarda. Prvi uspeh je imao u Pitsburgu. Onda su se i vodoinstalateri organizovali i počeli da prave mitinge širom Amerike zahtevajući zabranu.

Na kraju je otprilike postignut najbizarniji mogući kompromis:

When the code change was finally approved in 2009, it stated that water had to be piped to the waterless urinals. Standard plumbing still has to be done, but the water pipe is simply capped off behind the wall and never used.

No comments: